Intalnire importanta la Universitatea Politehnica Timisoara. Alianta Romana a Universitatilor Tehnice a dezbatut cele mai importante directii din invatamantul tehnic

TIMISOARA. Prima intalnire de lucru a reprezentantilor Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT) a avut loc vineri, la Universitatea Politehnica Timisoara. Rectorii celor mai mari universitati tehnice din tara au discutat despre sistemul de invatamant superior tehnic, la 10 ani de la implementarea ciclului Bologna si au incercat sa aduca noi propuneri pentru a imbunatati anumite aspecte ale acestui ciclu de invatamant.

„Suntem intr-o analiza, dupa mai bine de 10 ani de la implementare.Sunt foarte multe dezbateri pe aceasta tema. Avem deja cateva rezultate preliminare. Sistemul nu se prezinta in cele mai bune conditii in acest moment, nu din punct de vedere al calitatii sistemului, in special la universitatile mari, ci din punct de vedere al receptarii sistemului de catre studenti si de catre angajati. Trebuie sa ajungem in acel punct in care sistemul sa raspunda cerintelor angajatorilor, nu doar de astazi, ci angajatorilor de peste un an, de peste 10 sau 30 de ani. Noi pregatim oameni pentru meserii care nu exista astazi, nu doar pentru meseriile existente si atunci trebuie sa mai lucram in perspectiva. Trebuie sa fim si mai racordati cu ceea ce se intampla in Europa, unde diploma de inginer este acordata dupa 5 ani de studiu, nu dupa 4 ani si sa realizam ca exista o diferenta majora intre un student absolvent de licenta si un student absolvent de masterat si aceasta diferenta sa fie reflectata si pe piata fortei de munca, inclusiv la nivel salarial”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

Intalnirea ARUT a fost una de bun augur, mai ales ca membrii asociatiei au putut sa isi puna la un loc ideile cu privire la modul in care a fost implementat sistemul Bologna in Romania, dar si sa subllinieze minusurile cu care se confrunta acest ciclu de invatamant si felul in care a afectat pregatirea in universitatile Tehnice.

„Universitatile tehnice au o anumita specificitate. Avem fiecare dintre noi sansa sa plecam cu idei interesante, pe care le putem duce mai departe. Procesul Bologna s-a introdus in 2005, suntem la mai bine de 10 ani distanta si cred ca suntem intr-un moment in care cred ca trebuie sa tragem o linie si sa vedem care sunt consecintele programului asupra evolutiei invatamantului tehnic. Ne intereseaza foarte mult sa ne crestem performanta si acesta este unul dintre obiectivele noastre, pentru ca o tara nu se poate dezvolta fara ingineri si suntem interesati sa scoatem pe piata muncii ingineri foarte bine pregatiti”, a declarat Ecaterina Andronescu, fostul ministrul al Educatiei.

Pe de alta parte, Alianta Romana a Universitatilor Tehnice si-a consolidat inca o data pozitia in randul sistemului de invatamant superior.

„Aspectele care rezulta din prima parte a discutiilor avute este ca rolul nostru trebuie sa fie mult mai puternic, trebuie sa aratam ce suntem, de fapt, pentru ca suntem o forta in sistemul de invataman romanesc si nu numai. Ne bucuram ca in clasamentul SCImago ca in primele 10 universitati din tara, patru sunt membre ARUT. Este o performanta exceptionala”, a spus prof. dr. Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

In cadrul intalnirii reprezentantilor celor mai importanta universitati tehnice din Romania, la Timisoara, au avut loc discutii pe mai multe teme, de la rezultatele implementarii ciclului Bologna in sistemul de invatamant romanesc, la metodologia de finantare a universitatilor sau revizuirea standardelor pentru evaluarea externa a calitatii academice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.