Interviu cu Venus Oprea, primarul comunei Sag: Mai bine ma retrag in glorie, decat invins

TIMIS. Primarul comunei Sag a dezvaluit in exclusivitate pentru opiniatimisoarei.ro ca vrea sa se retraga din fruntea administratiei locale dupa ce isi termina mandatul.

Sunteti unul dintre cei mai longevivi primari de comuna din judet. Care este secretul pentru a ramane atat de mult timp in fruntea administratiei?
Lucrez in administratie din 1996 si din 2000 sunt primar. Eu consider ca nu partidul conteaza cel mai mult, este omul care da incredere cetatenilor. In primul mandat am reusit sa fac ce mi-am propus si asa am castigat mai departe. Am castigat increderea oamenilor prin corectitudine si prin promisiuni realizate. Secretul a fost ca am realizat in proportie de peste 30% prin diferite programe europene ce erau cuprinse in strategia de dezvoltare, dar nu erau promise in campanie. A fost un atu al meu ca am accesat banii europeni si am putut sa le arat cetatenilor ca am facut mai mult decat am promis.  Lumea din comunele apropiate de Timisoara este mai bine pregatita politic si gandeste altfel decat cei indepartati de oras. Aici nu merge cu promisiuni neonorate, cum face Guvernul. De asta Guvernele se schimba de doua ori pe an, in schimb primarii parca sunt vesnici. Eu mai am putin si ies la pensie luna viitoare. Imi termin mandatul cu 20 de ani de primarie.

Ziceti ca nu vreti sa mai candidati...
Nu, nu mai vreau. Este bine ca primarii sa fie alesi maxim 2-3 mandate, pentru ca te uzezi si nu mai ai elanul de la inceput. Poate as mai fi candidat, daca exista o stabilitate politica si fiscala, pentru ca – sa va spun in termeni taranesti – Guvernul schimba legile precum schimba tiganii caii. Schimba codul fiscal, taxele, independente de vointa primarului, dar cetateanul te intreaba de ce s-a scumpit curentul, de ce s-a scumpit gazul, de ce sau crescut impozitele. Cu toate ca in Codul fiscal si in lege se spune ca primarii, daca nu au datorii pot sa nu creasca impozitele, noi din 2013 nu le-am crescut, dar prin Codul Fiscal Guvernul a avut grija sa oblige toate primariile sa le scumpeasca. Vedeti cate neconcordante sunt  intre Guvern si primarii. Eu nu vreau sa mint cetatenii, asa ca mai bine ma retrag…este si un proverb care spune sa te retragi in victorie, nu cand esti infrant.

Sunteti suparat tare pe Guvern!
Va dau in primul rand exemplul legii retrocedarilor. Au facut legea inventarierii si este firesc, dar apoi s-a prelungit cu 6 luni, pana expira mandatul de primar. Asta cu toate ca la noi legea fondului funciar este 99% rezolvata… asta face Guvernul, nu tine cont de necesitati. Ia masuri peste noapte, fara sa se consulte cu primariile.

Care credeti ca e motivul?
Pentru ca in Guvern si in Parlament ajung oameni care nici macar n-au fost consilieri locali! Va dati seama ce lipsa de experienta au. Poate ca si dintre parlamentarii care fac legile sunt unii de buna credinta si cititi, dar se vede la televizor cand ridica mana seful grupului, nu conteaza daca legea e buna-rea, conteaza ce spune seful grupului.  Ceea ce mie nu-mi place. Eu, in Consiliul Local, cu toate ca de cand sunt primar am avut majoritate, am tinut cont tot timpul de opozitie si de doleantele lor si poate de asta am reusit sa am atatea mandate si sa supravietuiesc in administratie fara sa am mari probleme prin instante, fara sa am reclamatii cu fondul funciar cum au multi primari.

Inseamna ca va retrageti impacat cu ceea ce ati facut? Faceti-ne un bilant al activitatii dumneavoastra.
In primul rand, cand am ajuns la primarie in 2000, am plecat de la organizarea institutiei. Erau insuficiente birouri, nedotate. Prima data ca sa ai o administratie moderna si eficienta trebuie sa-ti asiguri infrastructura, conditiile de lucru si logistica. Dupa asta am trecut la o strategie de dezvoltare si pe vremea aceea ne-am consultat cu fruntasii comunei si am stabilit niste prioritati. Primul lucru ce trebuia facut a fost legat de apa. Am facut o investitie foarte mare, cu sprijinul Guvernului, in trei etape. In prima etapa am introdus apa in vatra satului, in a doua etapa in zona Chicago si in a treia am construit statia de tratare apei. Acum Sagul are in proportie de 95% apa potabila.

