Gunoaiele timisorenilor devin combustibil pentru fabricile de ciment! Afla cum!

TIMISOARA. Sutele de tone de deseuri adunate de la timisoreni ajung sa fie folosite de fabricile de constructii din tara ca si combustibil alternativ folosit pentru alimentarea fabricilor de ciment din Romania. Cantitatea de deseuri pe care o preia statia de sortare a deseurilor din Timisoara se ridica undeva la 100.000 de tone pe an. Din aceasta cantitate, marea majoritate a deseurilor se transforma in combustibil alternativ.

Rezidurile se transporta la statia de sortare a deseurilor municipala. Acolo in functie de tipul de deseuri intra pe una dintre cele doua linii de sortare. Deseurile menajere intra pe linia automata, la capatul careia rezulta deseurile valorificate energetic. De aici se separa si deseurile biodegradabile. Pe cealalta linie sunt sortate deseurile din pubela uscata, adica reciclabila, care se sorteaza pe patru categorii, iar refuzul intra in procesul de valorificare energetica. La ora actuala aceasta valorificare energetica se face catre fabricile de ciment din Romania: Chiscadaga, Hoghiz, Medgidia“, spune Livian Hotico, purtatorul de cuvant al societatii de colectare a deseurilor, Retim.

Timisoara tinde spre o folosire a deseurilor de peste 55 %

Colectarea selectiva cea mai buna se face in Belgia. Belgienii arunca anual 550 de kilograme de gunoi pe cap pe locuitor. Din acest gunoi, firmele de sortare repun in circuit chiar si 80 de procente. La Timisoara insa va mai dura cativa ani pana cand vom intelege ce inseamna colectarea selectiva.

Noi am incerca sa valorificam mai mult, insa trebuie sa ne ajute si timisorenii. Ei ar trebui sa resptecte sistemul dual de colectare. Daca face asa cum trebuie si nu arunca in deseurile reciclabile, deseuri compromise, cantitatea de deseuri ce pot fi refolosite creste vertiginos“, mai explica Hotico.

In Occident, fiecare cetatean sorteaza plasticul si cutiile de bauturi separat de restul gunoiului si asa-l si depune la pubela. Tot in Occident fiecare sorteaza si hartia si cartonul, iar sticlele sunt duse in containerele de pe strada si aruncata pe culori. Restul deseurilor reciclabile ar trebui duse la centrele de colectare din fiecare localitate.

Doua tone de calculatoare aruncate la gunoi

Nu doar gunoiul menajer este valorificat. Si celellate deseuri sunt repuse in circulatie. in 2010, timisorenii au aruncat la gunoi doua tone de calculatoare, ce au fost folosite tot pentru valorificare energetica.

Nepredarea deseurilor de echipamente electrice, electrocasnice si electronice de catre posesori la punctele de colectare stabilite in acest scop si depunerea lor in alte spatii se sanctioneaza contraventional cu amenda cuprinsa intre 500 – 1.000 lei, pentru persoane fizice, respectiv intre 2.500 – 5.000 lei, pentru persoane juridice”, a mai precizat purtatorul de cuvant al “Retim”.

Cetatenii pot depune echipamentele in cele patru locatii de acest fel din Timisoara, situate in Calea Mosnitei, Calea Torontalului, Aleea Avram Imbroane si str. Energiei. Pe langa echipamentele informatice si de telecomunicatii defecte, si obiecte din alte categorii; aparate de uz casnic de mari dimensiuni, echipamente de iluminat, instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate si unelte electrice si electronice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.