Fonduri UE de 4,5 milioane de euro ‘absorbite’ de Spitalul Municipal, pentru instruirea personalului si dotarea cu echipamente medicale

TIMISOARA. In timp ce rata de absorbtie a fondurilor europene inainteaza cu greu prin hatisul birocratic din Romania si abia a ajuns la 9,1%, la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara,

Sectia Obstetrica- Ginecologie (Maternitatea Odobescu) se face performanta in acest domeniu, iar rata absorbtiei “locale” bate neverosimil inspre 100%.

Toate proiectele scrise de colectivul indrumat de dr. Olimpia Oprea, in calitate de manager de proiect, au obtinut finantari europene sau sunt in curs de evaluare si aprobare, suma totala accesata prin intermediul celor patru proiecte ce vizeaza domeniul medical si colaborarea transfrontaliera in acest domeniu depasind suma de 4,5 milioane de euro. in 27 iunie 2011, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, Sectia Obstetrica- Ginecologie, in parteneriat cu Primaria Timisoara si Spitalul General din Varset a depus un proiect care a fost selectat pentru finantare, contractul urmand sa fie semnat in aceasta perioada.

Obiectivul principal al proiectului de peste 2 milioane de euro, din care 1,5 milioane revin partii romane, il reprezinta dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenta, pentru imbunatatirea diagnosticului antenatal al malformatiilor fetale in aria Timisoara – Varset. In cadrul proiectului vor fi instruiti 60 de medici, 800 de femei vor beneficia de asistenta medicala de specialitate, iar alte 5000 femei din aria Timisoara – Varset vor fi informate asupra factorilor de risc in aparitia malformatiilor fetale.

Spalatoria sectiei de Obstretrica – Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta din Timisoara va fi reabilitata si transformata intr-un Centru Medical de Excelenta specializat in diagnosticul antenatal al malformatiilor fetale”, a mentionat managerul de proiect, dr. Olimpia Oprea, in momentul in care a prezentat detalii din acest proiect european.

Un alt proiect, in valoare de 201.990 euro, lansat la inceputul acestui an, vizeaza „Cooperare transfrontaliera in tratamentul infertilitatii feminine”. Partener de proiect este Universitatea din Szeged, Facultatea de Medicina, Departamentul de Obstetrica Ginecologie. „Proiectul a fost depus in data de 1 martie, iar recent am aflat ca se afla printre cele finantate. Urmeaza sa ma deplasez in Ungaria, impreuna cu Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timisoara, pentru a discuta punerea in aplicare a proiectului”, spune dr. Olimpia Oprea. in acest context, nu mai putin de 73.000 vor fi investiti in aparatura medicala de ultima generatie.

Promovarea incluziunii sociale a femeilor bolnave de cancer genito-mamar in judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin” este obiectivul general al altui proiect elaborat de colectivul condus de dr. Olimpia Oprea, in cadrul caruia apare ca partener si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Valoarea totala a investitiei este de 2.145.614 lei si se va asigura, timp de doi ani, servicii medicale de specialitate precum si consiliere pentru cel putin 800 de femei apartinand grupurilor vulnerabile.

In sfarsit, cel de-al patrulea proiect propus spre finantare in cadrul Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ungaria are ca obiectiv dezvoltarea comuna a unui sistem de comunicare intre institutiile medicale din cele doua tari pentru imbunatatirea starii de sanatate si cresterea calitatii vietii populatiei din regiunea de granita. Valoarea proiectului “Telediag”, 2 milioane de euro.

Facem eforturi considerabile pentru accesarea banilor europeni pe proiecte eligibile, iar pana in prezent activitatea noastra a dat roade. Vreau sa va spun ca doar documentatia ce-a trebuit intocmita la ultimul proiect a continut 900 de pagini, in triplu exemplar”, ne-a declarat dr. Olimpia Oprea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.