Matematica, la noi si la englezi. Care sunt diferentele intre ce se preda in scolile romanesti, fata de cele din Anglia?

Tot mai multi parinti se plang ca ajung sa nu reuseasca nici ei sa inteleaga, si cu atat mai putin sa rezolve, problemele pe care copiii le primesc ca tema de casa la matematica, asta chiar daca este vorba de elevi din clasele primare. Cat de incarcata este noua programa scolara, in materie de matematica, in Romania fata de Anglia? Iata cateva raspunsuri.

In Anglia, elevii invata de la 10 ani ce inseamna numerele negative si sa traseze forme geometrice pe grafice cu axe de coordonate. In Romania, la aceeasi varsta copiii invata sa calculeze schimburi monetare in lei si euro, ce este piramida, cilindrul. Si in Anglia, si in Romania, elevii invata in ultima clasa a invatamantului primar sa faca probleme cu fractii, sa calculeze procente, aria si volumul corpurilor geometrice, sa faca transformari ale unitatilor de masura.

In Romania, curriculumul scolar de clasa a IV-a a fost modificat in ianuarie 2015. Introducerea noii programe scolare continua practic schimbarile curriculare care au inceput in 2013. Astfel, elevii din Romania de clasa pregatitoare, din clasa I si clasa a II-a au in acest moment curriculumuri noi la toate materiile. In septembrie 2015 se va aplica noul curriculum la copiii care trec in clasa a III-a, iar in septembrie 2016 intra la clase noul curriculum de clasa a IV-a.

Noile programe scolare pentru clasa a IV-a se vor aplica incepand cu anul scolar 2016-2017. Potrivit planului-cadru, elevii de clasa a IV-a fac 4 ore de Matematica pe saptamana.

1. Numerele naturale cuprinse intre 0-1 000 000
– formare, citire, scriere, comparare, ordonare, rotunjire
– scrierea numerelor cu cifrele romane I, V, X, L, C, D, M (in Anglia, elevii invata cu un an mai devreme decat noi cifrele romane pana la 1 000)

2. Adunarea si scaderea numerelor naturale in concentrul 0-1 000 000, fara trecere si cu trecere peste ordin
– adunarea si scaderea; proprietati ale adunarii
– numar necunoscut: aflare prin diverse metode (metoda mersului invers, metoda balantei)

3. Inmultirea numerelor naturale in concentrul 0-1 000 000
– inmultirea unui numar cu 10, 100, 1 000
– inmultirea numerelor cand factorii au cel mult trei cifre
– proprietatile inmultirii

4. Impartirea numerelor naturale in concentrul 0-1 000 000
– impartirea unui numar cu 10, 100, 1000
– impartirea numerelor mai mici de 1 000 000 la un numar de cel mult doua cifre (cu rest zero sau diferit de zero)

5. Ordinea efectuarii operatiilor si folosirea parantezelor rotunde si patrate

Probleme care se rezolva prin operatiile aritmetice cunoscute; metoda reprezentarii grafice, metoda comparatiei, metoda mersului invers

Citeste mai mult AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.