Finantarea merge mai departe. Cluburile din Timisoara pot sa rasufle usurate!

TIMISOARA. Sedinta extraordinara a Consiliului Local Timisoara, luni! Alesii s-au adunat cu mare greutate la intrunire pentru a stabili ce se intampla cu finantarile de la bugetul local pentru cluburile sportive din Timisoara care risca sa se inchida. Aceasta dupa ce o instiintare a Curtii de Conturi atragea atentia ca asocierile CJT si CLT sunt in ilegale. Or asta ar insemna ca banii sub forma de cotizatie, cu care sunt sustinute pe plan local ACS Poli Timisoara, Baschet Club Timisoara, Clubul de Handbal Politehnica Timisoara si Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timisoara, sunt dati in afara legii.

Daca la Consiliul Judetean Timis prima decizie a fost aceea de a sista platile pana la lamurirea situatiei, la Consiliul Local Timisoara a fost introdus un proiect privind continuarea finantarii sub forma unui contract cadru.

Alesii PSD au cerut vineri ragaz pana luni sa studieze proiectul. Iar astazi, la plen n-au ajuns decat 16 consilieri. Desi numarul alesilor locali la sedinta a fost unul scazut, discutiile nu au intarziat sa apara. Doua ore s-au contrazis consilierii in legatura cu legea care se aplica in cazul finantarii cluburilor sportive din oras. Iar in final, doar 14 consilieri au votat pentru continuarea finantarii sportului.

Cei doi consilieri locali care nu au fost de acord cu continuarea finantarii se tem de repercusiunile ce ar putea sa apara.

„Nu a reusit nimeni din aparatul juridic al Primariei sa ma convinga ca ce a constatat Curtea de Conturi ar fi gresit. Ei au constatat un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro. Am considerat sa votez impotriva, fara sa imi doresc sa nu mai finantam sportul. Mi-e teama ca acea contestatie depusa vineri va fi respinsa, iar atunci cine aduce banii inapoi? Nu ii vom putea recupera nici de la cluburi, nici de la sportivi si se va ajunge tot la Consiliul Local” a declarat consilierul PSD, Alfred Simonis.

La fel a considerat si consilierul Bogdan Herzog, care dupa ce initial a anuntat ca se va abtine, a ales sa voteze impotriva adoptarii proiectului.

„Am votat impotriva pentru ca, potrivit opiniilor juristilor consultati de mine, toate finantarile catre proiecte sportive, catre asociatii non-profit, fie ca sunt ele pe probleme sportive, fie pe probleme culturale, trebuie sa urmeze niste proceduri. Aceste proceduri nu pot sa avantajeze cluburile sportive sau entitatile la care Consiliul Local este asociat. Pana acum, cluburile sportive din Timisoara au fost avantajate primind bani direct din cotizatie si nefiind supuse unui concurs de proiecte. Si acest lucru, se pare, a fost constatat si de Curtea de Conturi ca fiind ilegal. Odata ce ni s-a atras atentia, parerea mea este ca daca e o greseala trebuie sa incercam sa o reparam”, a declarat consilierul independent Bogdan Herzog.

Pe de alta parte, primarul Nicolae Robu, alaturi de restul consilierilor prezenti la sedinta, au sustinut continuarea finantarii cluburilor sportive din oras.

„S-a modificat Legea 69 si a fost necesar sa facem si noi o actualizare a documentelor pe baza cu ajutorul carora asiguram finantarea cluburilor sportive de performanta. Prin aceste modificari se spune in mod explicit ca autoritatile publice locale au obloigatia sa sprijine financiar sportul de performanta si ca pot fi sustinute toate tipurile de cheltuieli pe care cluburile le au asumate prin contracte, inclusiv cheltuielile de personal. Nu spune niciunde ca e interzis sa se plateasca cheltuieli de personal”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Cea mai mare problema legata de finantarea de la bugetul local o avea echipa de baschet a orasului. BC Timisoara era presata de timp, intrucat astazi trebuia sa achite o taxa de participare in cupele europene, iar amanarea finantarii excludea echipa din competitie.

Chiar reprezentantii clubului se gandeau sa apeleze la o ultima solute si anume sa faca o cerere catre Federatie, pentru a primi o pasuire in privinta achitarii taxei.

Pe anul 2015, reprezentantii Consiliului Local Timisoara au alocat 14,2 milioane de lei pentru sport. Baschet Club Timisoara a primit 3 milioane de lei, la fel ca si echipa de rugby a orasului. Cea mai mica suma au primit-o cei de la Handbal Politehnica Timisoara, adica 1,2 milioane de lei, in timp ce ACS Poli a primit cea mai mare finantare, adica 7 milioane de lei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.