Incendiul din Delta Dunarii in care au ars 300 de hectare de stuf si au murit sute de pasari si animale a pornit de la o tigara aruncata la intamplare

UPDATE: Incendiul din Delta a fost provocat de o tigara!

Specialistii ISU Dobrogea au stabilit ca incendiul a fost provocat de o tigara aprinsa aruncata la intamplare. Incendiul s-a intins cu repeziciune din cauza vantului puternic. Conform primelor estimari facute de specialisti, cele mai afectate au fost reptilele, serpii, broastele si insectele, care nu s-au mai putut retrage la timp din cauza flacarilor. Din fericire, nu au murit foarte multe pasari, acestea fiind deja pregatite de migratie. Specialistii spun insa ca numarul celor care nu si-au mai putut lua zborul este de ordinul zecilor.

__________________________________________________________________________________________

UPDATE: Incendiul a fost stins!

Potrivit reprezentantilor ISU Dobrogea, incendiul a fost stins, duminica, in jurul orei 15.30, dar patru subofiteri vor mai ramane cateva ore sa supravegheze zona pentru ca a se convinge ca nu exista riscul reaprinderii incendiului.

Pompierii au reusit sa izoleze incendiul izbucnit in Delta, iar daca nu se modifica directia vantului, acesta ar putea fi stins de tot.

Cele mai mari probleme sunt in zona mlastinoasa, unde pompierii au muncit chiar si 3 ore ca sa fereasca o ferma si un alt obiectiv.

Se crede ca flacarile au pornit de la o tigara aruncata fara sa fie stinsa ori de la un gratar sau chiar in mod intentionat de la crescatorii de animale din zona. Autoritatile au insa si alta ipoteza. Ele cred ca incendiul ar fi putut porni si de la un ciob de sticla, care creeaza efectul de lupa. In orice caz, a fost constituita deja o comisie care cerceteaza amanuntit zona.

Pompierii spun ca in incendiu au pierit sute de pasari, unele dintre ele protejate, iar grav afectate sunt si populatiile de broaste testoase, amfibieni si serpi.

_________________________________________________________________

Un incendiu devastator a distrus peste 200 de hectare de stuf si vegetatie uscata in Delta Dunarii. Flacarile au ucis sute de pasari, unele protejate. Pompierii se lupta cu focul de peste 17. Flacarile sunt intretinute de vant.

Prapad in aria protejata Biosfera Delta Dunarii, din zona localitatii constantene Vadu. Munca pompierilor este ingreunata si de faptul ca focarul se afla intr-o zona mlastinoasa.

Incendiul a fost depistat in jurul pranzului, iar focul a ars mai intai mocnit. Vantul a facut insa ca flacarile sa se extinda necontrolat.

Pompierii au reusit totusi sa tina focul sub control astfel incat flacarile sa nu ajunga si la zonele locuite sau la plaja Vadu.

„Nu se poate interveni pentru lichidare deoarece este zona mlastinoasa si nu putem intra cu fortele si mijloacele necesare. Pana acum sunt in jur de peste 200 ha de stuf si vegetatie uscata”, a declarat Adrian Bucnar, ISU Constanta.

La cativa kilometri de incendiu se afla zona unde turistii si-au instalat corturile, dar pompierii au dat asigurari ca focul nu va ajunge pana in zona turistica.

Pompierii spun ca incet incet vor lichida incendiul, insa exista mai multe focare, iar vantul ingreuneaza operatiunile. Se crede, momentan, ca flacarile au izbucnit fie de la o tigare aruncata fara a fi stinsa, fie de la un gratar, fie in mod intentionat de catre crescatorii de animale din zona.

In incendiu au pierit sute de pasari, unele din ele protejate, iar grav afectat sunt si populatiile de broaste testoase, amfibieni si serpi.

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, a precizatca persoanele care au provocat incendiul devastator din zona protejata a Deltei risca sa plateasca intreaga contravaloare a prejudiciilor aduse naturii, nu doar amenzi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.