Festivalul Lubenitelor la Gottlob cu pepeni cam la acelasi pret ca in piata in Timisoara. Nu lipsesc traditionalii mici si berea rece

TIMIS. Doar cateva gramezi de bostani isi asteapta cumparatorii la Festivalul Lubenitelor care se desfasoara in aceste zile la Gottlob. Evenimentul, organizat de primaria din localitate, a ajuns deja la cea de-a treia editie.

La festival, lubenitele producatorilor din Gottlob se vand tot  cu1 leu kilogramul ca la Timisoara in Piata 700 sau in Iosefin. Un singur producator de la unul din standuri, si asa putine la numar, s-a hazardat sa spuna ca ar vinde si la 40 de bani.

Pepenii de la festival sunt asezati fie direct pe iarba, fie in carute impodobite cu stergare, nici urma de umbra, insa, si sunt arsi de soare, ca pe trala. Chiar si cu 1 leu kilogramul, lumea cumpara ca doar nu a batut drumul degeaba.

Unii producatori de pepeni si-au amenajat, pe langa tarabe si cate un cort cu mese si scaune pentru cine pofteste la delicioasa lubenita de Gottlob.

Alaturi de lubenite, berea a curs valuri in prima zi a festivalului, iar micii si frigaruile abia isi faceau loc pe gratarele incinse. Au fost la concurenta cu standurile de bostani. Mirosul de gratar a invaluit intregul perimetru in care se desfasura evenimentul.

Anuntati cu surle si trambite producatorii de paine de la Pecica, din judetul Arad au fost… mai zgarciti decat banatenii! Intr-adevar, acestia s-au prezentat la festival, insa au tinut painea in portbagajul unei masini, iar celor mai curiosi li se permitea sa o priveasca, nu sa o si cumpere!

Daca unii faceau comert cu lubenite si cu bere sau gratare, altii pofteau vizitatorii de la festival la o plimbare cu trasura. Caii au fost manati printre standuri, spre disperarea trecatorilor.

Desi programat sa inceapa la ora 17, spectacolul pregatit de tinerii din Gottlob a inceput cu o ora intarziere. Copiii si-au facut aparitia intr-o parada. Au defilat de la primarie si pana langa stadion, acolo unde s-a tinut cea de-a treia editie a Festivalului Lubenitei, apoi au urcat rand pe rand pe scena.

Programul a inceput cu dansul majoretelor din Gottlob, dar nu inainte ca primarul Gheorghe Nastor sa urce pe scena si sa le spuna locuitorilor sa se mandreasca de faptul ca locuiesc aici.

Programul a continuat apoi a cu dansuri populare, moderne sau arabesti. Mult asteptatele concursuri s-au desfasurat tarziu, abia dupa ce s-a terminat programul copiiilor si dupa ce si-a incheiat recitalul cantaretul de muzica de petrecere Tinu Veresezan.

Cea de-a treie editie a Festivalului Lubenitelor de la Gottlob a avut si plusuri, dar si minusuri. Ca un plus, Primaria Gottlob a amenajat locuri unde se putea parca, iar cativa oameni din localitate dirijau masinile, iar altii adunau in continuu gunoaiele lasate de vizitatori. In schimb, lubenitele si asa palite de soare se vindeau la aceleasi preturi ca in pietele din Timisoara, iar concursurile au fost programate mai tarziu.

De pilda, multi producatori care ar fi dorit sa participe la concursul care premia cea mai mare lubenita nu au putut participa pentru ca acesta a fost organizat prea tarziu, iar ei deja au apucat sa vanda pepenele cel mai greu.

Am avut o lubenita de 19 kilograme, dar s-a dus, la ce sa mai particip?„, s-a intrebat un producator.

Festivalul Lubenitelor de la Gottlob a devenit deja traditional, el desfasurandu-se an de an de Sfanta Maria Mare, intre 15 si 16 august. Acesta mai poate fi vizitat si marti, cand vor avea loc alte competitii.

Primarul comunei va premia familia care a amenajat cea mai frumoasa gradina in fata casei, iar toti gospodarii inscrisi la festival vor primi diplome.

Sarbatoarea se va incheia cu un recital al formatiei de muzica country Bistrita Bulls.

Foto: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.