Al doilea lucru important, fiind aproape de oras, in anul 2000, am facut un proiect pe fonduri Phare pentru introducerea gazului metan si in 2004 terminasem deja de introdus gazul, asta fara sa cerem contributia populatiei. Reteaua de gaz are acum acoperire de 100%, inclusiv in PUZ-urile noi, iar bransamentele au ajuns la circa 70%.

Pe urma am trecut la realizarea necesara a infrastructurii in scoli. Mai intai prin introducerea utilitatilor, apoi realizarea unei gradinite moderne cu program prelungit unde parintele isi duce copilul dimineata la ora 7 si poate sa il ia inapoi seara la 7. Apoi asfaltarea tuturor strazilor din comuna. Cand am facut extinderea, am avut grija ca o parte din terenuri sa le vindem pentru a ne face buget iar o parte sa le dam tinerilor. La noi, cand s-au dat terenuri sau s-au vandut, am facut un pic nemteste: prima data am dus utilitatile si pe urma am dat terenurile.

Din consultari cu cetatenii am avut grija de toate bisericile iar odata cu aparitia normelor europene, cei care trec in nefiinta nu mai pot fi tinuti acasa, am facut o capela moderna cum nu este nici la Timisoara, cu aer conditionat si sala de ceremonii…si mai sunt multe de spus.

Ce prioritati aveti in urmatorii doi ani?
Ca prioritate numarul unu, pana sa imi termin mandatul, am un singur lucru important pe care l-am promis si pe care n-am reusit sa-l fac, sa introduc canalizarea. Am avut proiectul pe masura 322, dar am pierdut finantarea independent de vointa mea, pentru ca primaria Timisoara ne-a dat avizul ca vine cu canalul colector pana la curba, la groapa de gunoi, dar apoi nu a mai venit. Acum avem alta perspectiva, pentru ca am intrat in Asociatia de dezvoltare Apa-Canal si ne-am asociat cu Consiliul Judetean Timis si cu Aquatim.

Cu ceilalti bani din buget sunt destule de facut: extindem trotuarele, vrem sa acoperim terenul de tenis, sa preluam scoala de la Biserica Catolica, sa o extindem si sa o modernizam, in zona plajei vrem sa cumparam o cabana pentru clubul sportiv. Nu am uitat nici tinerii si nici sportul, asa ca avem la nivel de scoala angajati profesori de dansuri, de caiac-canoe, de sah. Cred ca avem cea mai buna baza sportiva din zona de vest, dupa Poli. Valoarea investitiei a fost de 10 miliarde, cu sala de forta, sala de mese pentru sportivi, tribune, iar anul acest am cuprins bani sa facem si o nocturna.

Sper ca pana imi termin mandatul sa facem si trotuarele din comuna si sa incepem canalizarea. Le doresc si celorlalti primari sa iasa la pensie cum ies eu. Sunt multumit.

Cum vedeti comuna Sag peste 10 ani?
Avand in vedere ca groapa de gunoi s-a inchis si comunele periurbane precum Dumbravita si Girocul sunt foarte aglomerate si populate, Sagul este o comuna care se va dezvolta. Odata cu inchiderea gropii de gunoi si cu centura de vest pe care o tot promite Guvernul, poate mai trec 2 ani, dar tot se va face, iar zona dinspre oras se va dezvoltate. Sunt foarte multe proiecte, foarte multi investitori care vor sa vina aici.

Vreau sa mai mentionez ca am dezvoltat comuna in asa fel incat sa diferentiem zona industriala de rezidentiala. Nu am acceptat ca acolo unde sunt PUZ-urile sa fie altceva decat rezidential. Faptul ca acum in zona Manastirii se construieste foarte mult si avem un PUZ de 270 de hectare, este numai zona rezidentiala. Oamenii vor sa vina la tara sa fie linistiti, nu toata ziua sa auda masinile sau intreprinderile care isi descarca materialele. Cred ca in urmatorii 10 ani comuna Sag va fi cea mai atractiva, avand in vedere si asezarea geografica, si plaja, Timisul, iesirea din Timisoara pe 4 benzi, asa ca din centru pana in Sag faci doar 15 minute.

Sunteti optimist…
Da, de aceea cititorilor dumneavoastra le transmit sa vina la Sag pentru ca sunt foarte multe terenuri, si ieftine si cu utilitati, sa vina la Sag sa construiasca, pentru ca nu vor regreta!

Citeste si: Interviu cu primarul din Giarmata, Virgil Bunescu: In cativa ani, comuna noastra va fi noua Dumbravita

Primarul comunei Giroc, Iosif Ionel Toma: Girocul este o comuna de rezonanta, dar ar putea sa fie un sector al Timisoarei

Interviu cu primarul de Lugoj, Francisc Boldea: Suntem singurul oras din tara care nu are act aditional la vreo lucrare de investitii

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.