Hainele militare atrag din ce in ce mai multi tineri. Au inceput inscrierile pentru liceele si academiile militare

Statul in unitate si tarasul pe coate, sectoarele sau plantoanele sunt deja istorie, de cand Romania a intrat in NATO si armata nu mai e obligatorie. Totusi, siguranta unui loc de munca stabil face ca multi timiseni sa fie inca interesati sa poarte haina militara. Zeci de tineri isi incearca, in fiecare an, norocul la colegiile sau la academiile militare.

Desi in urma cu cativa ani, in armata banateana aproape ca era criza de soldati, astazi, numarul lor a mai crescut. Anul trecut, aproape 400 de tineri s-au interesat la Biroul de Informare si Recrutare din cadrul Centrului Militar din Timisoara. Dintre acestia, 80 la suta au mers mai departe si si-au intocmit dosarele pentru a se inscrie la liceele sau la academiile militare.

Anul acesta insa, pana in prezent, doar zece tineri au cerut informatii despre colegii, dar au timp sa o mai faca pana la sfarsitul lunii aprilie. Alti 20 de tineri au vrut sa stie cum se pot inscrie la academiile militare, termenul limita fiind sfarsitul lunii iunie. Pentru scoala de maistri  inscrierile sunt deschise pana la finele lunii iulie.

”Sunt si nu sunt interesati de armata. intotdeauna in Banat a fost un interes mai slab al populatiei vizavi de fenomenul militar, fata de alte judete, unde pur si simplu asalteaza uneori Birourile de Informare Recrutare. Noi cautam totusi sa demonstram ca aceasta cariera militara este una care merita urmata, o cariera care ofera si satisfactii, pe mai multe planuri”, ne-a spus maiorul Mihai Ionica, de la Centrul Militar Zonal Timisoara.

Profilul unui soldat: conditii dure pentru un trai decent

Cei care vor sa urmeze o cariera militara trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Dure, spune majoritatea. Potrivit maiorului Mihai Ionica, foarte multi tineri incearca chiar si pentru a doua sau a treia oara sa se inscrie in armata. Pe langa patriotismul de care trebuie sa dea dovada, tinerii care aleg sa poarte haine militare trebuie sa aiba un fizic foarte bine pus la punct, sa aiba un bagaj de cunostinte cat mai solid si sa nu aiba probleme din punct de vedere psihic. Toate acestea se evalueaza la Spitalul Militar din Timisoara sau la Centrul Zonal de Selectie de la Alba Iulia.

Pentru a se inscrie trebuie doar sa depuna un dosar. Preturile nu sunt mari, echivaleaza cu cele pentru inscrierile la facultati. Nimeni nu este respins, toate dosarele pleaca spre licee, academii sau scolile de maistri militari. Tinerii care vor sa urmeze o cariera in armata pot opta, daca au terminat liceul, pentru fortele terestre, aeriene sau navale ori pentru Academia Tehnica Militara sau Institutul Medico-Militar. Fiecare aspirant la o functie in armata trebuie insa sa-si aleaga specializarea dinainte.

Dan Ionica - viitor militar

Un tanar de 22 de ani, din judetul Gorj, a renuntat la Facultatea de Constructii si s-a inscris in armata, la Timisoara. ”Vreau sa intru in armata din pasiune, din convingeri personale. Acesta e visul meu de cand eram copil, sa ajung ofiter. Este a doua oara cand incerc, prima data am picat la admitere, am trecut de probele sportive. Acum ma pregatesc mai bine. Sincer, prima data a fost sa vad cum este, acum stiu despre ce e vorba si sper sa reusesc”, ne-a spus Dan Ionica, care vrea sa ajunga la Academia Fortelor Terestre din Sibiu.

Femeia in haine militare – nu mai este un tabu!

Si tot mai multe fete vor sa imbrace haine militare. Ele sunt din ce in ce mai indraznete si isi dau imediat seama de beneficiile unei cariere in armata.

”Fetele devin din ce in ce mai increzatoare in fortele proprii. Pana acum cativa ani, accesul fetelor era un subiect tabu, nu era chiar atat de bine vazut. Eu nu vad ce le-ar putea impiedica sa fie cot la cot cu un barbat”, ne mai spune maiorul Mihai Ionica. Militarii timisoreni ii indeamna pe tineri sa lupte pentru tara lor si sa urmeze o astfel de cariera. Ei spun ca e nevoie de oameni competenti, care sa apere tara, la nevoie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.