Lucrarile la bloc, motiv de scandal pentru locatari. Mansardarea nu se poate face decat cu acordul tuturor proprietarilor

TIMISOARA. Zicala „Ai un vecin linistit, ai o viata linistita“ nu se potriveste deloc cu viata de bloc de la Timisoara. Multi locatari refuza sa fie de acord cu vecinii lor intr-o problema care vizeaza binele intregului bloc.

Asa se face ca foarte multi administratori care au incercat sa-i convinga pe timisoreni sa isi mansardaze blocurile au fost nevoiti sa o lase mai moale ori sa renunte la idee, de gura vecinilor.

Situatiile pot fi diferite. Unii locatari refuza sa se puna de acord cu majoritatea vecinilor din motive intemeiate, iar altii pur si simplu vor sa arate ca sunt mai incapatanati. In orice caz, pentru lucrari precum mansardarea unui bloc, este nevoie de acordul tuturor proprietarilor, potrivit noii Legi a cadastrului si a proprietatii imobiliare. In cazul lucrarilor care nu presupune vanzarea propriu-zisa, este necesar doar acordul celor implicati.

Dana Malcoci administreaza un bloc cu doua scari pe strada Mierlei din Timisoara. incearca de anul trecut sa-i convinga pe toti locatarii sa fie de acord cu mansardarea, iar din 40 de proprietari, unul singur este „Gica contra“. Ea a obtinut o oferta de a mansarda blocul in schimbul unor lucrari cum ar fi repararea acoperisului, termoizolarea si renovarea casei scarii.

Am unul care e impotriva si spune ca si-a renovat apartamentul pe interior si ca nu mai are nevoie sa fie izolat si pe exterior. Oamenii din bloc s-au hotarat sa tina o adunare sa ii explice situatia si se pare ca ar exista posiblitatea de a-l da in judecata pentru obligatia de a face“, explica administratorul.

Astfel de probleme sunt insa la tot mai multe blocuri din Timisoara. Motivele celor care nu vor sa fie sub nicio forma de acord cu vecinii lor sunt uneori puerile.

Mi-au auzit urechile tot felul de chestii. Ne-au spus unii ca de ce sa se imbogateasca cel care face mansarda, ca o sa darame blocul, o sa ia foc si o sa ii inunde pompierii, firma sa bage bani in banca pentru garantie, sa se faca mai multe lucrari care cu siguranta ar fi depasit valoarea investitiei. Astea deja sunt probleme zilnice, vesnicile discutii intre vecini“, ne-a mai spus Dana Malcoci. In plus, administratorii de bloc sunt de parere ca de multe ori este si rea-vointa din partea oamenilor, nu este vorba numai despre lipsa de bani.

Corneliu Jurma administreaza si el un bloc pe strada Chiriac si nu poate continua un proiect din mansardare din cauza unui vecin care are probleme psihice. Barbatul este schizofrenic, spune Jurma, si la orice decizie luata de asociatie, el este impotriva.

Am refacut si instalatia de gaz pe casa scarii si am schimbat-o, el nu i-a lasat pe muncitori in apartament. Acum sta in frig. Nu avem ce sa-i facem, pentru ca nu are pe nimeni. El face si misto, isi cam bate joc de noi“, a explicat Corneliu Jurma.

Pe strada Timis nr. 20 este o alta situatie. Administratorul blocului a obtinut o autorizatie de la un notar din Oradea, insa blocul arata ca dupa razboi. Emil Crateanu este impotriva mansardarii deoarece cladirea este plina de crapaturi si s-ar putea sa nu mai suporte inca un etaj.

Au toate aprobarile, nu stiu cum le-au obtinut, ca blocul este din 1972, din categoria a doua, e crapat prin multe locuri. Le-au promis celor de la etajul 4 cate 1.000 de euro ca sa semneze. Eu stau la etajul 3, dar refuz sa semnez, pentru ca sunt si falsuri facute, unii chiriasi au semnat in locul proprietarilor. Nu are nimeni dreptul sa ne fenteze“, explica revoltat barbatul.

Vecinii nehotarati trebuie sa aiba motive intemeiate

Avocatii spun ca problema se poate rezolva imediat si ca cei care nu sunt de acord trebuie sa aiba motive intemeiate pentru asta, nu sa-i intarzie aiurea pe vecini.

Pot fi dati in judecata pentru ca nu-si pot exercita in mod abuziv dreptul pe care il au. Ei trebuie sa aiba o justificare, nu pot sa spuna ca nu sunt de acord doar pentru ca nu vor. Daca exista un interes major, se poate actiona in judecata. Orice individ poate sa se supuna oricarui proiect. Pana la urma, este tot vointa majoritatii“, a explicat avocatul Florin Kovacs.

Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara spune si el ca sunt multe cazurile in care timisorenii sunt impotriva vecinilor lor, unii pe motive intemeiate, altii din motive surprinzatoare.

Olariu spune ca fiecare om are dreptul sa decida asupra bunului sau, mai ales ca atunci cand e vorba de mansardare, firma implicata nu prea ofera garantie.

