Inca o gara din Timisoara isi schimba infatisarea pentru 2021. Ce i se intampla dupa aproape un secol si jumatate de la infiintare

TIMISOARA. Apropierea anului 2021 nu aduce schimbari doar in Timisoara, ci si la „portile” de intrare in oras.

CITESTE SI: Va fi cea mai frumoasa din vestul Romaniei. Schimbarea uriasa din Gara de Nord Timisoara pentru 2021: O pasarela va duce cu liftul calatorii de la tren la parcare 

Nu este vorba de portile pozitionate la intrarile in oras pe marile rute rutiere, ci la cele care asigura intrarea in Timisoara pe calea ferata, garile orasului. Daca lucrarile la statia principala a orasului sunt in plina desfasurare, nu a fost uitata nici Gara de Est din Timisoara.

Anul trecut, statia aflata in apropierea fostului stadion UMT a implinit 130 de ani de la infiintare, iar odata cu aceasta aniversare s-a facut si prima lucrare importanta in zeci de ani la Gara mica.

La Gara de Est am introdus gazul atat pentru partea de exploatare, partea tehnica a cladirii, cat si pentru partea de locuinte din Gara de Est din Timisoara, pentru ca acolo avem atat personal CFR care locuieste in locuinte de interventie, in functie de specificul fiecaruia, cat si in locuinte de serviciu pentru cei care au inchiriat„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Alexandru Simu, directorul Regionalei CFR Timisoara.

Aceasta schimbare majora nu va ramane insa singura la Gara de Est, iar pana in anul 2021 si aceasta statie va fi adusa la standarde de secol 21. Planul de modernizare al acestei statii este insa unul mult mai ambitios, si depinde si de programul Ministerului Transporturilor de modenizare a 47 de statii din intreaga retea, cu o investitie de 83 de milioane de euro, proveniti din fonduri europene.

Noi am propus conducerii companiei, sectorului de investitii, ca si gara Timisoara Est sa o inglobeze in acelasi proiect de investitii cu Gara Mare. Adica sa fie complexul Timisoara. Pentru ca o gara mare, de referinta, care se afla tot in oras, e o gara foarte circulata cu foarte multi calatori care folosesc aceasta statie si e pacat sa nu fie folosita la standarde europene. Sa nu mai circule calatorii dintr-o parte in alta a orasului, din Gara inspre Lipovei, prin pasarela actuala, tot printr-o pasarela inchisa, cum se intampla in garile din afara. Eu asa vad lucrurile si asa ar fi normal sa se intample. se vor ridica si toate peroanele la nivelul scarii vagonului„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, directorul Regionalei CFR Timisoara, Alexandru Simu.

Gara mica a Timisoarei a preluat in aceasta vara fluxul de calatori venit din zona de sud a tarii, sau care a plecat din Timisoara catre capitala, cat timp a fost instalat un nou pod la pasajul Popa Sapca.

Gara de Est din Timisoara a fost ridicata in 1876, anul in care a fost construita si linia ferata catre Orsova, cea care facea legatura cu alte trei capitale europene: Bucuresti, Sofia si Istanbul. Dupa construirea sa, Gara Mica a preluat o parte din traficul feroviar catre Gara de Nord din zona Iosefin, mai ales pe cel de marfa.

In 1899, gara s-a extins, iar pe langa marirea cladirii, a crescut si numarul de linii din zona. Cladirea in sine era constituita dintr-un corp principal, cu parter si etaj si din doua corpuri secundare, iar in incinta locuia si seful de gara.

Gara era si locul unde stationau birjele si, ulterior, automobilele.
Cea mai recenta schimbare majora a cladirii a avut loc in 1970, cat a fost etajata complet. Langa Gara de est exista si pasarela care face legatura cu cartierul Rudolfsheim, inspre Calea Lipovei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.