Moartea, tot mai scumpa! Cati bani scot romanii din buzunar pentru o inmormantare?

La prima vedere este greu de inchipuit cat de multe trebuie cumparate si achitate pentru o inmormantare. Actele costa, la fel si serviciile firmelor de pompe funebre … Nici la biserica nu te poti duce fara sa scoti niste bani din buzunar. La final, nota de plata pentru o inmormantare ajunge la sume neasteptat de mari.

Indiferent daca sunt bogati sau saraci, romanii nu pot evita anumite cheltuieli legate de inmormantare. Astfel,  daca apeleaza la serviciile unei firme de pompe funebre, ambele categorii de romani trebuie sa achite suma de 60 de lei pentru eliberarea certificatului medical de constatatare a decesului. La fel, pentru imbalsamarea defunctului exista un tarif fix, de aproximativ 300 de lei. Chiar daca, in mod oficial, pretul pentru slujba de inmormantare este de doar cateva zeci de lei, rudele indoliate trebuie sa stie ca „taxa benevola” perceputa de preoti este, in medie, de 250 de lei, noteaza realitatea.net

La aceasta se adauga taxa, la fel de „voluntara”, de 50 de lei pentru fiecare din cei patru gropari. Comune, atat pentru bogat cat si pentru sarac, sunt tarifele pentru cumpararea unui loc de veci.In functie de cimitirul ales, privat sau public, preturile unui loc de odihna variaza intre 180 si 500 de lei, in functie de perioada pentru care se face concesionarea. Aici se opresc, din punct de vedere financiar, similitudinile celor doua tipuri de inmormantare. Costurile legate de sicrie, accesoriile acestora, aranjamente florale si alte produse specifice, transportul si masa de parastas, dau adevarata masura financiara a celui decedat.

La omul sarac doar pompele funebre trag

Firmele de pompe funebre s-au adaptat la randul lor realitatilor economice, nu scazand nivelul tarifelor ci oferind pachete minimale pentru cei cu mai putina dare de mana. Cu toate acestea, profitand de faptul ca oamenii se vad constransi de timpul limitat, impun preturi care le aducincasari cu mult peste nivelul cheltuielilor. Astfel cele mai ieftine sicrie pe care le ofera aceste firme, unele care depasesc cu putin statutul de patru scanduri prinse-n cuie, pornesc de la pretul de 200 de lei. Vorbim aici despre un obiect simplu, superficial stilizat, fara manere sau alte accesorii. Conform traditiei, pana la construirea unui moment funerar, este necesara o cruce temporara, din lemn sau metal.

Cel mai mic tarif pe care l-am gasit pentru acest obiect este de 30 de lei. Un alt obiect devenit obligatoriuin ritualul funerar este buchetul de pe sicriu. Pretul minim al acestuia este de 80 de lei. Lumanarile, candelele, prosoapele, batistele sau naframele, sunt alte obiecte necesare, pentru care se scot din buzunare cel putin 50 de lei. Urmeaza cheltuielile logistice. Pentru transportare defunctului de acasa spre cimitir este necesara o cheltuiala de minim 150 de lei. Pentru concesionarea unui loc de veci, pe perioada minim acceptata de sapte ani, taxa perceputa de majoritatea cimitirelor publice porneste de la 180 de lei.

Costurile nu se opresc odata cu savarsirea slujbei deinmormantare. Cea mai importanta cheltuiala urmeaza abia dupaingroparea defunctului. Cel mai mic pret al unui meniu de parastas este de 20 de lei. Daca luam in calcul un minim de 50 de meniuri vedem ca pretul final, aferent parastasului, ajunge la suma de 1000 de lei.

In concluzie, tinand cont ca, in intervalul de trei zile dintre deces si inmormantare, majoritatea celor cu venituri modeste prefera sa-si tina defunctii acasa, pentru a economisi costurile capelei, pretul minim care trebuie achitat pentru  o inmormantare in Romania este de 2.500 de lei.

12.000 de lei, costurile unei inmormantari de lux

In cazul celor cu venituri substantiale, pompele funebre apeleaza la un alt factor psihologic, si anume aroganta. Prin urmare, cei cu dare de mana au posibilitatea sa aleaga dintr-o gama larga de produse funerare de lux, lasand in conturile firmelor din domeniu sume exagerate de bani. Prin urmare, numai sicriul in care poate fi inmormantat un milionarin Romania poate ajunge la 5.000 de lei. Cu alte cuvinte un singur obiect funerar valoreaza dublu fata de intreaga inmormantare a unui sarac. Vorbim aici despre un sicriu din lemn de mahon, cu saltea si perna de talas, cu manere aurite si accesorii de asemenea, cu doua capace si acoperit cu cele mai scumpe tipuri de lac. Pentru crucile temporare, din lemn sau metal, preturile maxime ajung la valoarea de 300 de lei. Cu aproximativ acelasi pret se vinde si buchetul pentru sicriu.

Pentru lumanari, prosoape si alte mici obiecte, indoliatii milionari platesc pana la 350 de lei. Spre deosebire de cei mai saraci, care aleg o concesionare a locului de veci pentru o perioada de sapte ani, raposatul bogat beneficiaza de un loc de veci pe o perioada de 25 de ani (maxim admisa) pentru care trebuie achitat tariful de aproximativ 400 de lei. Cand vine vorba de cheltuielile privind masa de parastas, potentatii acestor vremuri nu aleg meniurile de 20 de lei ci pe cele de 70. Astfel, raportat la acelasi numar de 50 de persoane, cheltuiala maxima ajunge la 3.500 de lei.

La toate aceste sume trebuie adaugate cheltuielile legate de capela (150 lei), transport funerar cu o limuzina de lux (1000 lei) plus „taxa benevola” pentru un sobor de preoti (1000 de lei).

In total, cei care nu se uita la preturi atunci cand trebuie sa-si ingroape mortii, trebuie sa plateasca firmelor de pompe funebre cel putin 12.000 de lei. Prin urmare societatea romaneasca este polarizata, din punct de vedere economic, nu doar in timpul vietii membrilor ei ci si atunci cand acestia trebuie condusi pe drumul de apoi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Articolul e scris aproximativ corect, dar nu pot sa nu observ exagerarile de rigoare. Ca-n „ jurnalismul ” din Romania.