Muzica Americii Latine, intr-un spectacol de vis la Filarmonica Banatul din Timisoara!

TIMISOARA. „Nu exista monotonie in agenda concertelor Filarmonicii Banatul. Dupa giuvaierurile muzicii lui Mozart, de saptamana trecuta, vineri, 23 ianuarie, ne vom apropia de universul miraculos al muzicii din America Latina.

Cel care ne va facilita accesul la ritmurile si melodiile atat de indepartate de cultura muzicii europene, este dirijorul concertului, argentinianul Ramiro Arista (foto), care ne-a prezentat alte lucrari caracteristice acelei zone, in septembrie 2012. Sa aflam cate ceva despre compozitorii ale caror lucrari le vom asculta.

Concertul va debuta cu Fuga con pajarillo de Aldemaro Romero. S-a nascut in Venezuela, in martie 1928 si a decedat in septembrie 2007. A fost pianist, orchestrator, dirijor si un prolific compozitor. A facut multe turnee in orase aflate pe cele doua continente americane unde a promovat muzica din Venezuela. Era foarte cunoscut, fiind invitat sa colaboreze cu mari cantareti si actori precum Dean Martin, Jerry Lewis, Stan Kenton sau Tito Puente. Ca dirijor a fost in multe tari europene, in Egip si in Japonia. A dirijat si Orchestra Nationala Radio Bucuresti. In 1976 a compus Suita pentru orchestra de coarde. Prima parte a acestei suite o vom asculta vineri seara.

José Bragato va fi prezent in concert cu lucrarea Graciela de Buenos Aires. S-a nascut in Italia, dar viata acolo era foarte grea dupa al Doilea Razboi Mondial. La un an dupa emigrarea tatalui si fratelui mai mare in Argentina, toata familia s-a mutat la nord de Buenos Aires. Un timp le-a mers rau, pierzand tot la o mare inundatie a raului River Plate, chiar si pianul la care studia José. A luat mai tarziu lectii de violoncel si a devenit  prieten si colaborator al lui Astor Piazzolla, pe care-l vom prezenta imediat.

In perioada de dictatura militara din Argentina, 1976—1982, se refugiaza in Porto Alegre, in Brazilia, unde canta in orchestra simfonica ca prim violoncelist. Acolo devine si dirijor al unor ansambluri camerale si incepe sa compuna, in principal lucrari pentru violoncel. Compozitia pe care o vom asculta este pentru violoncel si orchestra de coarde, un tango simfonic care a intrat si in repertoriul orchestrelor europene.  Solista va fi violoncelista Alexandra Gutu.

Carlos Gardel a fost tatal tangoului, dar Astor Pantaleón Piazzolla a fost printul incontestabil al tangoului argentinian. S-a nascut la Mar del Plata, in Argentina, fiind singurul fiu al unui emigrant italian. A fost compozitor, a cantat la bandoneon, un fel de acordeon mic, hexagonal, si a fost un orchestrator foarte talentat. In 1954, si-a lasat copiii la bunici si impreuna cu sotia au plecat la Paris. Scopul era sa uite de tangouri, bandoneon si muzica argentiniana si sa ia lectii de muzica europeana. Norocul lui a fost sa cante legendarei profesoare Nadia Boulanger, pe langa muzica clasica si o compozitie proprie, un tango. Ea a vazut imediat talentul deosebit al tanarului si l-a trimis sa-si urmeze destinul. Ca si in cazul altor compozitori, profesoara de la Conservatorul din Fontainebleau a avut inca o data dreptate. Piazzolla a reformat tangoul clasic introducand elemente de jazz, a extins armoniile, a folosit anumite disonante si a folosit contrapunctul in structurile creatiilor sale.

Cele cinci lucrari pe care le vom asculta pe scena Capitol se numesc — Le Grand Tango, Fuga y Misterio, Calambre, Adios Nonino si Tres minutos con la realidad. Solista va fi tot violoncelista Alexandra Gutu.  La sfarsitul concertului vom asculta o lucrare vocal-simfonica compusa de Ariel Ramirez — Misa Criolla. Exponent de frunte al folclorului argentinian, Ramirez s-a nascut in 1921 si a decedat in februarie 2010.

Cu toate ca a compus pestre 300 de lucrari si a vandut milione de albume, faima i-a adus-o Misa Criolla, compusa n 1964. Cu ea a facut turnee in toata Europa si America Latina. Este o creatie unde textul spaniol este insotit de melodii interesante si ritmuri ingenioase. El marturisea unei publicatii ca a fost inspirat de o vizita in Germania dupa al Doilea Razboi Mondial si de discutiile avute cu un grup de calugari. Solist va fi tenorul Remus Alazaroaie. isi da concursul corul „Ion Romanu” pregatit de maestrul Iosif Todea, se arata in avancronica iscalita de Mircea Tataru.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.