Mii de elevi corigenti in Timis: 10% din copii sunt cu situatia neincheiata la cel putin o materie. Iata topul scolilor cu elevi nepromovati!

TIMISOARA. Bacalaureatul i-a bagat in sedinta pe profesori inainte de incepera anului scolar 2012/2013. Rezultatul? Mii de corigenti in judetul Timis. La liceu sunt mii de elevi cu situatia scolara neincheiata.

Paradoxal, cei mai multi elevi corigenti nu sunt inregistrati la ciclul de liceu, ci la cel de gimnaziu. Absentele multe si lipsa pregatirii materiei a facut ca 1.689 de elevi din clasele V-VIII sa fie nepromovati la cel putin o disciplina in primul semestru scolar. Mai mult decat atat, acestora li se adauga alti 662 de elevi care au situatia neincheiata din cauza lipsei notelor in catalog.

Ei au stat mai mult pe-acasa decat la scoala. Avem elevi slab pregatiti? Sau dascali care nu-si fac treaba inca de la ciclul primar? Pentru ca si acolo exista corigenti. Sute. 259!

„Sunt elevi care nu stiu continentele in clasa a IX-a. Nu numai ca nu le stiu, dar nici nu vor sa iasa la tabla, cand ii asculti, sa le invete atunci. Eu si predau la clasa si ii vad cum prefera sa ia nota 2 decat sa iasa la tabla si poate sa mai scoti ceva de la el”, ne spune Ciprian Frumusescu, directorul Colegiului Tehnic „E. Ungureanu” din Timisoara, colegiu care este „fruncea” corigentilor din Timis: 250 de elevi nepromovati la cel putin o disciplina.

Dar care este situatia liceenilor? 1.444 de elevi de liceu au ramas corigenti. Adunati cu cei de gimnaziu si primar sunt 3.392 de elevi. Cu situatia neincheiata sunt, in total, 9.423 de elevi (corigenti si cu materii unde nu au media incheiata). Populatia scolara din Timis este de aproximativ 90.000 de scolari. Adica aproximativ 10% dintre elevi au cel putin o disciplina nepromovata. Sunt multi, sunt putini?

Iata care este situatia tinerilor de la liceu: 1.444 de elevi au ramas corigenti la cel putin un obiect, iar 8.499 de liceeni au situatia neincheiata. Concret, pe ani de studiu: clasa a IX-a – 411 corigenti (2.273 neincheiati), clasa a X-a – 364 de corigenti (1.904 neincheiati), clasa a XI-a – 307 corigenti (1.903 neincheiati) si clasa a XII-a – 344 de corigenti (1.909 nincheiati). Sunt ei viitorii nepromovati la examenul de Bacalaureat din aceasta vara?

Fiecare liceu are intre 600 si 1.000 de elevi in total. Ce spune Ciprian Frumusescu, directorului unitatii de invatamant cu cei mai multi elevi ramasi corigenti?

„Am avut 22.5% promovabilitate la examenul de Bacalaureat in cele doua sesiuni. Profesorul e suveran la ora, el raspunde de rezultate. Sunt copii care n-au invatat si care nu vin la ore. Iar cadrele didactice, cand au vazut ce s-a petrecut la examenul national de anul trecut, au devenit mai exigente”, ne explica directorul. El a adaugat ca a intensificat si controalele la ore: profesorii care nu-si tin cursurile sunt verificati, iar elevii care lipsesc sunt luati la intrebari si anuntati parintii.

Marin Popescu, inspectorul general din cadrul Inspectoratului scolar Timis, a precizat ca numarul mare de elevi corigenti este o consecinta a examenului de Bacalaureat de anul trecut.

„Daca pana acum profesorii se complaceau in situatia de a nu face ore pentru ca elevii se vor descurca la Bacalaureat, acum nu mai risca deoarece unitatilor de invatamant care obtin sub 15% promovabilitate le este diminuata cifra de scolarizare”, sustine Marin Popescu.

Inspectorul scolar general mai spune ca elevii ramasi corigenti au trecut printr-un prim filtru al calitatii educatiei, iar cei care au promovat si se prezinta la Bacalaureat vor avea rezultate mai bune. Astfel, sunt eliminati cei nepregatiti care au tras in jos procentul de promovabilitate!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si cand te gandesti ca astia-s viitorul tarii….