Nicolae Robu, urmarit penal de DNA! Ce acuzatii ii aduc procurorii anticoruptie primarului din Timisoara?

Actualul primar al Timisoarei, dar si fostul edil Gheorghe Ciuhandu, au fost chemati vineri la DNA, unde li s-a comunicat ca au fost pusi sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar legat de vanzarea ilegala a aproape 1.000 de imobile nationalizate din municipiu. Prejudiciul ajunge la 40 de milioane de euro, au estimat procurorii anticoruptie.

–––––

Primarul Timisoarei a ajuns in aceasta dimineata la sediul Directiei Nationale Anticoruptie de la Bucuresti. Nicolae Robu a fost chemat de procurori pentru o audiere.

La intrarea in sediul DNA, Robu a declarat ca nu stie de ce a fost chemat.

Nu știu să vă spun nimic, dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupția, asta vă pot garanta. Nu știu nimic, am primit telefonic (citația — n.r.). Nu am emoții pentru că nu am nicio legătură, nici cu corupția, nici cu traficul de influență. Am primit un telefon să fiu la ora 10,30„, a spus Nicolae Robu, potrivit agerpres.ro.

UPDATE: La sediul Directiei Nationale Anticoruptie de la Bucuresti au venit in aceasta dimineata si fostul primar Gheorghe Ciuhandu, dar si fostul viceprimar Traian Stoia.

UPDATE: Gheorghe Ciuhandu, fost primar Timisoarei, a declarat vineri, la iesirea de la DNA, ca are calitatea de suspect intr-un dosar in care se fac cercetari cu privire la vanzarea de locuinte nationalizate.

La iesirea de la audieri, Gheorghe Ciuhandu a spus ca dosarul ar viza, de fapt, repartizarea a 60 de locuinte sociale unor persoane.

Intrebat ce a obtinut din aceasta afacere, Ciuhandu a raspuns: „N-am obtinut nimic„.

El a adaugat ca beneficiarii erau oameni obisnuiti.

Nu stiu, cetateni obisnuiti. Domne’, cei care au incheiat contractele au apreciat ca da si eu mi-am insusit punctul lor de vedere, pentru ca aveau toate vizele juridice si viza de specialitate„, a spus Ciuhandu.

El a fost de parere ca infractiunea de abuz in serviciu ar trebui reanalizata.

Oricum trebuie reanalizat, pentru ca ceea ce se intampla nu este in folosul nostru, nici al administratiei, nici al oamenilor si cred ca ar trebui analizat la modul foarte serios, sub forma unei legi foarte clare, pentru ca acum sunt improvizatii. Cu tot respectul si regretul trebuie sa constat ca unii sunt cu ordonantele 13, 14 cu un punct de vedere, altii sunt cu alt punct de vedere. Asta deriva din faptul ca legislatia, cred eu, nu este coordonata si nu este consecventa si atunci trebuie un punct de vedere insusit in Parlament si votat sub forma unei legi„, a spus Gheorghe Ciuhandu.

El a adaugat ca primaria a vandut 1.300 de locuinte, iar in dosar este vorba de 60 de locuinte a caror atribuire ar fi suspecta. De asemenea, Ciuhandu a precizat ca si-ar fi insusit punctul de vedere al celor care au incheiat contractele „pentru ca aveau toate vizele juridice si viza de specialitate”

UPDATE: Nicolae Robu, pus sub acuzare in dosarul retrocedarilor ilegale de locuinte pe Legea 112.

La randul sau, Nicolae Robu a declarat, la iesirea de la audieri, ca, in ceea ce il priveste, este vorba de vanzarea a doua apartamente in timpul mandatului sau.

