Noutati :

Inspectorat Scolar Regional la Timisoara! Propunerea rectorului Universitatii de Vest Marilen Pirtea! Care este motivul?

15 iulie, 2016 - 10:36 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Rezultatele Bacalaureatului din acest an trag din nou un semnal de alarma pentru invatamantul timisean. Procentul de promovare a examenului de Bacalaureat in judetul Timis este de 63.25%, cu 0.3% mai putin decat media nationala. Cu aceste rezultate, Timisul nu reuseste sa se inscrie in topul primelor 10 judete cu cel mai ridicat procent de promovare, top condus de Cluj, unde acesta este de 83.32%.

„Se impune sa analizam cu onestitate ce se intampla in preuniversitar. Daca actuala structura nu reuseste sa duca Timisul in primele zece judete ca rata de promovare, poate este momentul sa incepem sa discutam despre un Inspectorat Scolar Regional”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, atrage atentia asupra efectelor negative pe care fenomenul le are atat asupra tinerilor timiseni, a parcursului lor universitar si profesional, cat si asupra dezvoltarii regiunii noastre. Judetul Cluj a ajuns la performanta de a avea cea mai mare rata de promovare in urma punerii in practica a unei strategii in care Inspectoratul Ccolar Judetean si-a asumat un rol activ. Rectorul UVT subliniaza o dimensiune cheie a acestei strategii, cea a colaborarii apropiate dintre scoala si administratia publica. Inspectoratul Scolar Cluj a efectuat 400 de controale in liceele cu rezultate slabe la Bacalaureat in 2016, masura stabilita, de altfel, la nivel local, nu central. Strategia a constat in controale in punctele slabe, in stimularea colaborarii intre liceele bune si cele slabe si in responsabilizarea familiilor.

Intrucat studentii universitatilor timisorene vin din intreaga regiune vestica a Romaniei, Marilen Pirtea se intreaba in ce masura ar fi necesara restructurarea inspectoratelor judetene si inlocuirea lor cu o structura regionala. O astfel de structura ar putea sa ofere o abordare integrata a solutiilor de crestere a promovarii pe mai multe judete, ceea ce ar fi in beneficiul intregii regiuni si in special al judetului Timis, unde este concentrata componenta cea mai competitiva a economiei regiunii.

In continuarea propunerii facute, Rectorul UVT lanseaza o invitatie catre Primaria Municipiului Timisoara, catre universitatile timisorene si catre Inspectoratele Scolare Judetene din regiune la o sesiune de lucru in cadrul careia sa se identifice impreuna solutiile regionale pentru cresterea capacitatii invatamantului liceal.

„Universitatea de Vest si-a asumat misiunea de a contribui activ la dezvoltarea regiunii. Ne dorim ca dupa sesiunea a doua a bacalaureatului, cand putem trage concluziile finale, sa ne asezam la discutii cu principalii actori: universitatile timisorene, inspectoratele scolare judetene si mai ales Primaria Municipiului Timisoara. Atractivitatea invatamantului superior timisorean este strans legata de brandul orasului Timisoara, de aceea Primaria este un jucator cheie. Universitatea de Vest din Timisoara va mobiliza expertiza si mijloacele logistice de care dispune, pentru a creiona o strategie de crestere a ratei de promovare a bacalaureatului si a atractivitatii universitatilor timisorene”, a incheiat Marilen Pirtea.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...