Nicolae Robu merge inainte cu demolarea Gradinii de Vara de la Timisoara. ’20 de ani n-a interesat pe nimeni’

TIMISOARA. La inceputul saptamanii primarul Nicolae Robu anunta ca gradina de vara de langa cinematograful Capitol urmeaza sa fie demolata, iar in locul ei sa fie ridicat „Multiplexity 2021, Centru Arta – Tehnologie – Experimentare”.

CITESTE SI: Nicolae Robu ‘loveste’ din nou cu chitara. Dedicatie muzicala pentru ‘hateri’, la Timisoara. Video 

Cladirea multifunctionala ar urma sa se inalte in spatiul din spatele Salii Capitol, iar in viitor ar putea gazdui atat artisti si evenimente culturale, cat si angajati din domeniul IT. Gradina de vara nu este insa singura varianta luata in considerare de municipalitate.

Principala mostenire care va ramane peste ani vreau sa fie Centrul de Arta Tehnologie si Experiment. Avem doua variante sa il realizam.O varianta care presupune folosirea unora dintre cladirile existente, sunt mai multe variante posibile, reabilitarea transformarea si functionalizarea lor. Este o varianta mai simpla care necestita si resurse mai reduse si timp mai scurt. Eu nu ma multumesc cu asta. O am ca vedere doar ca solutie de back-up. Vreau sa construim de la firul ierii acest centru de arta tehnologie si experiment si cred ca cel mai potrivit loc e actuala gradina de vara a cinematografului Capitol„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Centrul Arta-Tehnologie-Experimentare va fi o cladire unica in tara, iar edilul asteapta concepte cat mai originale si inovative de la cei care se vor inscrie in competitia pentru designul acestui proiect.

E pacat sa tii in aceasta zona un teren unde ar putea fi o institutie culturala de top international. In Romania nu exista asa ceva, ce vrem noi sa facem. E pacat sa tii locul blocat ca sa ai cateva proiectii pe an acolo? Se pot face si in noul centru. Vom face concurs international de solutii. Arhitectii trebuie sa vina cu idei si nu exclud nici ideea de a avea un spatiu deschis, o gradina de vara deasupra. Cei care vor participa la concursul de idei vor veni cu tot ce pot imagina„, a spus primarul Nicolae Robu.

CITESTE SI: Un cap de pod i-a oprit ‘zborul’. Accident cu un ranit pe drumul Timisoara-Lugoj 

Imediat dupa anuntul ca Gradina de vara a orasului ar putea deveni istorie au aparut si criticile.  Multi timisoreni cinefili ori reprezentanti ai asociatiilor organizatoare de evenimente din zona cinematografiei s-au grabit sa condamne decizia edilului.

Primarul le-a raspuns ferm.

Nimeni nu a fost preocupat timp de vreo 20 de ani de faptul ca acea gradina era in paragina si nu a fost nicio proiectie, nu s-a intamplat acolo timp de 20 de ani nimic. In momentul in care vrem sa facem ceva acolo…. Am reabilitat-o sub mandatul 1, nu au fost sume mari acolo, si s-au facut cateva evenimente…Dar sa stam pe loc pentru aceste persoane, daca verificati in proprortie de 80% sunt cam aceleasi care reactioneaza cu NU la absolut orice. Acestora li se adauga unii sau altii conjuctural. Daca gasim o locatie si mai buna, evident ca optam pentru ea. Deocamdata, cea mai buna locatie e aceasta„, a spus primarul Nicolae Robu.

„Multiplexity 2021, Centru Arta – Tehnologie – Experimentare” este proiectul principal din dosarul de candidatura Timisoara Capitala Culturala Europeana si se doreste a fi un spatiu de experimentare prin tehnologie si arta, a carui constructie va costa 12 milioane de euro, bani din bugetul local si fonduri europene.

Gradina de Vara a fost reabilitata in anul 2014. Puscariasi si studenti deopotriva au pus umarul la curatarea ei si transformarea intr-un loc potrivit pentru concerte in aer liber si proiectii de film.

Planuri mari pentru infrastructura culturala

Pe langa proiectul Multiplexity 2021, Centru Arta – Tehnologie – Experimentare”, municipalitatea vrea sa renoveze si sala Filarmonicii Banatul, salile de spectacole din oras fiind considerate sub standardele unei capitale culturale.

