Mitropolitul Banatului: ‘N-a fost zi din ’46 pana acum ca Regele Mihai sa nu fie pomenit in Catedrala Mitropolitana din Timisoara. Ne rugam pentru sanatatea lui’

TIMISOARA. Rugaciuni pentru sanatatea Regelui Mihai rasuna in Catedrala Mitropolitana din Timisoara de cand a fost facut anuntul oficial legat de suferinta Majestatii Sale.

In cursul zilei de ieri am aflat aceasta veste trista precum ca sanatatea Regelui Mihai este intr-o stare destul de avansat de grava si atunci, din simtul acesta al iubirii aproapelui, de a fi alaturi de cei ce sunt in nevoi, imediat am sunat la preoti de la catedrala noastra. Erau deja in slujba de seara, si am spus ca in cursul slujbei de seara, imediat sa faca o rugaciune si pentru sanatatea Majestatii Sale afland ca este intr-o situatie dificila, intr-o cumpana grea a vietii sale, si il rugam pe Dumnezeu, asa cum l-a ajutat pe Majestatea Sa, in decursul anilor, in atatea situatii grele din viata, sa il ajute sa treaca si peste aceasta cumpana„, a declarat IPS Mitropolitul Banatului Ioan Selejan.

Conducatorul bisericilor ortodoxe din Banat explica de ce Timisoara ii va fi mereu recunoscatoare regelui Mihai I.

Am facut apoi, si facem aceste rugaciuni, si din motivul ca Regele Mihai este unul dintre ctitorii acestei minunate catedrale, dar este un ctitor, as putea spune aparte, pentru ca aceasta catedrala s-a zidit in timpul razboiului. Deci, iata, ce inseamna aprecierea adevaratelor valori ale unui neam. Ganditi-va atunci cati orfani de razboi, cati raniti, cate vaduve au fost in acea perioada, si totusi regele a spus: continuam lucrarile la Catedrala, ca Dumnezeu sa ajute la izbanda neamului nostru romanesc. Si, intr-adevar s-a vazut ca dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, totusi, tara s-a reintregit pentru ca era sfartecata in timpul razboiului. Deci, un ctitor care nu l-a parasit pe Dumnezeu cand tara era la necaz. Apoi, as putea sa va spun ca din 1946, din octombrie, cand a participat la sfintirea Catedralei alaturi de patriarhul Romaniei din acea vreme, Nicodim, regele a fost pomenit la fiecare slujba, cat si toti aceia care au contribuit la ridicarea catedralei au fost pomeniti, si sunt pomeniti. Chiar daca nu s-a facut din ’46 pana acum o pomenire nominala a regelui, intrand in randul ctitorilor, nu a fost zi in care Majestatea Sa sa nu fie pomenit in aceasta catedrala„, a precizat inaltul prelat.

Regele Mihai, al carui tablou votiv este in pronaosul lacasului de cult, a fost unul dintre ctitorii Catedralei Mitropolitane din Timisoara. Dupa anii 1990, Majestatea Sa a fost prezent de mai multe ori la Catedrala Mitropolitana si a participat la slujbe de Inviere sau de Craciun.
Totodata, un bust al Regelui Mihai I se afla la loc de cinste intr-una dintre salile Mitropoliei Banatului, iar opera de arta a fost daruita chiar de Majestatea sa intr-o vizita la Timisoara.

mitropolit-bust-regele-mihai (1)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Trăiască REGELE!

  2. Portretul este opera subsemnatului și el a fost dăruită de mine IPS Nicolae pentru a întâmpina prezențe MS Regele Mihai I la sediul Mitropoliei Banatului și a „străjui ” odihna acestuia, care avea loc îndeobște, aici. Poate s-ar impune și dezvelirea în viitor a unei statui, în preajma Catedralei, a celui care a fost ctitorului ei.