Notarii publici acuza „jalea” de pe piata imobiliara din Timisoara

Camera Notarilor Publici Timisoara si-a actualizat grila cu valorile minime de circulatie a imobilelor din Banat, urmand ca in 2011 taxele percepute de notari in cazul tranzactiilor imobiliare sa fie raportate la aceste preturi.

Dupa cum se stie, pentru combaterea evaziunii fiscale care poate sa apara in cazul declararii unor preturi derizorii in cazul tranzactiilor imobiliare, notarii isi actualizeaza anual expertizele privind valoarea de circulatie a imobilelor, care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Acest ghid pentru uzul birourilor notariale urmareste stabilirea unor valori orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial si reprezinta un studiu al pietei imobiliare locale bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori, dar si pe anticiparea evolutiei viitoare.

Am transmis birourilor notariale noua grila cu valorile minime ale proprietatilor imobiliare din aria de competenta a Camerei Notarilor Publici Timisoara, iar tranzactiile se efectueaza dupa noile preturi. inca nu am facut o comparatie cu anul 2010, dar preturile de referinta au scazut semnificativ, cu 30 – 40% fata de anul trecut”, ne-a declarat presedintele Camerei Notarilor Publici Timisoara, Eusebiu Octav Danila.

Conform noii grile de pret, daca valoarea tranzactiei este sub 200.000 de lei, iar proprietatea a fost detinuta mai putin de trei ani, impozitul ce trebuie platit la stat este de 3% din pret, la care se adauga comisionul notarului. Daca valoarea este mai mare de 200.000 de lei, se va plati un impozit de 6000 de lei, plus 2% din ce depaseste 200.000. in cazul in care proprietatea a fost detinuta mai mult de trei ani, se plateste 2% pana la pragul de 200.000, peste care se va plati si 1% din diferenta peste aceasta suma. La toate acestea se adauga comisionul notarului.

Exista valori minimale, sub care nu putem legaliza nici o tranzactie. Spre exemplu, daca anul trecut un teren era evaluat la 27.000 de euro, acum, in noua grila, valoarea lui este de 18.000. in dimensionarea preturilor, tinem cont de zona in care se afla terenul sau casa (Timisoara este impartita in IV zone n.n.), anul constructiei, suprafata, din ce-i construit imobilul si alti indicatori. Oricum, pot sa va spun ca pe piata imobiliara e jale. Nu se vinde aproape nimic!”, spune notarul public Viorel Panduru.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.