Infractiunea de… clonare umana, scoasa din noul Cod Penal al Romaniei

Perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri Penal si de Procedura Penala, care vor fi implementate in primul semestru al anului 2013, continua sa fie un subiect aprig comentat de magistratii si avocatii timisoreni, toata lumea fiind de acord ca, pentru o perioada de timp, actul de justitie va fi bulversat. Acest lucru se va intampla din cauza completarii vechii legi penale cu alte capitole, introducerea de noi infractiuni si, in consecinta, schimbarea numerotatiei la toate articolele. “Va fi foarte dificil, intrucat va trebui sa reevaluam si sa completam tot ce am invatat pana acum. Tabla de materii suporta schimbari majore, intervin noi infractiuni, vechile fapte penale vor avea alte numerotatii, astfel ca celeritatea actului de justitie va avea, probabil, de suferit”, ne-a declarat un judecator penalist de la Tribunalul Timis. Modificarile aduse in sistemul de justitie de cele doua noi coduri sunt greu de enumerat, astfel incat doar parcurgerea codului poate oferi celor interesati mai multe amanunte. Oricum, noua lege penala nu se va aplica faptelor savarsite sub legea veche, daca nu mai sunt prevazute de legea noua. in acest caz, executarea pedepselor, a masurilor de siguranta si a masurilor educative, pronuntate in baza legii vechi, precum si toate consecintele penale ale hotararilor judecatoresti privitoare la aceste fapte inceteaza prin intrarea in vigoare a legii noi. in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea cea mai favorabila. Vorbind despre infractiunile exotice eliminate din viitorul Cod Penal, atrag atentia, in mod deosebit, faptele penale incluse la capitolul “Crime si delicte privind manipularea genetica”. Astfel, in noua legislatie nu se va mai regasi “alterarea genotipului uman, cu intentie, in orice mod”, fapta pedepsita cu inchisoare stricta de la 1 la 5 ani, “utilizarea periculoasa a ingineriei genetice pentru a produce arme biologice sau alte arme de exterminare in masa”, fapta pedepsita cu detentiune severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, nici macar “crearea de embrioni umani in alte scopuri decat procreatia”, fapta ce se pedepsea cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctiona pana acum si crearea, prin clonare, a unei fiinte umane genetic identice unei alte fiinte umane, vii sau moarte..

Perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri Penal si de Procedura Penala, care vor fi implementate in primul semestru al anului 2013, continua sa fie un subiect aprig comentat de magistratii si avocatii timisoreni, toata lumea fiind de acord ca, pentru o perioada de timp, actul de justitie va fi bulversat.

Acest lucru se va intampla din cauza completarii vechii legi penale cu alte capitole, introducerea de noi infractiuni si, in consecinta, schimbarea numerotatiei la toate articolele.

Va fi foarte dificil, intrucat va trebui sa reevaluam si sa completam tot ce am invatat pana acum. Tabla de materii suporta schimbari majore, intervin noi infractiuni, vechile fapte penale vor avea alte numerotatii, astfel ca celeritatea actului de justitie va avea, probabil, de suferit”, ne-a declarat un judecator penalist de la Tribunalul Timis. Modificarile aduse in sistemul de justitie de cele doua noi coduri sunt greu de enumerat, astfel incat doar parcurgerea codului poate oferi celor interesati mai multe amanunte.

Oricum, noua lege penala nu se va aplica faptelor savarsite sub legea veche, daca nu mai sunt prevazute de legea noua. in acest caz, executarea pedepselor, a masurilor de siguranta si a masurilor educative, pronuntate in baza legii vechi, precum si toate consecintele penale ale hotararilor judecatoresti privitoare la aceste fapte inceteaza prin intrarea in vigoare a legii noi. in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea cea mai favorabila. Vorbind despre infractiunile exotice eliminate din viitorul Cod Penal, atrag atentia, in mod deosebit, faptele penale incluse la capitolul “Crime si delicte privind manipularea genetica”.

Astfel, in noua legislatie nu se va mai regasi “alterarea genotipului uman, cu intentie, in orice mod”, fapta pedepsita cu inchisoare stricta de la 1 la 5 ani, “utilizarea periculoasa a ingineriei genetice pentru a produce arme biologice sau alte arme de exterminare in masa”, fapta pedepsita cu detentiune severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, nici macar “crearea de embrioni umani in alte scopuri decat procreatia”, fapta ce se pedepsea cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctiona pana acum si crearea, prin clonare, a unei fiinte umane genetic identice unei alte fiinte umane, vii sau moarte..

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Romania intradevar tara tuturor posibilitatilor daca as fi o corporatie mare sau savant as veni in romania sa incerc clonarea pe oameni ce spuneti tare?