La Timisoara nu poti divorta la Primarie! Asta, desi legea iti permite. Poti apela insa la notar. Afla de ce nu s-a desfacut nicio casnicie la primarie si cat costa divortul la notariat!

La Timisoara nu poti divorta la Primarie! La notar da, contra sumei de 500 de lei!

Casatoriile se desfac, incepand de la inceputul acestui an, la Primarie, in fata ofiterului de stare civila, sau in fata notarului public, dupa ce Codul familiei a fost modificat prin Legea nr. 202 din 25 octombrie 2010. Teoretic si legal, cel putin!

Astfel, in conditiile in care ambii soti sunt de acord si nu au copii minori nascuti sau adoptati in timpul casatoriei, desfacerea acesteia poate fi constatata de ofiterul de stare civila din unitatea administrativ-teritoriala, unde sotii au incheiat casatoria sau din unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a acestora, sau de un notar public.
Din pacate insa la primaria Timisoara acest lucru nu este posibil, chiar daca in alte localitati, resedinte de judet se fac zilnic cereri de divort.

La notar insa desfacerea casatoriei se poate face dupa 30 de zile de la inaintarea cererii. Conform Serviciului de Evidenta a Populatiei din cadrul Primariei Timisoara in orasul de pe Bega nu poti divorta decat in instanta, sau la notar, pentru ca, normele metodologice nu au fost publicate in Monitorul Oficial. „Atata timp cat nu avem norme metodologice nu putem elabora o astfel de hotarare. Eu trebuie sa respect legea, oricat de proasta sau buna ar fi. Inca le asteptam, dar se pare ca Guvernul ale alte hotarari mai importante decat aceasta legata de divort”, a declarat Vasile Tarciatu, sef Serviciu Evidenta Populatiei din primaria.

La notari insa acest lucru se poate face, pentru ca acestia au alte reguli. „Eu chiar am pe rol un astfel de caz pe care-l voi solutiona luni, daca nu se razgandesc partile. In Timis se pot face dezlegari de casatorie contra sumei de 500 de lei + TVA. Noi nu avem nicio treaba cu Primaria Timisoara, regulile la noi sunt putin diferite, noi avem propriul regulament”, ne-a declarat Eusebiu Danilă, presedintele Camerei Notarilor Publici Timisoara.

La 30 de zile calendaristice dupa ce depun actele, cei doi soti trebuie sa se prezinte la starea civila pentru a completa o declaratie prin care fiecare isi sustine decizia. Daca indeplinesc si aceasta ultima conditie, cei doi soti isi pot ridica certificatele de divort in 15 zile calendaristice. In cazul in care solicitantii nu se prezinta la starea civila la 30 de  zile de la depunerea actelor de divort, ofiterul starii civile face un referat catre primar, care respinge cererea de divort.

Vezi cat te costa divortul in alte judete!

– Focsani- 500 de lei
– Suceava- 500 de lei
– Vaslui- 600 de lei
– Galati- 300 de lei
– Botosani- nu a fost inca stabilita taxa de divort administrativ, dar primarul Catalin Flutur sustine ca va propune Consiliului local o taxa de 500 de lei.
– Neamt- nici la Piatra Neamt Consiliul Local nu a stabilit inca nicio taxa pentru acest tip de divort.
– Alba- taxa variaza intre 300 si 500 de lei. Spre exemplu, Primaria Cugir a stabilit o taxa de 300 de lei, iar Primaria Alba Iulia – 500 de lei.
– Arad- la nivel local nu a fost stabilita deocamdata nicio taxa pentru divortul pe cale administrativa, procedurile fiind gratuite.
– Oradea -300 de lei
– Bistrita-Nasaud- 500 de lei
– Brasov- 300 de lei
– Cluj- nu a fost stabilita nicio taxa pentru procesarea documentelor, aceasta urmand a fi aprobata in prima sedinta a Consiliului Local Cluj-Napoca.
–  Harghita- cuantumul taxei de desfacere a casatoriei difera foarte mult de la un oras la altul, variind intre 39 de lei si 600 de lei., la Miercurea Ciuc 420 lei, iar  cea mai mica taxa, 39 de lei, este perceputa in orasul Baile Tusnad.
–  Deva- consilierii locali din municipiul resedinta, Deva, au decis sa nu aplice nicio taxa pentru divortul pe cale administrativa. In schimb, locuitorii municipiului Hunedoara trebuie sa plateasca 400 de lei pentru divortul pe care administrativa, tariful fiind adoptat de Consiliul Local.
–  Tg. Mures- 650 de lei
–  Satu Mare- 200 de lei
–  Zalau- 500 de lei
– Sibiu- municipalitatea nu a hotarat inca taxa perceputa pentru aceasta actiune, suma urmand a fi stabilita in prima sedinta a Consiliului Local Sibiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.