Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legile Salarizarii

Guvernul Boc si-a asumat, marti, in Parlament, raspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si asupra proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a bugetarilor.

Adoptarea celor doua legi reprezinta o obligatie asumata cu partenerii externi si o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI.

In cuvantarea sa de prezentare a proiectului Legii Salarizarii pentru 2011 a bugetarilor, premierul Emil Boc a subliniat ca „acesta este un act extrem de complex si vine sa rezolve o problema scadenta a societatii romanesti – cea legata de salarizarea celor platiti din fonduri publice”.

2011, anul dezvoltarii si al cresterii economice

Seful Guvernului a mai spus ca 2011 se doreste a fi anul cresterii economice. „Daca 2010 a fost anul constrangerilor bugetare, anul 2011 va fi cel al dezvoltarii, al cresterii economice si al consolidarii reformelor structurale ale statului”, a spus Emil Boc.

„In cadrul acestor reforme, un rol important il ocupa Legea Salarizarii. Prin aceasta se recupereaza 15 la suta din salariul diminuat in iulie 2010. In 2011 avem prevazut in bugetul de stat salarizare pentru peste 1.290.000 de bugetari. Suma de bani prevazuta in bugetul de stat este de 39 miliarde de lei, pentru acoperirea cresterii cu 15 la suta a salariilor bugetarilor”, a mai spus Boc.

Premierul a facut o trecere in revista a prevederilor legii, subliniind ca „in bugetele pe 2011 ale institutiilor publice nu se prevad sume pentru acordarea de tichete cadou sau de tichete de vacanta. Sporurile vor fi incluse in salariul de baza, pentru fiecare functie contractuala, in fucntie de nivelul studiilor”.

De asemenea, tot in aceasta lege de aplicare a fost stabilit salariul de baza minim brut pe tara la valoarea de 670 de lei pentru anul viitor.

Adresandu-se parlamentarilor cu apelativul de „distinsi reprezentanti ai forului legislativ”, premierul a precizat ca in 2011, banii vor fi alocati cu precadere pentru investitii, crearea locurilor de munca si atragerea fondurilor europene.

„Si in aceste conditii, Romania va avea, in 2011, un deficit bugetar de 4,4 la suta”, a subliniat premierul.

„Guvernul isi angajeaza raspunderea pe Legea Salarizarii”, au fost cuvintele cu care Emil Boc si-a incheiat discursul de prezentare a acestei legi, dupa care s-a ocupat de proiectul Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

„Pentru prima data, un proiect de lege cu privire la salarizarea personalului platit din fonduri publice, a fost adoptat de Parlament prin angajarea raspunderii. Pana acum, peste 80 de acte normative au reglementat salarizarea bugetarilor”, a spus Emil Boc.

Seful Guvernului a prezentat clasele de salarizare, cu gradatiilor corespunzatoare vechimii in munca. „Legea va reglementa si situatia anumitor sporuri, care au fost acordate sub forma unor sume compensatorii, in 2010”, a precizat Emil Boc, dupa care a dat o serie de exemple. In plus, Legea-cadru va fixa plafonul pentru sporuri, care nu pot depasi 30 la suta din suma salariilor de baza. „Guvernul poate aproba depasirea limitei de 30 la suta pentru anumite categorii de personal”, a spus premierul.

Potrivit spuselor, sale personalul din administratia publica centrala si institutiile publice locale care va lucra la proiectele finantate de Uniunea Europeana, va beneficia de clase de salarizare superioare.

De ce doua legi?

Dupa ce a prezentat detaliile tehnice ale Legii-cadru, premierul a precizat care este motivul pentru care este nevoie de doua legi ale salarizarii. Legea-cadru stabileste ierarhia profesiilor si coeficientii de salarizare, iar Legea salarizarii pe 2011 stabileste numai salariile pe care le putem oferi anul viitor.

„Avem nevoie de o lege pentru anul 2011, care sa specifice cat putem oferi, anul viitor, personalului bugetar”, a precizat Emil Boc. „Nu vrem sa mai vindem romanilor iluzii, nu le putem promite romanilor mai mult decat avem”, a mai spus seful Guvernului.

„Vrem sa dam un viitor sigur acestei tari, cu acoperire practica in ceea ce producem”, a spus Boc, opinand apoi ca in 2011, Romania va avea parte de o crestere economica. „Sacrificiile facute in ultimii doi ani vor avea efecte in anii urmatori. Romania nu va intra in derapaje, asa cum se intampla cu tari cu renume din Uniunea Europeana”, a mai spus Emil Boc.

In finalul discursului sau, premierul Romaniei si-a angajat raspunderea si asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Potrivit procedurii, o lege asupra careia isi asuma Guvernul raspunderea trece de Parlament doar daca Guvernul nu este demis prin motiune de cenzura. Partidele din Opozitie au hotarat insa sa depuna impreuna o motiune de cenzura.

De altfel, liderii PSD, PNL si PC au mai decis luni in cadrul unei intalnirii a Opozitiei sa sustina adoptarea Legii Salarizarii dupa data de 31 decembrie, astfel incat salariile bugetarilor sa revina la cuantumul dinaintea reducerilor cu 25%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.