Joaca in zapada, bucuria copiilor. De ce se tem parintii si cata dreptate au sa o faca?

De multe ori, copiii nu sunt lasati sa se joace iarna pe afara deoarece mamele isi fac probleme ca micutii se vor imbolnavi din cauza temperaturilor scazute. Iata cateva temeri comune ale mamelor care nu au nicio justificare și care este adevarul despre aceste mituri.


1. Racesti de la frig

Cand temperaturile scad, in parcuri incep sa se auda tot mai des atentionari de genul „Stai linistit, vei transpira si o sa racesti” sau „Nu te da pe tobogan, e rece si te imbolnavesti!”. Insa raceala este o boala infectioasa, determinata de obicei de un virus, nu de frig. Este mult mai probabil ca cel mic sa contacteze un virus intr-un spatiu inchis, aglomerat si nearisit, decat in parc. Chiar daca se da pe un tobogan rece, potrivit smartwoman.ro

Ideea ca frigul te poate imbolnavi are un sambure de adevar. De fapt, frigul poate „activa” un virus pe care organismul a reusit sa-l tina sub control pana atunci. insa doar frigul singur nu te poate imbolnavi. in schimb, sa zicem ca ai un vecin racit bocna care-si duce (politicos) mana la gura cand stranuta. Vecin care atinge apoi manerul usii de la lift. si daca, iesind din casa spre parc, cel mic atinge manerul cu pricina si-si duce apoi manuta la ochi sau la gura, cel mai probabil va contacta si el virusul. Iar a doua zi, mama va spune ca a racit de la frig.

2. Sa nu iesi din casa fara caciula si fular pe gura

Caciula si fularul sunt accesorii importante iarna, dar la fel sunt si incaltamintea impermeabila si mausile. Totusi, lumea pare sa se concentreze mai mult pe primele. De ce?

in cazul caciulilor, exista mitul potrivit caruia cea mai mare pierdere de caldura are loc la nivelul capului. Mit demontat de nenumarate ori pana acum, dar care reuseste cumva sa supravietuiasca.

Cu privire la fular, exista obiceiul de a-l trage peste gura si nasul copilului, lucru deloc recomandat, dar la care putini parinti sunt dispusi sa renunte. Purtarea fularului pe fata favorizeaza de fapt crearea de „condens” din cauza respiratiei, iar fularul se va umezi repede si va mentine un mediu favorabil pentru instalarea unui virus.

3. Bate vantul si faci otita

Bineinteles, cu varianta „Nu sta in curent, ca faci otita”. insa otita este o inflamatie sau o infectie a urechii care apare cel mai adesea in cadrul rinofaringitelor (racelile obisnuite), deci nu poate fi provocata de vremea rea. Vantul sau curentul nu pot provoca ele singure o infectie.

Pe de alta parte, „trasul curentului” este un fenomen atat de romanesc, incat poate ca e pacat sa-l demontam asa usor. Nefiind cunoscut decat de popoarele balcanice, el nu a fost deloc studiat pana acum. Pana atunci insa, pune-i copilului o caciula rezistenta la vant  si lasa-l sa se joace linistit pe afara.

4. Nu manca zapada!

Este printre primele lucruri pe care copiii le fac cand vad zapada: o gusta! si ar trebui lasati sa o guste. La fel cum ar trebui lasati sa prinda fulgii in gurita. Cu siguranta nu vor face rosu in gat de la asta. Durerea de gat este asociata cu infectiile date de un virus sau o bacterie si nu apare din cauza unei inghetate, a unui pumn de zapada sau a catorva fulgi de nea.

si acest mit are la baza un adevar. in cazul consumului de lichide foarte reci, se produce o vasoconstrictie locala iar rapiditatea raspunsului imunitar scade. Deci cresc sansele ca un virus sa-si faca loc in organism. insa este vorba in general despre lichide, care ajung brusc in gat, in timp ce zapada e tinuta in gura suficient de mult cat sa-si modifice temperatura. Iar legat de acest aspect, medicii ORL spun, de exemplu, ca inghetata topita este mai periculoasa decat inghetata… inghetata. in forma topita, inghetata este tot rece dar se inghite mai repede si in cantitati mai mari, iar mucoasa gatului nu au timp sa se adapteze la temperatura scazuta.

Revenind la zapada, nu este nicio problema daca cel mic ia o gura-doua. Totusi, chiar daca pare imaculata, zapada este plina de substante poluante, asa ca nu faceti un concurs din cine mananca mai multa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.