In luna mai, Sambra Oilor abate zeci de mii de turisti catre Maramures, Sapanta

E clar! Maramuresul este una dintre cele mai frumoase zone ale lumii. Un om se poate considera implinit daca a sadit un pom, a intemeiat o familie si a vizitat cel putin o data Maramuresul. Situat acolo unde se agata harta-n cui, acest judet traieste inca autentic, din propriile traditii si frumuseti arhitecturale si geografice.

Si iata, ca pentru Sapanta nu doar cimitirul vesel este exponential, ci si Sambra Oilor, celebra sarbatoare de mai.

Sambra Oilor in Maramures, Sapanta

Sambra oilor este o sarbatoare care inseamna un exemplu de comportament al unei societati sanatoase, iar masurisul este parte din momentul esential, cand oamenii isi predau ciobanilor oile.

La o data fixata de intregul sat, se aleg stanele, bacii si pacurarii (vrajnicerii), se separa oile sterpe de cele cu lapte, se mulg oile si se masoara laptele cu instrumente speciale, crestandu-se pe raboj partea fiecaruia. Masurisul este o activitate exclusiv masculina, femeile participand doar la partea spectaculara a obiceiului: la pranz si la dant.

Magie, picnic, cetera si dans la Sambra Oilor

Dupa masuris, sunt efectuate o serie de acte de magie pastoreasca: sfintitul stanei cu primul lapte, afumatul oilor cu coji de oua rosii etc. Apoi femeile vin grupuri-grupuri cu desagii de sambra (cosurile) pline de colaci, palinca, sarmale si miel umplut, asezandu-le pe iarba, pe sterguri puse una langa alta, formand o masa campeneasca pe doua siruri. Dupa pranz, urmeaza dansul, la care participa toti sambrasii, acompaniati de ceterasi.

Sarbatoarea are loc la hotarul dintre judetele Satu Mare si Maramures – in pasul Huta si atrage la fiecare inceput al lunii mai, zeci de mii de turisti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.