Incredibil ce probleme sunt cu modernizarea vechilor tramvaie de la Timisoara! Cand vom merge cu ele?

TIMISOARA. Din toamna pana in iarna, apoi din iarna pana in primavara. Asa au amanat reprezentantii Primariei Timisoara sosirea primului tramvai reabilitat in capitala Banatului.

Doua tramvaie second-hand ale RATT se afla la Arad si la Pascani, la cele doua firme care au castigat licitatia pentru modernizarea lor, inca din vara anului trecut. Aproape jumatate de milion de euro costa bucata.

La sfarsitul anului trecut, atat primarul Timisoarei, Nicolae Robu, cat si seful RATT, Ioan Goia, spuneau ca abia din martie probabil vor fi puse in circulatie cele doua tramvaie. Sau macar unul.

Iata insa ca planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, asa ca mai avem de asteptat pana sa ne plimbam cu garniturile modernizate ale RATT. Au intervenit cateva probleme.

„Pe anumite parti din reabilitare merge bine, avanseaza lucrarile, dar firmele sunt intarziate cu anumite componente care trebuie obtinute de la marii furnizori, pentru ca ei iau componente noi si le monteaza. Acestea nu se fabrica la Arad sau la Pascani. Unele componente se obtin mai usor, dar la altele sunt programati la sfarsitul lunii martie abia. Ei lucreaza la restul intre timp”, explica, pentru opiniatimisoarei.ro, Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timisoarei, seful RATT merge aproape in fiecare saptamana la Arad pentru a vedea cum se lucreaza la unul din cele doua tramvaie, iar saptamana aceasta va face o vizita si la Pascani, unde nu a mai fost pana acum.

„I-am cerut luni domnului Goia sa faca o deplasare si la Pascani. Cei de acolo mergeau la fiecare intalnire la Arad, dar am zis sa mearga la fata locului. Am poze cu ele, dar nu am apucat sa le vad… Nu le putem face publice, ei ne-au cerut sa tinem fotografiile pentru uz intern, pentru ca tin de procesul de fabricatie, nu vor sa vada concurenta cum lucreaza ei”, mai spune Robu.

Autoritatile locale au stabilit ca „noile” garnituri, adica tramvaiele vechi reconditionate, vor avea culoarea violet. Edilul nu a fost totusi multumit de nuanta, asa ca a cerut o alta varianta. N-a primit-o inca.

„O sa fie violet, nu mi-au adus varianta finala. N-am fost multumit de nuanta de violet pe care mi-au prezentat-o ca mostra si le-am cerut sa aduca altceva. La sfarsitul lunii martie vor fi aproape gata… dar e posibil sa nu fie gata daca nu se furnizeaza acele componente. Pe amandoua le vom avea… ar fi frumos sa le avem de Pasti”, conchide primarul Nicolae Robu pentru opiniatimisoarei.ro.

Ramane de vazut daca pe parcurs nu vor interveni si alte probleme si daca, intr-adevar, de Pasti, timisorenii se vor putea plimba cu noile tramvaie.

***

Camere video, scaune cu incalzire si aer conditionat

Vagoanele de tramvai supuse serviciului de reparatie generala cu reconstructie si modernizare vor avea patru usi comandate electric, una dintre ele avand rampa de acces pentru persoanele cu handicap. Usile vor putea fi deschise atat de la buton, cat si de la computerul de bord.

Vatmanul va avea in fata un bord modern, ergonomic, cu calculator de bord, realizat dintr-un material care va evita reflexia luminii. Totodata, va avea si un sistem de diagnoza si afisare in timp real al defectiunilor, precum si sistem de comunicare cu calatorii. Spatiul destinat vatmanului va fi incalzit, ventilat si va avea aer conditionat.

