FOTO Top 15 „Drumuri ale Mortii”! Vezi ce sosele e bine sa eviti cand pleci in concediu!

Calatoriile pot fi foarte periculoase pentru cei care indraznesc sa mearga pe cele mai primejdioase drumuri din lume. Unele dintre acestea au o latime asa de mica incat nu permit decat circulatia unei singure masini, iar orice greseala in manevrarea ei poate duce la moarte.

BBC 2 a prezentat recent partea a treia a seriei „World’s Most Dangerous Roads”, in care sase celebritati pornesc cu automobilele pe trei dintre cele mai periculoase sosele din lume. In aceasta parte sunt prezentate aventurile din Anzii Peruvieni, de pe Autostrada Dalton care strabate Alaska si din Nepal.

Cotidianul The Telegraph a realizat un top al celor mai periculoase drumuri din lume.

Soseaua North Yungas, Bolivia

Cunoscuta si sub numele de El Camino de la Muerte sau „Drumul Mortii”, aceasta sosea de 60 kilometri a fost construita de prizonierii din Paraguay in anii 1930, iar pe aici automobilistii curajosi pot ajunge din capitala bolviana La Paz pana la orasul Corioco. Masinile merg in ambele directii, dar drumul este rareori mai lat de trei metri si nu exista balustrade. Ploile abundente si ceata adauga de multe ori un plus de pericol si o eroare minora poate insemna o cadere de aproape 600 de metri. Drumul a curmat mii de vieti, iar pe marginea lui se afla foarte multe cruci care marcheza locurile tragediilor. Drumul a fost refacut in ultimii ani, iar o sectiune noua ocoleste acum una dintre partile cele mai periculoase de pe vechiul traseu.

Skippers Road, Noua Zeelanda

Construit in secolul al 19-lea pentru a oferi acces minerilor la un canion bogat in aur, Skippers Road ofera acum doar o excursie de o zi pentru turistii care doresc senzatii tari. In schimb posesorii de autoturisme trebuie sa aplice pentru un permis special pentru a putea merge pe acest drum, iar companiile de asigurari nu dau despagubiri in caz de accident.

Autostrada Trans-Siberiana, Rusia

Autostrada Trans-Siberiana este lunga de 11.000 km si se intinde de la Sankt Petersburg pana la Vladivostock. O mare parte din autostrada a fost construita de catre detinutii din Gulag. Autostrada este asfaltata in partea vestica, insa in partea estica este doar o simpla pista de zgura. In cea mai mare parte a anului, conditiile sunt excelente, dar este putin cam frig, insa in timpul verilor calde si umede, unele sectiuni ale drumului se transforma intr-o mlastina de netrecut.

Autostrada Karakoram, China si Pakistan

Autostrada Karakoram este cea mai inalta din lume, la 4.876m altitudine si trece prin trei regiuni muntoase: Muntii Himalaya, Karakoram si Pamir. Drumul se intinde pe 804 kilometri si leaga regiunea Xinjiang din China de Islamabad, capitala Pakistanului. Exista foarte multe pericole pentru automobilisti, de la alunecari de teren, ploi musonice, zapezi abundente si raul de inaltime.
In 1963, Pakistan si China au semnat un acord cu privire la construirea unui drum de care ar putea beneficia ambele tari. In 1986, Autostrada Karakoram a fost oficial deschisa calatorilor si a legat China de tarile din centrul Asiei.

Pasul Stelvio, Italia

Pasul Stelvio din Alpii Italieni leaga regiunea italiana Lombardia cu Austria. Soseaua este foarte bine asfaltata, insa traseul este foarte periculos. Automobilistii trebuie sa circule cu viteza mica, pentru ca orice exces poate deveni un dezastru in cele 60 de curbe de pana la 180 de grade ale drumului. Intre masina si prapastie este doar o mica bariera de beton.

Canning Stock Route, Australia

Un drum pe Canning Stock Route este recomandabil doar pentru soferii carora le place adrenalina. Soseaua are o lungime de 1.781 km lungime si a fost construita pe traseul celui mai lung drum din lume pentru cirezile de vite. Cine se incumeta sa parcurga acest traseu are nevoie de o masina pregatita, de piese de schimb, de mancare, de apa si combustibil de rezerva. Calatoria poate sa dureze trei saptamani, iar benzina mai poate fi achizitionata la una sau doua comunitati de aborigeni care se intalnesc de-a lungul drumului. Daca masina se defecteaza, soferii raman blocati in mijlocul desertului. Drumul este practicabil doar in timpul lunilor reci.

