Fostul premier ucrainean, Iulia Timosenko, a fost condamnata la 7 ani de inchisoare

Former Ukrainian Prime Minister Julia Timoshenko addresses guests during a function organised by the German Society for Foreign Affairs (DGAP) in Berlin 23 November 2006. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL

Opozanta ucraineana Iulia Timosenko a primit verdictul instantei, intr-un proces in care a fost acuzata de abuz de putere. Parchetul a cerut sapte ani de inchisoare, dar avocatii ei sustin ca este un proces pur politic.

De altfel, Iulia Timosenko a spus  ca este victima unui „verdict fabricat” de regimul presedintelui Viktor Ianukovici. Ea a lansat aceste acuzatii dupa ce judecatorul a estimat, la sfarsitul procesului, ca a abuzat de prerogativele sale de prim-ministru in 2009 „in scopuri infractionale”.

„Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937”, a declarat ea presei, facand referire la epurarile orchestrate in acel an de dictatorul sovietic Iosif Stalin.

„Procesul si verdictul au fost comandate de Ianukovici si arata slabiciunea puterii”, a continuat ea, in timp ce audierea era intrerupta.

„In ianuarie 2009, Iulia Timosenko, fiind prim-ministru (…) si-a folosit autoritatea si prerogativele in scopuri infractionale, comitand acte care depasesc clar drepturile si autoritatea sa”, a afirmat judecatorul Rodion Kireev, anuntand verdictul dupa sfarsitul procesului.

Judecatorul a inceput sa citeasca verdictul in jurul orei 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei) rezumand faptele reprosate acuzatei. Ea risca sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in cadrul semnarii unor contracte in domeniul gazelor cu Rusia, in 2009.

Magistratul a subliniat ca aceste acorduri au costat scump compania publica ucraineana de hidrocarburi Naftogaz. „Aceste acorduri au avut consecinte dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne”, echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat el.

Aflata in arest preventiv de la 5 august, Timosenko este judecata pentru ca a semnat in 2009, fara autorizarea Guvernului pe care il conducea, acorduri cu Rusia in domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Aceste contracte au pus capat unui conflict intre Kiev si Moscova, care a perturbat grav aprovizionarile cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.

Parchetul a cerut sapte ani de inchisoare impotriva Iuliei Timosenko. Apararea a pledat pentru eliberarea ei, denuntand un proces „politic” si absenta unui delict.

Uniunea Europeana, cu care Ucraina spera sa semneze un acord de asociere, a criticat aceste acuzatii si a avertizat ca o condamnare a opozantei ar avea consecinte negative asupra relatiilor dintre Kiev si UE.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.