Garniturile vor fi echipate cu instalatie de climatizare, cu camere de supraveghere video atat in interior, cat si in exterior, dar si cu instalatie de informare a pasagerilor – audio si vizuala, atat in interior, cat si in exterior. Si vatmanul va fi supravegheat video, arata detaliile tehnice prevazute in caietul de sarcini pe baza caruia a fost organizata licitatia. O camera de supraveghere va fi pusa in cabina vatmanului si pe directia de mers, cu inregistrare audio. Monitoarele vor fi puse tot in cabina conductorului, care va putea urmari tot ce se intampla in tramvai, in timpul mersului. In total, o garnitura va avea 8 camere video, din care cel putin doua in exterior, pentru supravegherea usilor de acces.

Vagoanele vor fi iluminate cu lampi economice, cu leduri, si vor circula cu viteza maxima de 50 km/h, daca sunt goale. Vatmanii nu vor putea depasi 60 km/h si asta doar in conditii in care se scot limitarile de viteza. Vor putea tracta si remorca de tip GB4d. Durata de viata a caroseriei este, conform caietului de sarcini, de minimum 10 ani.

“Noile” tramvaie vor fi aduse la Timisoara cu tot cu accesorii. Fiecare tramvai va avea toate cele necesare, dar si celebra ranga de macaz, ciocanele de geam, stingatoare de incendiu sau triunghiuri reflectorizante. Scaunele din garnituri vor fi ergonomice, din materiale rezistente, ce nu pot fi distruse cu usurinta si usor lavabile. Vor avea si sistem de incalzire, insa doar in partea de sezut, alimentat la joasa tensiune. Cat despre temperatura din vagoane, aceasta va fi stabilita tot de conductor.

Angajatii RATT vor fi instruiti pentru a putea folosi tramvaiele moderne. 10 muncitori vor participa la un training pentru revizii tehnice, 7 pentru diagnosticare si reparatii curente, iar 5 vor invata sa se ocupe de intretinerea caroseriei si a usilor, dar abia dupa ce expira termenul de garantie.

Internet gratuit doar pentru cei cu carduri RATT

In ceea ce priveste validatoarele, acestea vor fi puse pe barele de sustinere din zona usilor de acces. Va fi si internet Wi-Fi in noile tramvaie, insa va putea fi folosit doar de cei care au carduri RATT.

“Pentru posesorii de carduri cu titluri de calatorie valide se va oferi o solutie de accesare in tramvai pentru conexiune Wi-Fi a serviciilor de internet. Punctul de acces din vehicul va fi conectat la furnizorul de servicii internet printr-o conexiune 3G. In urma validarii cardului cu titlu de calatorie valid, dispozitivul de taxare va oferi o cheie de acces in reteaua Wi-FI locala a tramvaiului”, se arata in caietul de sarcini.

Modernizare de 500.000 de euro bucata

Tramvaiele second-hand ale Timisoarei sunt reabilitate de firmele Electroputere VFU Pascani si Astra Vagoane Calatori Arad. Primele doua garnituri au fost preluate de cele doua firme care au castigat licitatia primariei in 11 iunie.

480.000 de euro costa reconditionarea unui singur tramvai, Primaria Timisoara urmand sa aloce 3,3 milioane de euro pentru reabilitarea a 7 dintre garniturile batrane aflate acum in circulatie. Licitatia a fost castigata insa de oferta depusa de cele doua firme in valoare de 65 de milioane de lei, adica peste 14,6 milioane de euro. Durata contractului este patru ani, acordul-cadru presupunand incheierea a patru contracte subsecvente, pentru un numar total de 30 de tramvaie GT4.

In parcul Regiei Autonome de Transport in Comun se afla 93 de tramvaie, din care doar 60 sunt scoase zilnic pe traseu.

CITESTE SI:

S-au schimbat planurile: cand vine pana la urma la Timisoara primul tramvai reabilitat?

Imagini cu batranul tramvai al Timisoarei modernizat la Pascani. Ce mai pastreaza moldovenii din el? FOTO si VIDEO!

