Facem miscare la sala sau in aer liber? Specialistii recomanda exercitiile la modul general, dar miscarea in aer liber este mai complexa

A venit vara, temperaturile incep sa fie tot mai ridicate, iar cei mai multi dintre noi se gandesc sa faca miscare dupa o iarna lunga si obositoare. Miscarea, dupa cum ne spun specialistii, ii ofera organismului tot ce are nevoie pentru a fi sanatos, iar individului – un tonus ridicat, energie si putere de munca. intrebarea arzatoare este: facem miscare la sala de fitness sau alergam in aer liber?

„Corpul consuma oxigen mai mult in timpul efortului. Un aer cu mai mult oxigen, ajuta. incearca tu sa alergi, tinandu-te de nas“, explica plastic Catalin Rares Petru, initiatorul campaniei din Timisoara – Alergotura, diferenta intre a face miscare in aer liber si a face exercitii intr-o sala de fitness. Desigur, este foarte important ce inseamna miscarea la sala.

O persoana poate vrea sa faca exercitii la sala de forta, sa-si dezvolte anumite grupe de muschi, lucru pe care cu greu il poate face intr-un parc. Daca, bunaoara, doreste doar sa alerge, atunci este recomandat sa faca acest lucru afara si nu pe banda. Explicatiile sunt diverse, dar aproape toate conduc spre aceeasi concluzie: miscarea in aer liber este mai complexa. in primul rand, la sala, spune un instructor de fitness, banda iti fuge de sub picioare, in timp ce afara, corpul este cel care initiaza miscarea.

„Elasticitatea suprafetei de alergare determina socuri ceva mai reduse la nivelul principalelor articulatii, dar alergarea excesiva determina aparitia unor tendinite patologice si probleme la nivelul gleznei si al genunchiului. Acest lucru este determinat din cauza contactului mai mare al piciorului cu banda rulanta, fata de alergarea in aer liber“, spune Viorel Ira, instructor de fitness.

Totusi, antrenamentul in sala este necesar mai ales in timpul sezonului rece, atunci cand parcul nu mai reprezinta o optiune, iar participarea la competitii sportive in aer liber este accesibila in special celor pregatiti in acest scop: sportivii. Miscarea intr-un spatiu inchis poate fi o optiune in cazul inotului. Fie ca vorbim despre un bazin in aer liber sau despre unul inchis, miscarea si ritmul difera foarte mult de celalalt fel de a depune efort: alergarea.

O alta problema pe care instructorii de fitness au remarcat-o in ceea ce priveste miscarea, mai ales cea in aer liber, vizeaza perioada din zi in care este recomandat sa facem exercitii fizice.

„Specialistii spun ca sunt mai eficiente antrenamentele matinale pentru ca organismul e odihnit. insa exista si adaptari de la individ la individ“, explica Catalin Rares Petru. Sfaturile pe care specialistii le ofera au un numitor comun, placerea de a alerga sau de a face putina miscare fizica. Ei sutin ca poti alerga dimineata sau seara, ziua sau noaptea, important este sa alergi si sa iti faca placere, altfel nu va dura prea mult perioada in care vrei sa faci miscare. Fiecare moment al zilei are avantaje si dezavantaje, dar scopul principal al efortului depus este sa fie constant, regulat – pentru sanatatea individului si nu sporadic pentru ca nu are vreun efect.

Jogging-ul de dimineata reprezinta momentul zilei in care organismul se afla in cea mai buna forma. Alergatul de dimineata elimina riscul de a perturba somnul, cum se intampla seara, cand ritmului cardiac ii ia mai mult timp sa se regleze. in ceea ce priveste miscarea de seara, exista riscul extenuarii, mai ales daca vii prea obosit de la munca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.