Indiferent cat de frumoase sunt imprejurimile sau cat de bine o duc locuitorii, n-ai vrea sa traiesti acolo!

Inundatii, cutremure, uragane … cateva locuri din lume sunt mult mai expuse unor astfel de dezastre naturale decat altele. O companie de asigurari a intocmit un top al celor mai periculoase locuri din lume cand vine vorba de astfel de cataclisme.

1. Tokyo-Yokohama, Japonia
Regiunea Tokyo-Yokohama este considerata ca fiind cea mai periculoasa din lume, deoarece circa 37 milioane locuitori traiesc sub amenintarea cutremurelor, musonilor, inundatiilor si tsunami-urilor. Marele cutremur Kanto, din 1923, a devastat atat Tokyo, cat si Yokohama, provocand aproape 143.000 victime. Statisticile arata ca 80% dintre locuitorii capitalei japoneze trec cel putin o data printr-un cutremur de mare intensitate. De asemenea, Japonia este cea mai expusa tara din lume la riscul tsunami-urilor.

2. Manila, Filipine
Capitala filipineza este cel mai dens populat oras din lume, dar si unul dintre cele mai expuse la cele cinci dezastre naturale analizate de compania Swiss Re. Cutremurele reprezinta o amenintare constanta, laolalta cu pericolul vanturilor puternice, de sute de kilometri/ora – cel mai bun exemplu este super-taifunul Haiyan, ce a fost considerat cel mai violent din lume din anul 2013, dupa ce, in luna noiembrie, a maturat intreaga tara si a provocat ravagii uriase.

3. Delta raului Perla, China
Acest conglomerat urban aproape neintrerupt cuprinde Hong Kong, Shenzhen, Dongguan, Macao si Ghuangzhou, fiind caminul a mai bine de 42 milioane oameni. Una dintre cele mai dezvoltate zone economice ale Chinei (cu un PIB estimat la 690 miliarde dolari) se intinde intr-o regiune amenintata de tot felul de dezastre naturale: ocupa primul loc intre cele mai afectate zone de valuri uriase provocate de uragane (aproape 5,5 milioane oameni au de suferit), locul trei intre cele mai afectate zone de cicloane (peste 17 milioane oameni au de suferit) si locul cinci intre cele mai expuse zone la inundatii.

4. Osaka-Kobe, Japonia
In regiunea Osaka-Kobe, aproape 15 milioane de oameni traiesc sub amenintarea cutremurelor devastatoare, ca cel din 1995, ce a provocat mii de victime si pagube materiale uriase. De asemenea, zona este expusa unor furtuni puternice si inundatiilor, dar si valurilor uriase provocate de uraganele ce lovesc estul Asiei (acestea pot afecta circa trei milioane locuitori). Din cauza amplasarii geografice, aceasta zona metropolitana se afla pe locul trei intre cele mai expuse orase din lume la tsunami-uri.

5. Jakarta, Indonezia
Mai bine de 40% din suprafata capitalei indoneziene se afla sub nivelul marii, intr-un bazin plat, cu solul moale, la marginea unei falii. Din cauza acestei amplasari, cutremurele sunt un pericol pentru aproape 18 milioane oameni, solul moale amplificand intensitatea undelor. In acelasi timp, cutremurele pot produce aici efectul de lichefiere a solului – pamantul isi pierde consistenta si reactioneaza ca un lichid. Datorita pozitiei orasului la gura de varsare a raului Ciliwung in Golful Jakarta, se adauga si un risc ridicat de inundatii.

Citeste mai mult AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.