FMI si Guvernul au ajuns la un acord. Banii vin in decembrie

Reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si cei ai Bancii Mondiale au anuntat ca, desi au existat "provocari", s-a ajuns la un acord pentru continuarea reformelor. Fondul Monetar International ne va da si cea de-a saptea transa a acordului stand-by, in valoare de 870 de milioane de euro, la jumatatea lunii decembrie. In ianuarie se va negocia un nou acord cu FMI. Seful delegatiei FMI, in Romania, Jeffrey Franks: * In ultimele doua saptamani am evaluat progresele Romaniei. * La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele au fost bune. * Apreciem ca spre sfarsitul acestui an veti avea o crestere economica de - 2% anul acesta si de 1,5 % anul viitor. * Presiunile generate de preturile de la alimente se acumuleaza. * Am fost impresionati de determinarea autoritatilor de a efectua ajustarile necesare in conditii economice si sociale foarte dificile. Ajustarea nu a fost impusa de FMI. * Ne-am consfruntat cu unele provocari dar am gasit si solutii. In primul rand arieratele, mai ales din sectorul sanatatii. * Guvernul trebuie sa asigure o corespondenta intre alocarea bugetara si obiectivele de cheltuieli ale Guvernului, ca sa nu se mai acumuleze arierate. * Imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat este un domeniu care ne-a dezamagit. Acestea inca acumuleaza arierate si pierderi. Acestea trebuie lichidate sau privatizate, dar asta o vom discuta cu autoritatile in cursul vizitelor urmatoare. * Ordonanta 50 trebuie sa respecte si consumatorul dar si bancile. Am discutat si cu Parlamentul si cu Guvernul si cred ca se va lua o hotarare care sa respecte aceste doua reguli. Modificarea este o conditie pentru continuarea acordului. * Am purtat discutii generale despre posibile elemente ale unui nou acord. Pe parcursul urmatoarei vizite, vom avea negocieri complete cu autoritatile, in legatura cu acest lucru. * Aprobarea Legii salarizarii si intrarea in vigoare a Legii pensiilor, alte doua conditii pentru aprobarea transei. * Nu am discutat cu aurtoritatile o suma specifica pentru noul acord. * Este in interesul Romaniei ca fondurile europene sa fie utilizate, sunt bani nerambursabili. Banii pe care Romania ii ia de la FMI trebuie dati inapoi cu o dobanda. Asadar acesti bani trebuie utilizati eficient. Conditiile puse de Comisia Europeana au fost, printre altele, adoptarea bugetului de stat si mentinerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB pentru 2011. Comisia sprijina puternic efortul autoritatilor de a accesa fondurile europene. In privinta unui nou acord cu FMI si Comisia s-a angajat sa sprijine in continuare tara noastra, pentru reformele structurale. Duminica seara, la Cotroceni, delegatia Fondului s-a intalnit cu Traian Basescu, Emil Boc, ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si cei ai Bancii Mondiale au anuntat ca, desi au existat „provocari”, s-a ajuns la un acord pentru continuarea reformelor.

Fondul Monetar International ne va da si cea de-a saptea transa a acordului stand-by, in valoare de 870 de milioane de euro, la jumatatea lunii decembrie. In ianuarie se va negocia un nou acord cu FMI.

Seful delegatiei FMI, in Romania, Jeffrey Franks:

* In ultimele doua saptamani am evaluat progresele Romaniei.

* La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele au fost bune.

* Apreciem ca spre sfarsitul acestui an veti avea o crestere economica de – 2% anul acesta si de 1,5 % anul viitor.

* Presiunile generate de preturile de la alimente se acumuleaza.

* Am fost impresionati de determinarea autoritatilor de a efectua ajustarile necesare in conditii economice si sociale foarte dificile. Ajustarea nu a fost impusa de FMI.

* Ne-am consfruntat cu unele provocari dar am gasit si solutii. In primul rand arieratele, mai ales din sectorul sanatatii.

* Guvernul trebuie sa asigure o corespondenta intre alocarea bugetara si obiectivele de cheltuieli ale Guvernului, ca sa nu se mai acumuleze arierate.

* Imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat este un domeniu care ne-a dezamagit. Acestea inca acumuleaza arierate si pierderi. Acestea trebuie lichidate sau privatizate, dar asta o vom discuta cu autoritatile in cursul vizitelor urmatoare.

* Ordonanta 50 trebuie sa respecte si consumatorul dar si bancile. Am discutat si cu Parlamentul si cu Guvernul si cred ca se va lua o hotarare care sa respecte aceste doua reguli. Modificarea este o conditie pentru continuarea acordului.

* Am purtat discutii generale despre posibile elemente ale unui nou acord. Pe parcursul urmatoarei vizite, vom avea negocieri complete cu autoritatile, in legatura cu acest lucru.

* Aprobarea Legii salarizarii si intrarea in vigoare a Legii pensiilor, alte doua conditii pentru aprobarea transei.

* Nu am discutat cu aurtoritatile o suma specifica pentru noul acord.

* Este in interesul Romaniei ca fondurile europene sa fie utilizate, sunt bani nerambursabili. Banii pe care Romania ii ia de la FMI trebuie dati inapoi cu o dobanda. Asadar acesti bani trebuie utilizati eficient.

Conditiile puse de Comisia Europeana au fost, printre altele, adoptarea bugetului de stat si mentinerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB pentru 2011.

Comisia sprijina puternic efortul autoritatilor de a accesa fondurile europene.

In privinta unui nou acord cu FMI si Comisia s-a angajat sa sprijine in continuare tara noastra, pentru reformele structurale.

Duminica seara, la Cotroceni, delegatia Fondului s-a intalnit cu Traian Basescu, Emil Boc, ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.