Hai la cinema in aer liber sau in sala, la Timisoara! Filme spectacol, in festival, timp de o saptamana. Intrarea e gratuita

TIMISOARA. Un adevarat maraton de filme se pregateste la Timisoara, unde isi deschide portile Festivalul de Film Central European, cu prima sa editie.

CITESTE SI: Va fi de nerecunoscut. Cum se schimba Gara de Nord din Timisoara. Foto 

Toata lumea e binevenita in Piata Libertatii, la Cinema Timis, in Sala 2 a Teatrului National si in alte locuri din oras care vor gazdui evenimentul din 3 pana in 9 septembrie.

Aceasta va include atat filme recente importante, realizate si in alte tari ale Europei, decat cele participante in competitie (central si sud-est europene), cat si de pe celelalte continente. Sunt avute in vedere filme foarte premiate care nu mai pot fi in competitie sau filme despre care se discuta intens si pe care publicul romanesc si timisorean nu a avut inca ocazia sa le vada. Festivalul de Film Central European / Central European Film Festival aduce in Timisoara cele mai bune filme din tarile din regiunea centrala si sud-est europeana, alaturi de pelicule prezentate la marile festivaluri europene din ultimul an„, transmit organizatorii Festivalului Filmului Central European de la Timisora.

Deschiderea va avea loc duminica, 3 septembrie, de la orele 21:00, in Piata Libertatii, si va cuprinde jazz si film, intr-o combinatie unica pregatita de cvartetul EYOT din Serbia, alaturi de imagini impletite intr-un mod spectaculos de regizorul ceh Oldřich Lipský in anul 1967, sub titlul Happy End. Se anunta un moment cu originalitate experimentala si valoare artistica.

EYOT este o trupa la intersectia dintre rock si jazz, punk si ambiental, impresionism si romantic. In combinatia cu film, artistii reusesc sa imbine cum nu se poate mai inspirat geniul creativ al realizatorului ceh cu trairile lor melodice, devenind complici ai unei calatorii in timp.

Experienta interesanta ca atare, filmul Happy End, nu s-a bucurat de celebritatea marilor titluri ale cinematografiei cehe si/sau slovace din anii ’60, fiind interzis in 1969, dupa invadarea tarii de catre trupele Pactului de la Varsovia. Dar ce anume putea fi periculos in cazul unui film care nu facea „decat” sa se proiecteze/deruleze de la sfarsit catre inceput, sa prezinte pe chiar prima fotograma cuvantul konec si pe ultima expresia Institutul Ceh de Film prezinta si sa arate un condamnat la moarte caruia, dupa aparenta ghilotinare, ii creste la loc capul presupus a trebui retezat? Happy End era un film, pur si simplu, altfel decat celelalte, un titlu care, fie si indirect, putea duce la ideea ca se poate si altfel.

Intrarea la toate evenimentele din festival este libera.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.