La multi ani de Sfantul Ioan! 2 milioane de romani isi serbeaza onomastica in 7 ianuarie

Luni, 7 ianuarie, de Sfantul Ioan, se incheie sarbatorile de iarna. Totodata, 2 milioane de romani asteapta felicitari de la prieteni. Asadar, „La multi ani” tuturor celor care-i poarta numele!

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1.957.468 de cetateni romani, dintre care 1.429.887 barbati si 527.581 femei, poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul.

Din totalul romancelor, 369.219 se numesc Ioana, 140.333 – Ionela, 11.323 – Nela, iar 6.706 – Ionelia.

Conform datelor furnizate de structura specializata a Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea barbatilor se numesc Ioan – 521.561, Ion – 418.448, Ionut – 317.270, Ionel – 146.035, Nelu – 21.847 sau Ionica – 4.726.

Sfantul Ioan Botezatorul mai este numit si Inaintemergatorul Domnului, ultimul mare profet al Vechiului Testament si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei nascuti dintre femei”, iar Biserica Crestina il cinsteste ca pe cel mai mare dintre sfinti, avand nu mai putin de trei sarbatori dedicate lui.

In memoria crestinatatii el va ramane ca cel care, botezand pe Mantuitorul Iisus Hristos in Iordan, a descoperit cel dintai lumii, ca Domnul Iisus este cu adevarat Mesia, Marele trimis al lui Dumnezeu, Mantuitorul cel asteptat de toata lumea, ca s vina sa ne izbaveasca de robia pacatului si a mortii.

Scripturile ni-l infatiseaza drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele, mancand lacuste si miere salbatica. El anunta venirea lui Iisus, spunand: ‘Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant’.

Ziua Sfantului Ioan incheie sarbatorile de iarna deschise la Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.

Viata Sfantului Ioan

Sfantul Prooroc Ioan s-a nascut in familia preotului Zaharia, dupa cele mai multe izvoare de atestare, la Ein-Karem, la aproximativ 10 kilometri de Ierusalim. Nasterea minunata a Sfantului Ioan a fost profetita de Ingerul Gavriil intr-o aratare in timpul slujbei oficiate la templu de tatal Sfantului Ioan.

Mama sa, Elisabeta, inaintata in varsta si fara copii, deoarece nu putea sa aiba urmasi, era descendenta a semintiei lui Aaron. Zaharia, tatal sau, nu a crezut in cuvantul ingerului si, drept pedeapsa, a ramas mut. Nasterea lui Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.

Sfintii Parintii socotesc nasterea Inaintemergatorului ca ‘minunea ce merge inaintea Minunii’ si o privesc ca treapta pe care se urca intelegerea celor ce vor vedea nasterea cea peste fire, din cea batrana si stearpa din neamul lui Aaron, pentru a se sui apoi la vederea cea preaminunata a nasterii celui mai presus de fire din Fecioara Maria.

Pe cand era inca nenascut, la salutarea Mariei, Maica Domnului, Scriptura Noului Testament consemneaza ca pruncul (Ioan) a saltat in pantecele mamei sale. Iata cum se adevereste ca Ioan apare ca prooroc si prieten al Mirelui, iar ca Inger al intruparii el depaseste timpul. Ioan este mesager, el este trimisul care vine din pustie si arata lumii pe Hristos, Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii. Insasi venirea Sfantului Ioan Botezatorul este insotita de semne, :caci mana Domnului era cu el”, si Ioan devine aceasta mana, degetul lui Dumnezeu care arata si vorbeste oamenilor despre Hristos, Lumina lumii.

Sfantul Ioan isi incepe propovaduirea in pustiu, acolo isi boteaza ucenicii si „glasul lui striga in pustiu” (Is. 40, 3). Ducea o viata de renuntare, era imbracat cu haine din par de camila, manca miere de albine si lacuste si se ruga mereu. A fost un exemplu pentru primii asceti ai crestinismului si pentru monahism.

Sfantul Ioan in traditia populara

Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de „Sant-Ion”, „Inaintemergatorul Domnului” sau „Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”.

Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.

In popor se spune ca dupa Sfantul Ioan se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.