In lipsa Opozitiei, Leonard Orban a fost votat in Parlament ministru al Afacerilor Europene

Asa cum era de asteptat, coalitia guvernamentala a reusit sa valideze in Parlament propunerea de infiintare a Ministerului Afacerilor Europene, care va fi condus de Leonard Orban. Opozitia a refuzat sa participe.

__________________________

Sedinta care a inceput in jurul orei 10.30 este condusa de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana, iar in plen sunt prezenti premierul Emil Boc si membrii Cabinetului.

Sedinta a fost suspendata pana la ora 12.00, la propunerea PDL, care a motivat ca doua dintre comisii nu si-au finalizat audierile, astfel ca unele dintre punctele de pe ordinea de zi nu ar putea fi dezbatute.

Candidatul pentru postul de ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat inainte de sedinta ca nu are emotii si ca este pregatit sa-si preia responsabilitatile dificile.

Vezi mai jos cronologia evenimentelor

ora 14.00 Parlamentarii au inceput votarea infiintarii Ministerului Afacerilor Europene. Votul este secret cu bile. Pentru infiintarea noului minister si instalarea lui Leonard Orban la conducerea institutiei este nevoie de 236 de voturi favorabile. Opozitia a anuntat ca nu va participa la vot.

ora 13.45 Ludovic Orban tine un discurs in care explica faptul ca se afla „intre ciocan si nicovala”, din cauza lui Leonard Orban, propus de putere pentru functia de ministru, dar care este fratele sau. In aceste conditii, el a anuntat ca a decis sa nu participe la vot, insa nu pentru ca asa i-ar fi spus Victor Ponta, ci pentru ca aceasta era singura solutie.

ora 13.30 Victor Ponta anunta ca USL şi membrii grupurilor reunite PSD nu vor participa la votul privind propunerea premierului Emil Boc de infiintare a Ministerului Afacerilor Europene, care sa fie condus de Leonard Orban.

ora 13.20 Emil Boc prezinta principalele avantaje pe care le va obtine Romania dupa infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.

ora 13.10 Presedintele PSD, Victor Ponta, explica de la microfonul plenului de ce nu este opozitia de acord cu infiintarea noului minister.

ora 13.00 Emil Boc tine un discurs in fata plenului celor doua Camere in care explica necesitatea infiintarii Ministerului Afacerilor Europene

ora 12.50 Theodor Paleologu: „Fac apel catre colegii din grup sa voteze si ei pentru invitarea Regelui Mihai. Este o chestiune de obraz, motivul invocat ca Regele Mihai nu ar fi sef de stat nu tine”.

ora 12.00 Propunerea privind organizarea unei sedinte solemne a Parlamentului, in 25 octombrie, la care sa fie invitat Regele Mihai, a fost introdusa pe ordinea de zi a plenului reunit de marti, la solicitarea opozitiei.

Leonard Orban, propus ministru al Afacerilor Europene, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare de administratie si afaceri europene. Pentru infiintarea noului minister si instalarea lui Leonard Orban la conducerea institutiei sunt necesare 236 de voturi favorabile.

Co-presedintele USL Victor Ponta a declarat deja ca opozitia nu va vota propunerea premierului de infiintare a unui minister responsabil cu fondurile europene.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a cerut coalitiei, luni, sa trateze cu maxima atentie votul din Parlament privind infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, dand asigurari ca prezenta lui Leonard Orban in Cabinet va creste calitatea actului guvernamental.

Ludovic Orban nu stie cum sa voteze: cu partidul sau cu fratele?

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat astazi ca nu s-a hotarat cum sa voteze la propunerea premierului Emil Boc de numire a fratelui sau, Leonard Orban, ca ministru al Afacerilor Europene.

El a explicat ca este pus sa aleaga „intre convingerile politice si familie”. De asemenea, Ludovic sustine ca l-a sfatuit pe fratele sau sa nu accepte nominalizarea.

In replica, viitorul ministru, Leonard Orban, a spus ca declaratiile fratelui sau au fost facute in calitate de politician.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.