Moda nasterii prin cezariana – solutia ideala pentru toate femeile? Ce alegem? Pe cale naturala sau prin operatie?

Gravidele sunt incurajate cel putin sa incerce sa nasca pe cale naturala

Cele mai multe femei isi doresc la un moment dat aduca pe lume un copil. Cand se apropie varsta la care orice femeie se simte pregatita este important sa tinem cont de aspectul nasterii.

Operatia cezariana este o interventie chirurgicala care se face daca mama si fatul trec prin mai multe faze pentru care se impune acest lucru sau… la cerere. Operatia se face printr-o taietura longitudinala (folosita mai mult in cazuri de urgenta) si transversala. Se face o incizie de 7-10 cm la baza pubisului pentru ca cicatricea sa nu fie vizibila.
In vremurile trecute, operatia de cezariana se facea in extremis, pentru salvarea mamei sau al fatului. Acum, cand stiinta a evoluat, cand exista antibiotice, medii mai sterile, etc, medicii au luat avant in a face cezariene.  Medicul primar in obstetrica ginecologie dr. Mihai Vasile spune ca tocmai din aceasta cauza cezariana a devenit o moda, iar acesta militeza pentru o nastere pe cale naturala: „Pentru ca exista mai putine complicatii, atitudinea medicilor a facut, poate fara voia lor, o moda din operatiile acestea.  Asta datorita implicatiilor si acuzelor aduse, in exces, medicilor, cand o nastere pe cale naturala se termina nefavorabil mai ales pentru fat. Se considera ca responsabilitatea unui medic scade considerabil, in cazul cezarianei, dar realitatea nu este asta. Este adevarat ca timpul supravegherii se scurteaza, medicul nu mai trebuie sa stea langa pacienta sa o supravegheze pana la 10 ore de travaliu. Intervine comoditatea si atunci este mai bine pentru un medic sa faca cezariana”.

Unele femei recurg la operatia cezariana pentru ca se tem de travaliu, de durerile nasterii sau de alte aspecte care tin de gandirea femeilor. ”O cezariana versus o nastere pe cale naturala intotdeauna da o proportie mai mare de complicatii!” mai spune medicul dr. Mihai Vasile.

Cea mai de temut complicatie care poate aparea este dupa cateva zile de la externarea mamei cand se poate produce o embolie care duce la deces. Desi este o complicatie majora si mai rar intalnita, trebuie sa tineti cont ca ea exista. Alte complicatii mici si mijlocii tin de uterul cicatriceal care ramane in urma acestei interventii.
”Prima cezariana se face, poate fara prea multe complicatii. Dar tineti cont ca poate urmeaza al doilea copil. Un uter taiat nu mai este un uter sanatos. Este un uter patologic care poate aduce la si mai multe complicatii. Se pot produce avorturi spontane, hemoragii masive, se poate ramane mai greu insarcinata si asa mai departe. La a doua nastere lucrurile nu mai sunt atat de simple. Sunt multe complicatii care le pandesc pe mamici”, spune medicul specialist in obstetrica ginecologie Lucia Terme-Has. Cand vine vorba de nastere, parerile sunt extrem de impartite. Multe femei, mai ales cele tinere, opteaza pentru cezariana. Exista insa si femei pentru care darul de la Dumnezeu este mai important ca orice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.