Aparatul de specialitate al primariei a vandut, se pare, nu stiu in ce circumstante, o sa vad, doua astfel de apartamente si in timpul mandatului meu. si eu pentru asta am fost chemat. E vorba despre un apartament cu o camera, de 24 de metri patrati si un apartament cu doua camere de 51 de metri patrati, pentru niste familii modeste, intr-o cladire modesta si ea. Drept urmare nu se poate vorbi despre coruptie, despre persoane suspuse si asa mai departe. Culmea, eu am cerut aparatului primariei si am dovezi in acest sens, prin nota interna, sa-mi spuna daca aceste tranzactii au fost facute cu respectarea legii. si am primit raspuns ca da, s-a respectat legea. Prin urmare, ma consider total nevinovat, n-am de unde sa stiu eu daca la nivel de detaliu, in diverse situatii, legea este respectata sau nu. De aceea exista un aparat de specialitate al primarului, sa faca toate verificarile. Dar repet: un aviz de legalitate a existat pe cele doua contracte de vanzare-cumparare pe care le-am semnat eu, dar in plus, cand ulterior eu am cerut sa se analizeze daca este legal, raspuns pe care l-am primit a fost ca da, este legal„, a spus Robu.

El a adaugat ca in mandatul lui Gheorghe Ciuhandu s-ar fi vandut cele mai multe case nationalizate.

Nu va pot spune, probabil in timpul mandatului domnului Ciuhandu, ca legea a intrat in vigoare in anul 1996 si dansul a fost primar de atunci pana in 2012„, a declarat Nicolae Robu.

Intrebat daca beneficiarii vanzarilor au fost oameni influenti din Timisoara, primarul a precizat ca a cerut parchetului sa investigheze toate transferurile de proprietate de la stat catre diversi cetateni.

In 2013, la un an de cand am devenit primar, eu m-am adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara si Inspectoratului de Politie Timis si am cerut sa se investigheze toate transferurile de proprietate de la statul roman sau de la Municipiul Timisoara catre diversi privati si am mentionat inclusiv clanuri, pentru ca in folclorul locului se vorbea ca s-au facut foarte multe nereguli. in perceptia publica era ca ani la rand, in Timisoara, prin diverse inginerii, aceste clanuri au putut sa intre in posesia unor bunuri imobiliare importante. Eu am recuperat de la ei trei cladiri si n-am pierdut absolut niciuna de cand sunt eu primar„, a mai spus Robu.

UPDATE: Acuzatiile OFICIALE ale DNA in dosarul caselor nationalizate vandute de Primaria Timisoara! Cine mai este urmarit penal de procurorii anticoruptie, pe langa Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu? 

–––––––

Va reamintim, in urma cu 2 ani, procurorii DNA Bucuresti au descins in mai multe randuri la Primaria Timisoara, de unde au plecat cu mii de documente pe care le-au dus in capitala pentru studiu.

Perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara a vizat dosarele de vanzare a mai multor vile, case si apartamente din oras in baza Legii 112/1995.

Printre beneficiarii acestei legi se numara magistrati, procurori, politisti, dar si mai multe familii de rromi care au pus mana pe mai multe imobile de bulevardul C.D. Loga din Timisoara.

In perioada 19.01.2015- 20.03.2015 pentru ancheta DNA cu privire la instrainarile de imobile in temeiul Legii 112/1995 in perioada 1996- 2014 activitatea biroului a fost axata pe xerocopiere a 2608 documentatii de vinzare insumind 32.038 pagini si expedierea la sediul DNA Bucuresti„, preciza fostul city-manager al Timisoarei, Sorin Dragoi, in raportul activitatii sale pe 2015.

CITESTE SI: Primaria Timisoara a umplut ‘biblioteca’ DNA in 2015! Numar RECORD de documente trimise la Directia Nationala Anticoruptie! Ce se intampla?

CITESTE SI: Cu ce au plecat din Primaria Timisoara procurorii DNA, dupa 15 ore de perchezitii? VIDEO!

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La pușcărie! Atât cele două mironosițe (primarii anchetați), camarila lor din primărie cât și beneficiarii imobilelor dobândite ilegal (care la rândul lor au făcut lobby, trafic de influența, dare de mită). Tot orașul știe clientela care a beneficiat de vânzarea acestor imobile.

  2. Toti care au fost in conducere sau mai sunt sa fie anchetati…. Acum sincer nu stiu daca acest primar are vreo legatura…dar daca se dovedeste …. sa fie arestat si el ….Cu toti ….ca au vandut Timisoara la preturi….contracte….!!!!!!!!Tot centrul e cumparat de Romi si unul nu au un act de munca cum ca au lucrat ….de unde provin banii?, Deci nu pot sa cred asa ceva!!!!!!!!