Locul bantuit din Banat unde a fost chemat preotul sa alunge spiritele. Ce i-a inspaimantat pe localnici

Un loc magic, cu peisaje ce-ti taie respiratia, in care parca Dumnezeu a revarsat toate frumusetile pamantului, se gaseste in inima Banatului si atrage an de an tot mai multi turisti.

CITESTE SI: Palatele din Timisoara, zestrea fabuloasa a orasului lasata de mesteri iscusiti din imperiu, inspirati de simboluri ale Europei. Care e cel mai frumos 

Vorbim de Valea Almajului, unde, printre altele, se gaseste complexul de mori pe apa care a fost inclus in patrimoniul UNESCO.

Morile din Cheile Rudariei sunt o marturie in timp a tehnicii populare traditionale din Banat si pot fi admirate la 15 km de Bozovici, in comuna Eftimie Murgu.

Dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In 1874 existau 51 de mori pe cursul raului, insa de atunci si pana azi au mai ramas doar 22, intrucat restul au fost distruse de viiturile ce s-au format pe raul Rudaria.

Sunt construite exclusiv din lemn si au sisteme hidraulice foarte vechi, insa multi satenii isi macina si astazi graul, porumbul si ovazul, in unele dinte aceste mori care poarta numele unor locuri sau ale celor care le-au ridicat: Moara de la Tunel, Moara Rosoanea, Moara Viloanea, Moara Trailoanea, Moara Batoalea, Moara Patonea, Moara indaratnica de la Perete, Moara indaratnica dintre Rauri etc.

Putini sunt cei care stiu ca unele dintre aceste mori pe apa ascund legende dintre cele mai infricosatoare.

CITESTE SI: Parca e desprins din povesti! Satul unicat in Romania, aflat la doi pasi de Timisoara, ce fascineaza turistii din toata lumea. VIDEO spectacol 

Astfel la Moara de la Tunel, in urma cu multi ani, o intamplare i-a bagat in sperieti pe localnici.

Acum mai bine de 30 de ani, 4 capre s-au incuiat in moara din greseala si au fost gasite dupa 5 zile tefere si nevatamate. Nu pareau sa fi suferit nici de foame si nici de sete, ceea ce i-a cam bagat pe oameni la banuieli.
La scurt timp dupa aceasta intamplare, din moara au inceput sa se auda noaptea tot felul de zgomote neobisnuite: tipete de petrecere, glasuri de femei, icneli si mugete infundate, viori si trompete, tropot de cai, talangi si muzici de patefon. Nimeni nu mai indraznea sa macine la moara de-acolo.

Ingroziti, satenii au chemat preotul care a facut o slujba si a alungat spiritele care salasluiau in moara.

O alta legenda spune ca la Moara Indaratnica dintre Rauri, a carei roata se invarteste in sens invers acelor de ceasornic, un localnic a mers sa-si macine graul. Si-a umplut sacul cu faina, iar cand a ajuns acasa si l-a deschis, a gasit boabele intregi.

Dincolo de povestile lor, morile pe apa de la Rudaria isi asteapta mereu vizitatorii in locul lor de basm.

 

Mai multe detalii si imagini, pe reper24.ro!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sacul cu grîul nemăcinat , probabil nici nu a ajuns (….) la moara , cu pricina !

  2. o fi tras o betie mortala omu fericit ca a scapat de gura consoartei si astfel a uitat sa macine graul.Ce tampenii scrieti , v- ati tabloidizat si voi?

  3. Am fost la moara de la tunel, e cea mai in amonte de pe cursul Rudăriei, dar nu îmi amintesc sa fi auzit sunete ciudate acolo.

  4. ORTODOXUS DELIRIUS !

  5. adevarul este ca sateanul care a mers sa-si macine graul iar de beat ce era a adormit in sant. Seara s-a trezit iar la intoarcere acasa a inventat aceasta poveste stupida cu graul macinat dar care ca prin farmec s-a tranformat din nou in boabe. Maine din lipsa unor subiecte de senzational va iesi din mormant si proprietarul acelei mori. E plina tara de prosti si creduli