Interviu cu Eugen Coifan, secretar de stat, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici: Lumea confunda functionarii publici de la ghiseu cu toti functionarii publici

In Romania exista, la ora actuala, in jur de 125.000 de functionari publici. Erorile inerente unui sistem in care legislatia este in continua schimbare si atitudinea uneori gresita face ca acestia sa nu fie priviti intotdeauna cu ochi buni.

Exista deja o perceptie generalizata despre functionarul public: plictisit, fara chef, care nu comunica cu publicul. Este o imagine gresita?

Functionarii publici sunt de doua categorii: functionarii publici pe care toata lumea ii vede, sunt in fata la ghiseu si au contct direct cu oamenii – dar trebuie stiut ca acestia sunt foarte putini, circa 10%  – si sunt foarte multi care sunt in spate, care nu au contact direct cu publicul si care isi fac treaba in mare masura bine, care aplica legislatia. Deci nu trebuie sa vorbim neaparat despre cei de la ghiseu, perceptia de aceea este usor gresita, lumea confunda functionarii publici de la ghiseu cu toti functionarii publici. Daca te duci la un ghiseu, intr-o institutie publica, trebuie sa stii ca nu acolo sunt toti functionarii din aceea institutie, care este mult mai mare … deci putem spune ca perceptia este gresita.

Exista o criza de personal in ceea ce priveste functionarii publici in diverse institutii?

Nu este vorba despre criza de personal, este vorba despre lucruri care ne afecteaza pe foarte multi dintre noi. Ne va fi, cu siguranta, mai bine tuturor, si lor, si noua. Nu pot sa spun ca sunt prea putini functionari publici, la ora actuala, cred doar ca trebuie folosita mult mai bine resursa umana din fiecare institutie. Sunt cazuri in care prea multe persoane se plimba cu hartiile dintr-un birou in altul. Cred nisa ca functionarii de care dispunem astazi pot sa faca o treaba foarte buna. Ne-am obisnuit ca, in Romania, sa acceptam mereu ca “lasa ca merge si asa”. Ei bine, nu se mai poate … trebuie sa ne schimbam si noi putin mentalitatea, si ca functionari si in calitate de conducatori.Va spun eu ca o institutie cu conducatori buni functioneaza bine, pentru ca au un rol foarte importnant in a-i pune pe functionari la treaba. O vorba buna, un comportament adecvat din parta celor aflati la conducere face enorm … pentru ca un conducator care-si streseaza subordonatii, printr-un anumit tip de comportament, amenintari sau tot felul de alte gesturi nu va obtine performanta. Unii poate considera ca daca sunt duri, functionarii din subordine vor da performanta. Nu este adevarat . Efectul va fi totdeauna invers.

Exista o solutie universal valabila  pentru rezolvarea problemelor generate de greseli sau disfunctionalitati in acest sistem, cel al functionarilor publici?

Activitatea functionarilor publici va fi mult mai eficienta daca se prefectioneaza, am avut o discutie la nivel de minister si am cazut de acord ca oamenii acestia trebuie sa se perfectioneze. Romania chiar are nevoie de oameni mai performanti, fiecare acolo unde se afla. Pentru ca altfel este foarte greu. Sa luam de exemplu o comuna sau chiar cazul oraselor mici: este nevoie de oameni foarte bine pregatiti in acest domeniu. Noi avem foarte multe organisme de control cu oameni bine pregatiti, dar avem nevoie, la fel, de oameni bine pregatiti la nivelul celor care lucreaza direct .

Asadar aceasta perfectionare este esentiala …..

