Metode simple si la indemana oricarui sofer ca sa reduca zdravan consumul de benzina

In vremurile astea cand benzina se scumpeste pe zi ce trece n-ar fi grozav daca ati face economie la carburant cu pana la 20%? Si nu cu vreun dispozitiv miraculos, ci doar prin cateva reguli de „condus economic” pe care orice sofer ar trebui sa le aplice.

Tot mai multi angajati ai companiilor mari de la noi invata aceste principii la cursurile platite de firma. Pentru ca scad cheltuielile cu flota de masini, banii se duc in majorari salariale, sustin patronii. Condusul economic inseamna carburant mai putin, dar si piese si motor mai putin uzate. Iata cateva sfaturi.

Condus economic inseamna sa manevram toate comenzile masinii cu delicatele, cu eleganta, adica sa nu bruscam volanul„, a explicat un instructor.

Reducerea cu orice pret a consumului de carburant inseamna automat defectiuni la motor, dupa un timp. Tocmai de aceea si uzura pieselor trebuie redusa cand vorbim de un condus economic. Tot mai multe firmele isi trimit angajatii la astfel de cursuri pentru ca, spun instructorii, multi romani cred ca atunci cand se urca in masina de serviciu pot coduce haotic si neglijent.

Atunci cand vedem un semafor la distanta la 500 de metri ca este rosu, nu acceleram incontinuu si cand ajungem langa el franam. Vedem ca e rosu din timp, facem frana de motor, franam, nu utilizam prea mult placutele de frana„, a spus Vali Porciseanu, campion national la raliu si instructor auto.

Economie la volan inseamna ca soferul stie cum functioneaza masina, citeste si respecta indicatiile din cartea tehnica, de unde afla care sunt cuplul, puterea si turatia optime pentru un consum de carburant cat mai redus.

Schimbati viteza de cate ori este nevoie – fiecare tura trebuie sa aiba o cursa completa, nu schimbati subturat, dar nici nu accelerati fara motiv”, ne-a mai sfatuit Vali Porciseanu.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Prostii. Masinile automatice sunt singura solutie. Numai ca tribul numit Romania nu e receptiv. Practica soferia cu vehicule care reprezinta ceva intermediar intre caruta traditionala romaneasca si masina automatica. Adica asa zise masini cu schimbator manual. La toate semafoarele ma lovesc de ei. Pana schimba vitezele ca sa ajunga in a 4-a, ma plictisesc , iar altii pierd verdele. Cand plec deodata cu ei, le vad sincopele din mers. Dupa 20 de metri masinile lor sufera prima sincopa. Ei trec in viteza a 2-a , eu cu 10 metri in fata lor. La fiecare schimbare de vitea a lor, eu am un avans de cativa zeci de metri. Asta pentru ca am plecat paralel cu ei. Cei din spatele lor, daca au masini automatice, nu pot decat sa-i injure. Popor inapoiat. In lume astazi incep sa se fabrice mai mult automatice si la noi se aduc tot relicve manuale. Ca sa nu mai vorbim de electrice, acestea reprezentand viitorul si fiind majoritatea, automatice. Deci, poporul e de vina si mentalitatile retrograde pe care le are.

    • Ce legătură are mentalitatea cu un preț de achiziție mai mare cu vreo 3.ooo euro mai mare la cutia automatica ? In plus daca o mașină electrica ar costa noua vreo 10 – 15.000 euro sa vezi cum am fi toți pe Duracell ca ursuleții aia din reclama. Pana atunci spor la schimbat viteza.

  2. Subscriu la Pax Tecum. Cutia automata (cel putin modelele din ultimii ani) scade consumul de combustibil cu cel putin 1l/100km (la accelerare normala schimba mult mai repede in treapta superioara – de ex vw-ul meu la 52 schimba a 5-a). De asemenea, protejeaza motorul (cuplarea/decuplarea ambreiajului nu mai depinde de piciorul soferului, in utilizare normala motorul merge EXACT in plaja de turatie gandita de producator) si franele (frana de motor e cuplata permanent). In trecut era o problema fiabilitatea cutiilor automate. Acum problema e doar in capul romanilor, cutiile automate sunt deja cel putin la fel de fiabile ca cele manuale. Si la o masina second-hand, diferenta de pret scade la 500-1000 euro. Dar da, Pax Tecum, n-ai cu cine…