Taroko Gorge, Taiwan

Taroko Gorge este un drum ingust de munte care ofera privelisti spectaculoase. In zona sunt insa ploi abundende care provoaca multe alunecari de teren, iar in fiecare an aceasta regiune este lovita de trei sau patru cicloane.

Autostrada Dalton, Alaska

Aceasta autostrada izolata de 666 kilometri a fost construita ca un drum de aprovizionare pentru a sprijini explorarea petrolului din Alaska. Exista doar trei orase pe drum, cu o populatie totala de 60 de persoane. Nu se recomanda calatoria cu un autoturism obisnuit. Camioane gigant navigheaza permanent pe acest traseu ridicand nori imensi de praf, vizibilitatea apropiindu-se de zero. Trebuie sa evitati si imensele gropi-capcana de pe drum. O alta problema majora este frigul teribil din tundra inghetata.

Pasul Zoji, India

Pasul Zoji leaga Kashmir de Ladakh si are o lungime de 9 kilometri, la inaltimea de 3.528 de metri. Acest drum este o salvare pentru locuitorii din Ladakh, astfel acestia putand pastra legatura cu restul lumii. Vanturile puternice si zapezile abundente il fac de netrecut in timpul iernii. Drumul este ingust si nu exista nicio balustrada care sa protejeze automobilul de prapastie.

Autostrada Trans-Sahariana

Autostrada africana are o lungime de 4.500 de kilometri, incepe din Alger si se termina la Lagos. Doar 85% din traseu este asfaltat, dar cea mai mare parte este in stare proasta. Benzinariile si sursele de apa sunt putine si foarte rare. Un sofer care strabate aceasta autostrada se va confrunta cu temperaturi de pana la 50° C si cu furtuni de nisip.

Transfagarasan, Romania

Vedetele de la Top Gear au realizat o emisiune speciala pe serpentinele Transfagarasanului si au fost incantati de acest traseu. Drumul de 90 de kilometri ajunge la cel mai inalt nivel pana la altitudinea de 2034 m, in apropiere de cel mai inalt punct al ascensiunii, lacul glaciar Balea, drumul traversand cel mai lung tunel din Romania, de 800m. Drumul a fost construit in anii ’70, utilizandu-se 6 milioane de kilograne de dinamita, pe durata constructiei inregistrandu-se cel putin 40 de victime.

Autostrada Sichuan-Tibet, China

Autostrada Sichuan-Tibet are o lungime de 2412 de kilometri si face legatura dintre Chengdu si Lhasa si traverseaza mai multi munti. Pasajul muntelui Que’er, cel mai inalt punct al soselei, ajunge la peste 6.096 m. Peisajul este magnific, insa pericolele apar la tot pasul. Alunecari de teren, avalanse, ploi torentiale sunt doar cateva din cauzele care pot duce la inchiderea traseului.

Autosrada Kabul-Jalalabad, Afganistan

Un raport de anul trecut din New York Times asemana acest drum de 65 de kilometri cu vestitul „Drum al Mortii” din Bolivia. Drumul trece prin teritoriul talibanilor si este plin de soferi-kamikaze care conduc camioane supraincarcate. Autostrada este o combinatie de benzi inguste si intortochiate care urca pana la 600 de metri prin defileul Kabul. Accidentele mortale sunt ceva la ordinea zilei pe acest drum.

A537, Anglia

A537 este drumul care leaga Buxton de Macclesfield si este considerat ca fiind „drumul cel mai periculos din Marea Britanie „. Este un traseu batut de vanturi, punctat de curbe periculoase si unde se intampla un numar foarte mare de accidente (au existat 21 accidente grave, in 2008) cauzate in special de motociclisti.

Orice strada din Eritreea

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tara cu cel mai mare numar de decese rutiere pe cap de locuitor este Eritreea. In fiecare an exista aproximativ 48 de decese la 100.000 de persoane pe drumurile din Eritreea, comparativ cu 16,5 in China, 13,9 in Statele Unite, si doar 5,4 in Marea Britanie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.