O noua stea pe aleea Muzicienilor din Timisoara: Compozitorul si pianistul Franz Liszt va fi sarbatorit la Filarmonica Banatul

TIMISOARA. Compozitorul Franz Liszt va fi a treia mare personalitate care va avea o stea pe aleea muzicienilor din Timisoara din fata Filarmonicii Banatul.

Evenimentul de dezvelire va avea loc vineri in jurul pranzului.  La momentul festiv, vor participa, alaturi de Ioan Coriolan Garboni, directorul general al Filarmonicii Banatul si Lorena Vlad, presedinta Asociatiei ProPhilharmonia, reprezentanti ai Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti si ai Primariei Timisoarei.

Cu o seara inainte, timisorenii sunt invitati la un concert in memoria pianistului. De la ora 19, timisorenii pot asculta un recital de lieduri, gen muzical rafinat, imbogatit si prin asocierea cu pagini memorabile din lirica universala a marelui artist.

Compozitorul Franz Liszt s-a nascut pe 22 octombrie 1811, in Imperiul Austro-Ungar si a devenit unul dintre cei mai apreciati pianisti ai tuturor timpurilor.

In urma cu 200 de ani, compozitorul a sustinut mai multe spectacole la Timisoara si a incantat publicul meloman cu creatiile sale.

Primul concert de la Timisoara il sustine in sala festiva a prefecturii judetului intr-o zi de joi, 2 noiembrie 1846. O dare de seama despre eveniment apare in ziarul local Temesvarer Wochenblatt semnata de dr. Feldinger Gottfried, care povesteste despre faptul ca fetele din public straluceau de fericire, deoarece Liszt a ales sa-si inceapa concertul cu minunata Fantezie din Lucia di Lammermoor. Nu se poate descrie efectul produs asupra publicului – scrie mai departe gazetarul – de catre arta inegalabila a marelui Liszt. Spectatorii aplauda indelung dupa fiecare melodie din program.

Deoarece primul concert se bucura de un interes deosebit, Liszt se angajeaza sa mai sustina o serata: pentru acest eveniment, care s-a produs la data de 4 noiembrie (o zi de sambata), s-a ales cea mai mare sala de spectacole a Timisoarei, sala teatrului. Liszt e coplesit de daruri si atentii care mai de care mai extravagante: primeste o cununa de lauri din aur, munti de flori, se scriu poezii despre el si dedicate lui, corul barbatesc al orasului canta in cinstea sa. Dupa concert o multime de circa o mie de oameni il conduce pe artist pana la prefectura, unde se organizeaza un banchet festiv. La cuvantarile autoritatilor locale Liszt raspunde cu vorbe de duh, sclipirea spiritului sau inegalabil fiind si aici remarcata din plin.

La cererea unanima a publicului, la data de 17 noiembrie 1846, mai sustine un ultim concert, de binefacere, la Timisoara. Din programul acestuia presa epocii aminteste de Fantezia scrisa dupa Somnambula lui Vincenzo Bellini si celebra “Invitatie la dans” a lui Carl Maria von Weber.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari pt initiativa! Legat de cultura si de …Timisoara, as propune revenirea la fatatda originala a cladirii teatrului/operei. Este o discrepanta mare intre fatada principala si restul cladirii. De mic copil nu am reusit sa inteleg diferenta dintre partea respectiva de cladire si restul acesteia. Cei care au acceptat turnuletele tiganesti in oras se gandesc oare la acest lucru?