Reabilitarea tramvaielor Timisoarei ar putea continua cu bani europeni. Cat mai avem de asteptat pana sa circulam cu cele noi?

Tramvaiele modernizate ale Timisoarei vor avea musai un accesoriu: ranga de macaz. De ce nu-si vor mai face de cap vatmanii si cine primeste internet gratuit in vagoane?

Primele 2 tramvaie ale Timisoarei au intrat in reabilitare. Nicolae Robu: Vor fi elegante, comode si nu vor zburda hotii prin ele

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. aproape un an pt 2 tramvaie carpite… ce rusine!

    • @The Mechanic …..
      Frate daca esti cofetar, nu vorbi de fiare si carpituri, ai vazut (citit) caietul de sarcini? sau doar vorbesti… de dragul de a comenta. Din gunoaiele de la Timisoara nu se poate recupera mai nimic banuiesc, iar din propria-mi experienta spun ca este mai usor sa incepi un proiect nou dacat sa repari, carpesti, sau sa improvizezi cum zice stimatul domn FILCA RELU.
      Cand vor fi gata, probabil ca unul ca tine nu va putea face diferenta dintre un tramvai nou si cel „carpit”.

  2. PREA CURIND NU VOR FI GATA . VORBESC CA UN OM CARE 34 DE ANI A LUCRAT NUMAI IN DOMENIUL TRAMVAIELOR ULTIMI 14 CA MAISTRU IN DEPOUL DIMBOVITA NUMAI EU SI COLEGI MEI STIU CITE EFORTURI FACEAM SA ASIGURAM PARCUL DE CIRCULATIE ESTE O CACEALMA CA SE SCOT 60 DE UNITATI IN CIRCULATIE DIMINEATA EVENTUAL CU TOT CU REMORCI VAGOANELE SUNT FOARTE VECHI DE VIRSTA MRA 53 ANI MULTE IMPROVIZATII DIN LIPSA DE PIESE IAR UN VAGON VECHI E CA UN OM BATRIN MAI BINE IL CASEZI POTI SA PUI TEHNOLOGIE DE ULTIMA GENERATIE TOT DEGEABA !!! SPER SA MA INSEL !!!

  3. Daca pentru 2 tramvaie modernizarea dureaza atat, cat va dura pentru vreo 30 de tramvaie? E clar ca ne putem astepta pana la vreo 50 de ani.Iar Robu, tipic pentru mintea lui imbacsita si limitata, nu-i preocupat decat de nuanta violetului tramvaielor. Daca i se vor livra asa cum le vrea el colorate… Dom’le, matale nici nu vei prinde livrarea lor in Timisoara, pentru ca nu ai decat un singur mandat. Or sa mai treaca cinci ani pana atunci.

  4. Cu banii cheltuiti pentru tramvaiele din Timisoara si infrastructura pentru ele s-ar putea face altceva. Oricum tramvaiele mai mult incurca circulatia in Timisoara. Din cauza lor sunt restrictionari care fac traficul mult mai greu decat ar fi fara ele.

    • te-ai gandit mult pana ai scos aberatia asta?

  5. Titlul acestui articol incepe asa : – ” Incredibil ce probleme sunt cu modernizarea vechilor tramvaie de la Timisoara” … iar din articol am inteles ca unele componente care se folosesc la reabilitare trebuie aduse de la furnizor si ce e asa de ” Incredibil „. Ce e asa mare minune ca sa aduci componente pt reabilitarea unui tramvai, direct din fabrica. Nu e nici un fenomen straniu, nu sunt OZN-uri, nu e nimic Incredibil. Draga Autor: Roxana Deaconescu te rog sa mai citesti si tu cate o carte, sa mai citesti cate un ziar din cand in cand, mai intrebi si tu pe unul pe altul cum se lucreaza prin fabrici si atunci te apuci sa scrii un articol dar fara sa incepi titlul cu ” INCREDIBIL ” .