Milioane de barili de titei urmeaza sa fie extrasi din zacamantul de la Jimbolia. Locuitorii spera la noi locuri de munca. Vezi ce spune conducerea firmei care exploateaza petrolul de la Jimbolia!

JIMBOLIA. Descoperit in anii ’80, zacamantul de la Jimbolia urmeaza sa fie exploatat abia in acest an de o companie multinationala. Primarul din localitate spera sa se creeze noi locuri de munca, aceasta chiar daca la Jimbolia nu traieste niciun specialist in foraje.

La 4 kilometri de Jimbolia exista un zacamant de titei, care, potrivit specialistilor, contine 1-6 milioane de barili de titei. In bani, valoarea de gros a acestuia este de 100-600 milioane de dolari.

Zeta Petroleum este societatea care incearca sa exploateze zacamantul de la Jimbolia inca de anul trecut. „Ministerul Petrolului si Geologiei a dat acordul de exploatare a zacamantului din Jimbolia in anii ’80 catre firma Transion. Intre timp, aceasta a intrat in lichidare, iar noi am cumparat-o. Asa am luat, in 2008, si zacamantul de la Jimbolia. Acolo sunt doua zacaminte: pe zona de est si pe zona de vest. Pe zona de est s-a exploatat numai partea superioara, cea in care se gaseste gaz natural. In partea inferioara este titeiul pe care dorim noi sa il exploatam”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Bogdan Popescu, directorul Zeta Petroleum Romania.

Conform acestuia, in luna noiembrie a anului trecut, compania a facut un foraj si montat o sonda, dar din cauza ca s-a gasit un nivel ridicat de dioxid de carbon s-au oprit lucrarile. „Acum ne pregatim sa foram o alta sonda, pana in ultimul trimestru al anului in curs. Acest lucru ne va costa 4 milioane de euro”, a mai explicat Bogdan Popescu.

In Jimbolia nu se stiu prea multe despre zacamantul aflat la circa 4 kilometri de oras. Oamenii din zona spera sa isi gaseasca de lucru in apropierea sondei, iar autoritatile stau cu ochii pe normele de mediu.

„Nu stiu sa va spun foarte multe detalii despre zacamant. Se lucreaza acolo de cateva luni deja. Noi ne bucuram ca s-a gasit titei la Jimbolia, dar trebuie sa avem grija sa se respecte normele de mediu si speram sa gaseasca si gaz de sonda acolo. Speram ca vor fi si noi locuri de munca pentru oamenii de aici, dar probabil ca nu vor fi prea multe pentru ca specialisti in foraje nu avem. Oricum, e un plus adus orasului nostru”, a declarat Kaba Gabor, primarul orasului Jimbolia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Locuitorii spera la noi locuri de munca.” o fi plina jimbolia de sondori.