Inaltarea Sfintei Cruci, datini si obiceiuri. Ce e bine sa faci si ce e interzis in 14 septembrie

La data de 14 septembrie sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite legate de lemnul Sfintei Cruci: Inaltarea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos si Sfintirea bisericii Sfantului Mormant, construita deasupra mormantului Domnului de catre imparatul Constantin cel Mare.

Ziua Crucii, asa cum se numeste sarbatoarea in popor, este cinstita prin post, prin rugaciune si prin praznice. Credinciosii postesc pentru sanatatea familiei, pentru spor si pentru ca bunastarea sa se pastreze in casele lor, scrie rtv.net

Credinciosii sfintesc la biserica ulcele noi pline cu miere si lapte; de toarta canitelor se leaga cate un fir de ata rosie, iar fiecare cana este acoperita cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomana saracilor, in memoria rudelor decedate.

In aceasta zi nu se mananca usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al caror miez se aseamana cu crucea.

Daca tuna in aceasta zi, va fi o toamna lunga. In schimb, daca se aduna un card de ciori galagioase, va  cadea bruma. Inainte de Ziua Crucii nu este bine sa culegi calinele, pentru ca, in acest caz,  in ajunul sarbatorii ca fi o noapte geroasa.

Ziua Crucii vesteste ca vara s-a sfarsit si toamna isi intra in drepturi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.