I-am cerut domnului Garboni sa initieze un proiect de reabilitare si modernizare a actualului sediu al Filarmonicii, a salii care poate fi transformata, sa fie una la cu totul alt nivel decat a fost pana acum. Nu am primit niciun proiect pana acum, dar garantez o sustinere pentru asa ceva, pentru ca stam foarte prost. Noi nu avem ca sali de spectacol decat sala mare a Operei si Teatrului National, sala de la Capitol asa cum este, restul nici nu le mentionez. Sala Olimpia o folosim dar nu e foarte de top, Sala 2 a Teatrului National e foarte buna, dar e mica. La un oras ca Timisoara iti trebuie alte sali care sa aiba cu totul si cu totul alta capacitate„, a declarat Nicolae Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Omul are AMBITII mari pe banii contribuabililor! Ca doar ISI PERMITE! Fraieri(populatia)i tac si consilierii aproba! Halal consiliu, halal primar! Sa ne traiasca! Sa il mai alegeti si proxima data! poate cheleste de bani bugetul orasului! Sau mai mareste impozitele, sa aiba de unde sa-si satisfaca fanteziile!

    • Dar de un centru de arta avem nevoie pentru 2021, si dupa. Si nu costa mult.
      Si zona respectiva e perfecta fidnca e centrul orasului.
      Pe nimeni nu a interesat gradina de vara, acum v-ati trezit toti sa comentati.
      Zona din jurul catedralei e plina cu copaci care iti dau impresia ca stai in codru.
      Chiar prinde foarte bine o cladire frumoasa in centrul orasului.

      • Paul, tu esti consilierul lui Robu in manuirea drujbei? Adica, daca ar fi dupa tine, ai rade tot parcul din jurul catedralei? Sunt convins ca toti artistii de abia asteapta sa fie, din nou, „centralizati”, ca pe vremea lui nea Nicu, saracul. Totusi, ai putea sa ne impartasesti cateva dintre ideile tale despre criteriile dupa care unii artisti vor avea acces la acel centru, cum vor face arta acolo si de ce primaria nu le poate oferi un loc linistit, nu in traficul si zgomotul din motzul centrului?

        • Paris, Viena, Roma sunt orase cunoscute pentru frumusetea lor, si sunt orasele cu cei mai multi turisti din cauza asta
          De ce sunt frumoase mai exact? pentru cladirile frumoase ce le au. Nu pentru copaci.

    • Pai nu de asta platim impozit, sa se schimbe orasul? Sau ai prefera sa dispara in buzunarele adanci ale celor din administratie, cum au disparut pe vremea lui Ciuhandru?

  2. „aceste persoane, daca verificati in proprortie de 80% sunt cam aceleasi care reactioneaza cu NU la absolut orice”. Carevasazica Robu are propriul serviciu de informatii, care monitorizeaza tot ce s-a postat despre el si cine a postat, chiar daca tu crezi ca ai postat anonim. Nu mai postati, fratilor, de rau, ca o sa vedeti voi ce inseamna rau, atunci cand nici nu va asteptati.

  3. Dar de ce sa nu postam? Nu il criticam pe Omul Robu ci pe primarul Robu. Daca monitorizeaza ceea ce scriem noi aici ar trebui sa tina cont de ceea ce citeste daca vrea sa mai fie ales, nu? Cred ca multi timisoreni s-au saturat de promisiuni, vor lucruri concrete si vor promisiuni bazate pe realitate si posibilitati. Cum a ajuns Timisoara sa fie aleasa capitala culturala nici in ziua de azi nu inteleg. Multi dintre noi cred ca se intreaba cand vor fi construite doua obiective esentiale si vitale unui oras modern care pe deasupra mai este si capitala culturala europeana: sala polivalenta si stadion! Nu mai este timp, au ramas trei ani si nici atat. Crede cineva ca intr-o tara in care se construiesc 6 km de autostrada in fiecare an, va reusi Timisoara sa aiba in 2021 si sala si stadion si conditii moderne de a primi vizitatori de peste tot? Daca da, inseamna ca mari optimisti sunt si ca merita ceea ce li se ofera.

  4. Are cineva clar in cap ce va fi acest „Multiplexity 2021, Centru Arta – Tehnologie – Experimentare”? Apare in definitia sa cuvantul experimentare. Cine va experimenta, in ce vor consta experimentele, in ce domeniu se vor face, si mai ales pe banii cui se vor face aceste experimente? Apar si IT-istii in ecuatie, ca partasi la experimente sau ca simplii chiriasi ai acestui spatiu cu functiuni multiple si polivalente. Poate sa explice Dl. Robu ce se doreste a fi, un muzeu, o cladire care va adaposti ateliere de creatie/experimentare, sali de spectacole si evenimente, sau ideile se vor cristaliza si vor veni pe parcursul elaborarii caietului de sarcini de catre oferatanti si participantii la licitatii?