Legendarul Richard Stallman vine la Universitatea Politehnica Timisoara. Ce eveniment are loc

Universitatea Politehnica Timisoara, prin intermediul Departamentului de Calculatoare si Tehnologia Informatiei, in colaborare cu Fundatia Ceata si evenimentul Coliberator 2017, organizeaza miercuri, 11 octombrie 2017, ora 12:00, la Centrul de Conferinte al UPT, in sala „Auditorium”, conferinta „Free Software and Your Freedom” sustinuta de legendarul Richard Stallman.

Intrarea este deschisa tuturor celor interesati de domeniul IT.

Dr. Richard Stallman va vorbi despre scopul si filozofia miscarii Free Software, precum si despre istoria si dezvoltarea sistemului de operare GNU care in combinatie cu nucleul Linux este utilizat astazi de milioane de utilizatori din intreaga lume.

Dr. Richard Matthew Stallman, cunoscut frecvent si dupa initialele sale „rms” este unul dintre cei mai proeminenti programatori si un activist pentru libertatea software. El militeaza pentru un mod de distribuire a programelor care sa permita utilizatorilor libertarea de utilizare, studiu, distribuire si modificare a acestora – denumite generic „software liber”. In 1983, Stallman lanseaza Proiectul GNU, pentru a crea un sistem de operare de tip Unix compus doar din software liber. Odata cu aceasta, initiaza si Miscarea pentru software liber (Free Sofware Movement – FSM), pe care apoi o sprijina prin intermediul Fundatiei pentru software liber (Free Software Foundation – FSF), infiintata in 1985. A fost arhitectul si organizatorul principal al proiectului GNU, dezvoltand un numar important de componente software utilizate pe scara larga in lume, printre care, GNU Compiler Collection (GCC), GNU Debugger (GDB) si editorul de text GNU Emacs. Dr. Richard Stallman a fost pionierul conceptului „copyleft”, utilizand principiile legale de copyright pentru a asigura dreptul de utilizare, modificare si distribuire a creatiilor de tip software liber.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.