Nimeni nu stie ce cladiri din Timisoara s-ar putea prabusi la un cutremur mai zdravan

TIMISOARA. Primaria Timisoara NU are o situatie clara a cladirilor care sunt in pericol sa cada in cazul unui eventual cutremur, desi foarte aproape de Timisoara se afla o falie seismica importanta.

Vechea administratie a inceput o inventariere a imobilelor care s-ar putea prabusi, insa aceastadocumentatie nu a fost finalizata niciodata.

Recent, presedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede ca in cladirile care prezinta pericol de prabusire in cazul unui seism sa nu functioneze baruri, cafenele, institutii publice etc. Si, pentru ca legea a intrat in vigoare, primarul Timisoarei, Nicolae Robu a dat si el ordin sa inceapa inventarierea imobilelor din oras.

Chiar ieri am dat dispozitii sa se faca o inventariere si o expertizare pentru a se afla exact cum stam la acest capitol.  Am fost informat ca administratia anterioara a inceput o astfel de inventariere si din aceasta cauza vrem sa nu plecam chiar de la zero. Nu avem in acest moment o situatie clara. Directoarea de resort impreuna cu city managerul au sarcina sa lamureasca lucrurile si sa vina cu propuneri concrete”, a declarat Nicolae Robu.

De-a lungul timpului, Banatul a mai fost scuturat de cateva seisme, cele mai puternice fiind inregistrate in 1991, de 5,7 grade pe Richter, cand mai multe case au fost puse la pamant in zona de sud-vest a Timisului.

In Timisoara avem cladiri batrane cu duiumul. Sunt multe si subrede. Consolidarile, in ultimii 25 de ani, insa extrem de rare. Lipsa banilor sau dezinteresul proprietarilor au facut ca mii de imobile sa fie vulnerabile la un cutremur nu foarte puternic.

Avem 14.500 de cladiri construite la Timisoara pana in anul 1945, arata datele Centrului de Coordonare pentru reabilitarea Cartierelor Istorice ale Timisoarei.

In zonele Cetate, Iosefin, Elisabetin si Fabric se afla cele mai valoroase si semnificative imobile istorice. Aceste zone reprezinta,  de altfel, cea mai extinsa rezervatie de patrimoniu istoric de arhitectura din tara. Aici se afla aproape 1.000 de cladiri monumente istorice. Conform proiectului „Starea fizica a cladirilor 2009”, in Cetate avem peste 200 de astfel de imobile, in Fabric aproximativ 330 si in Iosefin 400..

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.