Frigiderul, raiul microbilor: aici pot exista mai multi microbi decat pe colacul toaletei


Stiati ca microbii sunt instalati bine mersi in locul in care va tineti mancarea la rece? Cele mai recente studii efectuate de cercetatori arata ca intr-un frigider pot exista mai multi microbi decat pe colacul unei toalete. Acestia recomanda o igiena stricta a aparatului electrocasnic, pentru ca sanatatea noastra depinde si de modul in care ne pastram mancarea.

Depozitul de alimente este considerat mai ales un depozit de bacterii. Potrivit cercetatorilor, numai sertarul de legume are de 750 de ori mai multi microbi decat media obisnuita. Amintesc printre acestia bacterii deosebit de periculoase, cum ar fi E.coli, salmonela si listeria. Rezultatele studiilor sunt socante. Acestea arata ca un frigider gazduieste, in medie, aproape 8.000 de colonii de bacterii pe centimetru patrat. Unele mostre au indicat chiar si 130.000 de microbi, pe cand Comisia Europeana spune ca ar trebui sa fie pana la cel mult 10 germeni pe centimetru patrat.

Specialistii spun ca temperaturile foarte scazute din frigider inhiba dezvoltarea microbilor, mai ales daca aparatul este curatat in mod regulat. insa nu toate gospodinele fac asta, asa ca bacteriile se multiplica foarte usor. Tocmai de aceea se spune ca in frigider este un rai al microbilor. Se pare ca poate cauza peste 7.000 de infectii grave.
Cum rezolvam problema?

Putem instala in frigidere aparate cu filtre microbiene, care elimina pana la urma coloniile de bacterii. Exista si sisteme de protectie antibacteriana, cum ar fi Microban Europe, creat pentru a fi folosit de fabricantii de frigidere la componentele din plastic. Atentie asadar ce fel de frigidere cumparati!

Au aparut frigiderele cu sistem pe baza de argint, cunoscut a fi un material care „goneste” bacteriile, dar si frigidere cu dezghetare automata. Sistemele nu pot face insa fata singure. Ca sa il mentinem curat, trebuie sters si curatat saptamanal cu un burete imbibat in otet diluat in apa. Trebuie curatat frecvent de doua ori pe luna. Un alt sfat este pastrarea alimentelor crude separat de cele gatite si spalarea legumelor si fructelor inainte de depozitarea in frigider.

In plus, daca raman pete de sange de la carnea decongelata, ar trebui sa stim ca acestea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, spune directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi. Mai mult, locul alimentelor cu mucegai este la gunoi, pentru a nu contamina si alte produse. In ceea ce priveste mezelurile, sunt persoane care le pastreaza fara a le ambala, dar si persoane care le ambaleaza fie in punga, fie in hartie. Gresit! Acestea trebuie invelite in folii atunci cand sunt puse in frigider, pentru ca unele microorganisme pot fi active pana la -3 grade Celsius. Cu toate ca nu se inmultesc, ele pot contamina alimentele. La fel se pastreaza si branzeturile.

Depozitul de alimente nu trebuie supraincarcat, pentru ca altfel nu mai are destula forta de racire. Usa trebuie deschisa cat mai rar si lasata foarte putin deschisa. Ca sa nu creasca temperatura din interior, mancarurile gatite trebuie puse la pastrare dupa ce se racesc.

Specialistii de la Institutul de Cercetari Alimentare spun, potrivit site-urilor de specialitate, ca daca temperaturile din frigider nu sunt respectate, alimentele se altereaza imediat. Asa pot favoriza aparitia toxiinfectiilor, a diareei sau a varsaturilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.