Perfectionarea functionarilor publici nu este deloc un moft, este ceva foarte necesar. Lucrurile sunt mereu in schimbare: legislatie noua, proceduri noi …. Cel putin in domeniul achizitiilor poate ti se pare ca stii, dar lucrurile sunt extrem de complicate. Si atunci apar problemele, cel putin pe achizitii publice: de la contestatii, de la reclamatii, tot ceeace se intampla. Oamenii, in momentul in care stiu sa-si faca foarte bine treaba, cu siguranta ca lucrurile vor sta astfel. Vorbim aici chiar si de accesarea fondurilor europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Imaginea (si perceptia) proasta pe care o are functionarul public in Romania nu se datoreaza decat in pondere de cca 10 % functionarilor publici de la ghisee. Acei oameni chiar muncesc. Respecta programul de lucru si isi indeplinesc sarcinile si indatoririle. Toate pentru niste salarii nu foarte realiste. Insa exista ceilalti 90% dintre functionarii publici, cei cu functii inalte si cu responsabilitati pe care nu si le indeplinesc la fel de bine ca si primii 10%. Iar astia sunt totusi cei care se imbuiba in salarii, avantaje si beneficii pe bani publici. Astia sunt cei care provin din partidele politice din RO. Tot felul de papitoi, pitipoance, neterminati, cei cu diverse titluri dobandite in tot felul de domenii, dupa ce au „razbit” in cate un partid. Astia sunt cei care in 24 de ore presteaza ata in cadrul institutiei publice unde are functie de director sau/si sef de ceva, cat si la firme private, companii nationale, regii diverse, institutii de invatamant superior, institutii sanitare, de politie sau altele. Toate astea in acelasi timp. Astia fac parte din comisii, comitete si consilii, au „competente” in TOATE domeniile, de la gospodarie comunala, la sisteme de asigurari de sanatate si la situatii de urgenta si echipe de fotbal. Astia sunt consilieri locali, judeteni sau alt tip de functionari publici in localitati unde s-au aciuat, fara sa cunoasca nici macar istori ultimilor 25 de ani ai localitatii respective. Pe scurt cam astea ar fi motivele pentru care exista o enorma diferenta intre ceea ce ar trebui sa faca acesti functionari publici si ceea ce fac ei in realitate. Astfel s-a deteriorat imaginea functionarului public, si s-a ajuns de la individul respectabil care trebuie sa vegheze la problemele PUBLICE si parvenitul needucat si fara simt civic care este dispus sa faca orice pentru sine si nimic pentru concetateni. Functionarul care se simte agasat de solicitarile cetatenilor si care incearca sa schimbe mediul in care traim cu totii dupa „chipul si asemanarea” sa, fiindca de fapt nu este capabil sa inteleaga imaginea de ansamblu a comunitatii care IL PLATESTE. The big picture. El este un mic, un nimic, un meschin privilegiat care parvine. Este plina istoria romanilor de astfel de indivizi. De data asta il numim functionar public si din pacate strica si imaginea celor putini functionari publici care sunt devotati muncii si comunitatii din care fac parte. Probabil se vor simti lezati de cele scrise de mine exact cei care trebuie. Multumesc.

  2. Se cam contrazice Eugen Coifan, cand vorbeste de eficienta si capabilitatea fucntionarilor (dupa ce ii lauda, insista pe factul ca trebe scoliti).

    Criza de personal?! .. in nici un caz criza, este chiar surplus, in special cei cu functii inalte si cei pe care nu ii vede publicul la ghiseu.

    In mod special este un surplus de instituti cu functionari aferenti, care doar maresc birocratia.
    Exista surplus de parlamentari si „angajati” ai acestora, exista surplus de administati publice (prin comunele foarte mici, unde nu se justifica o administratie pentru cateva zeci/sute de oameni) si sunt foarte multe. Exista surplus in companile controlate de stat, si cam toate ineficiente.
    … si partea mai trista, ca extrem de multi functionari sunt doar niste lipitori, lingai, clientela politica, nepotizm sau vanatori de ciolan si in nici un caz oameni capabili!!!

  3. TREBUIE INCEPUT CU INCEPUTUL>
    EXAMENE CORECTE!
    SCHIMBAT DIN TEMELII HG 611/2008 ACTUL NORMATIV CARE REGLEMENTEAZA ANGAJAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI!
    O BINEVENITA TRIERE PE CRITERII DE COMPETENTA A FC PUBLICI AR FI BINEVENITA!
    DAR CINE SA O FACA?
    UN SISTEM POLITIZAT SI CORUPTIBIL…

  4. Si cu ce-s mai breji angajatii de la ghiseu fata de ceilalti,sau invers,ceilalti fata de cei de la ghiseu?Care-i diferenta?Nu tot noi le dam bani si la aia si la ceilalti?