Covrigariile, afaceri de criza… pe gustul timisorenilor! Pravaliile cu covrigi calzi duduie la Timisoara!

Au aparut ca ciupercile dupa ploaie, in toate zonele din oras si au mare priza la buzunarele timisorenilor. Vorbim despre covrigarii, afacerea ideala pe timp de criza din Timisoara. Tot mai multi oameni de afaceri sau simpli timisoreni care si-au pus ceva bani deoparte si-au deschis astfel de puncte de lucru in oras. La mare cautare sunt zonele centrale, iar concurenta isi face simtita prezenta.

Adriana Pirjol este director pentru o astfel de afacere. Si-a deschis un punct de lucru in centrul Timisoarei si unul in Calea Girocului. Impreuna cu un alt asociat, a investit aproximativ 20.000 de euro sa o puna la punct si zice ca este una dintre cele mai bune afaceri din aceasta perioada.
„Cam cu doi ani de zile in urma am deschis in Calea Girocului si cam de un an in centru. Merge binisor, nu pot sa spun ca e foarte bine, e si concurenta. Intr-adevar, in centru este mai bine, e o zona pietonala, e altceva, dar in perioada asta este criza si sa stiti ca o resimtim si noi, dar nu ne plangem”, povesteste Adriana Pirjol.

Ce va trebuie sa deschideti o covrigarie?

Investitia pentru o covrigarie este destul de mare. Numai cuptorul costa cam 10.000 de euro, iar amenajarea spatiului, dotarea cu utilitati si plata angajatilor mai ajunge la inca aproape 10.000 de euro.

Adriana Pirjol, patron covrigarie

„Este complicat. Cuptorul este unul special, tip tunel, si costa 10.000 de euro. Covrigii se fierb, se scot, se prajesc, e un proces complicat. Avem sase angajati, patru la productie, doi la vanzare, si lucreaza in doua schimburi. Ne-a costat mult si amenajarea spatiului, dotarea pentru avize. Depinde si de spatiul pe care il gasim, platim chirie”, mai spune Adriana Pirjol.
Aceasta ne-a marturisit si cate ceva despre profit, care nu e foarte mare, dar nici foarte mic. Covrigul nu este deloc scump, spune directorul, insa manopera este bine platita. „Covrigul nu e scump, dar manopera da. Daca este rulaj, este si castig”, marturiseste femeia. Daca vreti sa investiti intr-o astfel de afacere, trebuie sa stiti ca salariile angajatilor nu sunt foarte mari, adica nici spectaculoase, dar nici mici. Ca sa nu va pierdeti clientii, trebuie sa-i tratati cu respect si cu seriozitate. S-ar putea ca asta sa va garanteze succesul.

Ce spun timisorenii despre covrigi?

In fiecare dimineata, la covrigariile din zona centrala a Timisoarei se formeaza cozi uriase. La fel se intampla si la pranz, cand cei care lucreaza in zona centrala decid sa iasa in pauza de masa. Covrigii sunt o varianta buna de mic dejun sau de pranz, spun chiar timisorenii.
„Cumpar covrigi de mult timp. Sunt buni si ieftini, mai ales cand nu ai timp sa mergi sa iei masa asa cum trebuie. E o varianta buna pentru pauza de masa”, spune Iulia, o timisoreanca de 30 de ani.
„Sunt buni, dar mi se pareau mai ieftini inainte, cand erau numai un leu. Acum sunt 1,5 lei si au acelasi gust, aceeasi calitate, nu au pus nimic in plus la ei. Probabil ca nu le mai renta afacerea, de aia i-au scumpit”, spune o alta femeie.

Sa dispara covrigariile din centru?

„Dusmanii” timisorenilor in lupta pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, clujenii, deja si-au facut planuri sa scoata covrigariile din centrul urbei. Consilierii locali din Cluj lucreaza la reguli noi urbanistice care sa interzica acest gen de comert, pe care il numesc „tiganesc”. Ei invoca faptul ca acesti covrigi sunt cumparati in graba prin geamul unui spatiu inghesuit din centrul orasului si spun ca punctele de vanzare de acest gen nu sunt compatibile cu centrul istoric.

In Timisoara nici vorba de asa ceva. Reprezentantii primariei spun ca nu au idee sa se lucreze la un asemenea proiect la noi in oras, asa ca patronii de covrigarii nu trebuie sa-si faca griji. Afacerea lor mai merge cativa ani buni, cel putin pana cand Corso-ul Timisoarei va fi reabilitat. Proiectul de modernizare este momentan abia in faza de evaluare.

In prezent, timisorenii pot cumpara covrigi de la aproape 40 de covrigarii deschise in oras.

„Avem in jur de 40 de covrigarii la nivelul judetului, din care 90% sunt in Timisoara. Sunt inregistrate sanitar-veterinar si respecta toate conditiile. Se mai inchid, se mai deschid, se mai muta. Acesta este un numar constant pe care il avem. Sunt multe care fac si covrigi si paine si atunci ele se incadreaza la produse de panificatie”, explica Stefan Munteanu, reprezentant Directia Sanitar-Veterinara Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nu credeam ca intr-un oras frumos ca clujul, dupa plecarea penibilului funar, sa gindeasca cineva ca chipsurile sint mai buni ca covrigii… cit despre afacerea in sine, banatului care e fruncea i-au trebuit vreo 10-15 ani ca sa faca si ei afacerea cu mult succes in sudul tarii…

    • S-a lansat covrigul drept pentru olteni. Se suge si are taria prazului. Pofta buna!

  2. Is faini covrigii. Sper sa nu faca si astia hotarare de-aia ca la Cluj, ca eu imi iau de pe centru. Pacat ca i-au scumpit pe aia cu branza, ca-s mai buni