Mai bine cu litigiul la Curtea de Arbitraj Comercial Timisoara, decat in instanta! De ce?

TIMISOARA. Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a solutionat, in acest an, peste 150 de dosare cu litigii intre diversi agenti economici, aspect ce scoate in evidenta tendinta oamenilor de afaceri de a evita instantele de judecata traditionale si de a se lasa pe mana arbitrilor.

Numarul litigiilor care au ajuns pe rolul Curtii de Arbitraj a crescut, fata de anul trecut, cu peste 20 de dosare, ceea ce demonstreaza ca mediul de afaceri incepe sa utilizeze tot mai mult clauza compromisorie in contractele comerciale”, spune Carmen Cocieru, reprezentanta Curtii de Arbitraj Comercial Timisoara.

Majoritatea “sentintelor” pronuntate de cei 18 arbitri timisoreni – reputati profesori de drept, avocati si juristi – au fost puse in aplicare fara a mai fi necesara interventia executorilor judecatoresti, detaliu procedural ce contureaza obiectivitatea cu care se imparte dreptatea in cadrul acestei instante de judecata.

Conform presedintelui Curtii de Arbitraj Comercial Timisoara, avocatul Constantin Popa, oamenii de afaceri ce doresc sa-si solutioneaza litigiile comerciale la instanta de pe langa CCIA Timis trebuie să insereze în contractele comerciale asa-numita „clauza compromisorie” sau “conventie arbitrala”, care este mentionata in articolul 343, aliniatul 3, din Codul de Procedura Civila.

Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa CCIA Timis recomanda includerea in contractele comerciale a clauzei compromisorii, dupa urmatorul model: Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu prezentul contract, referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiintarea lui, va fi solutionat de Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, in conformitate cu Regulile de Procedura Arbitrala ale acesteia. Hotararea arbitrala va fi definitiva si obligatorie pentru parti”, a enuntat presedintele instantei, Constantin Popa.

Printre avantajele apelarii la judecata Curtii de Arbitraj se numara taxele mai mici cu pana la 50 la suta fata de cele de la instantele de drept comun, celeritatea solutionarii litigiului, in conditiile in care un dosar dedus judecatii la Curtea de Arbitraj se solutioneaza in maxim cinci luni, spre deosebire de instantele judecătoresti unde se poate ajunge chiar si pana la trei ani, dar si confidentialitatea discutiilor din timpul dezbaterilor.

Aceste litigii nu se judeca cu publicitatea prevazuta pentru procesele aflate pe rolul celorlalte instante de drept.

Anul trecut am fost arbitru in 10 cazuri, iar in acest an in alte 12. In alte trei cauze m-am abtinut sa fac parte din completul de judecata, intrucat cunosteam ambele parti aflate in conflict. Deci, oricum as fi votat in final, tot as fi nemultumit pe unul dintre combatanti, de aceea am renuntat. Oricum, de cand sunt arbitru, nu mi-a fost desfiintata nici o solutie”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs, arbitru la Curtea de Arbitraj Timisoara, cu precizarea ca, in ultima vreme, tot mai multi oameni de afaceri apeleaza la acest mod de solutionare a litigiilor.

Cu cat problemele sunt rezolvate mai repede, cu atat debitele restante se incaseaza in timp util, iar mersul firmei nu mai este afectat”, mai spune Florin Kovacs.

Sa mai spunem ca taxa arbitrala porneste de la 400 de lei, dar poate ajunge chiar si la peste 5.000 de lei si un procent de unu la suta in cazul litigiilor comerciale ce depasesc 193.000. La aceasta taxa se adauga o taxa de administrare dosar de 150 de lei…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.