Mansardarea nu se poate face decat cu acordul tuturor proprietarilor, deoarece vanzarea unui bun nu se poate face cu o majoritate simpla. Daca este vorba de lucrari de reparatii la bloc, instalatii de incalzire sau altele, se decide cu jumatate plus unu si in momentul in care se face lucrarea si proprietarii nu platesc, se poate actiona in instanta“, a declarat Petru Olariu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vointa majoritatii ? 🙁 Dar cu mansarda ce vor face, nu o vor vinde ? Observ tot felul de destepti care isi dau cu parerea. Sa-mi spuna si mie dl avocat cum rezolv eu, un simplu proprietar, caruia nu mi se raspunde la unele nemultumiri (scurgeri de apa pe langa coloana de incalzire de la vecin, plata incalzirii partilor comune, gunoaiele de la intrare in bloc si de la pubele, calculul listelor de plata, nr de persoane la vecin, etc) din condominiu ? Daca asociatia ma ignora si nu ma baga in seama, nu respecta unele prevederi legale, ce pot face muschii mei ? ALO dle avocat, trebuie sa va angajez sa va faceti damblaua sau pledati gratuit ? Alte precizari pe privat daca va intereseaza 🙂

  2. Dle avocat, doresc sa va informez cu privire la situatia unui restantier, care dat in judecata de catre

    asociatie, nu se sinchiseste sa-si plateasca datoriile, desi exista o decizie definitiva si irevocabila.

    Si-a cedat partea din proprietate si nu mai este de gasit. Cine credeti ca l-a consiliat ? Ce ziceti de

    atitudinea compartimentului asociatii de proprietari din Primaria Timisoara care ne trimite la

    instanta de judecata la o solicitatare de a actiona impotriva unui proprietar care nu ne permite

    accesul in apartament pentru inspectarea partilor comune, cu trei preavize consecutive scrise cu tot

    tacamul necesar. Ce ziceti dle avocat in cazul unui proprietar care a primit acordul COLTERM de

    debransare temporara, dar care si-a montat centrala termica de apartament pe gaz ? Ce ziceti si

    despre defrisarile de copaci din jurul blocului fara nicio autorizatie, de catre cineva binevazut in

    imobil, pentru care s-a cerut interventia politiei locale si pentru care m-am trezit cu o SOMATIE

    impotriva asociatiei sau ce ziceti de folosirea garajelor cu perdea la intrare, transformate in

    depozite de materiale, haine, mobila, legume… pentru care avem poze cu camera ascunsa ? Ce ziceti despre cei care isi modifica suprafata utila de incalzire prin spargerea cu picamerul a unor pereti sau isi modifica nr de elementi de calorifer ? Ce ziceti de tunurile care s-au dat cu hidroizolatia terasei si plata unei amenzi pentru mizeriile din jurul imobilului in timpul lucrarii ? Ce stiti despre partile comune in cazul racordului la gaze naturale in instalatia proprietarului de investitie ? Ce ziceti despre folosirea abuziva a boxelor de la subsolul imobilului sau a uscatoriei de la ultimul nivel ? ATENTIE politia sectia 3 nu intervine in cazul in care e scandal pe casa scarilor, amenetari de carnagiu cu surubelnita de juma de metru. Ce ziceti … am obosit sa tot bate din taste. Mai vorbim 🙂

    • Alo dle avocat, unde sunteti? Sa nu va mai dati altadata cu parerea in presa locala. V-am intalnit adesea in comentarii, faceti o impresie juridica futurista, de aceea imi permit sa va abordez in halul ăsta…

  3. Da,aceeasi locatari care atunci cand se muta,lucrand la ei sa-si repare,strica tavanul celui de dedesubt si da cu picamerul pana crapa toti peretii celor din jur,umbla la instalatia de apa,caldura,etc,ca sa-si faca lor si zgandare toate tevile in plina iarna,la astia ce sa le faci?Mama lor de nemernici nesimtiti.

  4. Eu locuiesc la parter si m-am dus la primarie sa scot autorizatie sa-mi izolez la mine pe exterior,au zis aia ca trebuie la tot blocul,pai se poate asa ceva?Tot blocul n-o sa fie in veci de acord,asa ca in final o sa-mi izolez pe interior si cu asta basta.

    • mIRCEA, îmi permit sa-ti dau niste sfaturi legate de cum poti sa-ti izolezi exterior apartamentul. Daca doresti acest lucru din tot sufletul trebuie sa parcurgi cativa pasi obligatorii : 1. te inscrii intr-un partid local (oricare ar fi el, pt ca nu conteaza culoarea la nivel local); 2. faci cateva valuri in asociatie legate de niste nereguli ca sa atragi atentia asupra ta si sa-i atentionezi ca ai un cuvant de spus; 3. daca prinzi o adunare generala nu te lasa, poti fi ales in conducere; 4. tot timpul comentezi pe casa scarilor sa te faci auzit; 5. trimiti nevasta pe bancuta din fata blocului; 6. cauti niste nereguli pe strada pe care locuiesti si te lauzi ca le vei demasca intr-o sedinta de consiliu de cartier (vezi la partid care ar fi opinia lor); 7. continui presiunea nemultumirilor, faci scandal in imobil, fi atent sa nu tulburi ordinea si linistea publica (pt ca esti la inceput, ai pierdut zeci de ani buni pana acum); 8. daca schema functioneaza si da rezultate faci lucrarea. Daca ceva nu merge, trebuie sa mergi mai departe cu ticalosia, mai vorbim 🙂

  5. Am si eu o intrebare ptr voi
    la mine pe scara vecina de la etajul 1 a inlocuit teava de canalizare de la bucatarie incepind de la etajul 1 pina la parter ,iar acum asociatia ma obliga sa lpatesc o parte din lucrare cu toate ca eu nu am semnat ca sint de acord cu asta.Teava ar fi trebuit inlocuita de la atajul 4 [unde locuiesc eu] si pina la subsol ptr ca este f veche.mentionez ca nu a fost inlocuita teava vache a blocului ci a fost facuta o improvizatie pe scara blocului.In aceste conditii sint obligata sa platesc? Multumesc