Fondul National de Garantare, profit record in anul 2017

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutie cu rol strategic pe piata garantarii din Romania, anunta un profit brut in valoare de 66,17 milioane lei inregistrat in anul 2017, reprezentand un maxim istoric in ultimii 13 ani. De asemenea, FNGCIMM consemneaza incheierea primului trimestru al anului 2018 cu un profit brut de 36,08 milioane lei, in crestere cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand o confirmare a impactului pozitiv generat de implementarea noilor directii strategice asupra activitatii institutiei. Trendul pozitiv este sustinut atat de activitatea de garantare dedicata intreprinderilor mici si mijlocii, cat si de volumele generate de accesarea programului de garantare dedicat start-up-rilor.

In primele trei luni ale acestui an, Fondul National de Garantare a emis un numar de 9.793 garantii si promisiuni de garantare, in valoare de 1,34 miliarde lei, un volum dublu fata de primul trimestru al anului trecut. Cresterea semnificativa a fost impulsionata de emiterea de scrisori de garantie pentru finantarea sectorului IMM: au fost acordate 3.174 garantii, un numar de aproape 5 ori mai mare fata de cel inregistrat in acceasi perioada a anului 2017.

„Pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri primul trimestru al anului 2018 reprezinta confirmarea rezultatelor eforturilor noastre incepand din cea de a doua jumatate a anului trecut, depuse pentru implementarea de masuri care vizeaza optimizarea si eficientizarea operationala, cu obiectiv de digitalizare a proceselor interne, cu beneficii multiple pentru toti partenerii institutiei.

Relansarea si diversificarea instrumentelor de garantare destinate companiilor sau unitatilor administrativ teritoriale sunt in continuare prioritatea noastra principala, deoarece ne dorim sa raspundem cu produse adaptate nevoilor identificate atat in mediul public cat si in cel privat.
Consolidarea pozitiei de partener de incredere pentru sectorul bancar si extinderea adresabilitatii instrumentelor de garantare printr-o abordare la nivel sectorial a ecosistemului de business romanesc, preluand din experienta la nivel european a membrilor Asociatiei Institutiilor de Garantare AECM, reprezinta directii strategice pentru anul 2018.

Prioritizam simplificarea fluxurilor operationale, integram atribute de digitalizare si transparentizare in relatia cu beneficiarii garantiilor, pentru a asigura un cadru optim de derulare a programelor guvernamentale”, a spus Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM.

Activitatea de garantare a FNGCIMM a inregistrat la finele anului 2017 o crestere de 19% fata de anul anterior: volumul garantiilor acordate a depasit 6,2 miliarde lei, principalul catalizator de crestere fiind garantiile in favoarea beneficiarilor care implementeaza proiecte de infrastructura rutiera, sociala si educationala in zona rurala. Garantia FNGCIMM pentru plata avansurilor acordate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) acopera pana la 100% din valoarea avansului prevazut in contractele de finantare incheiate cu autoritatea contractanta finantate din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Profitul brut obtinut de FNGCIMM in 2017 a fost de 66,17 milioane lei, in crestere cu 54% fata de anul anterior, stabilind un nivel maxim in ultimii 13 ani.

Performanta financiara provine din cresterea veniturilor din exploatare, in cuantum de 153,8 milioane lei si diminuarea cu 25% a costului net al riscului fata de nivelul prognozat.

Soldul garantiilor FNGCIMM a crescut in 2017 cu 18% pana la 19,53 miliarde lei, fata de 16,47 miliarde lei la sfarsitul anului 2016.

In structura portofoliului FNGCIMM o pondere importanta este ocupata de garantiile aferente Programului Prima Casa. in anul 2017 au fost acordate 34.213 garantii si promisiuni de garantare in cadrul Programului, un volum similar cu anul anterior.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.