Expozitie inedita la Muzeul de Arta din Timisoara. Aproape 100 de lucrari ale detinutilor vor fi vandute pentru copiii bolnavi

Muzeul de Arta din Timisoara gazduieste o expozitie inedita. 88 de lucrari de arta – pictura, grafica si fotografie – realizate de detinutii din penitenciare din Romania, Grecia si Ungaria vor fi expuse pe simezele muzeului, in perioada 20 octombrie-24 octombrie , iar fondurile obtinute din vanzarea lor vor fi donate Centrului de Transplant medular din cadrul Spitalului de Copii,,Louis Turcanu” din Timisoara.

„Aceasta idee de a pune oamenii din penitenciar, si ma refer aici la detinuti, de a-i pune sa faca o introspectie iar apoi, prin intermeiul picturii, al grafici sau al fotografiei sa-si exteriorizeze sentimentele, dovedind in acest fel ca un om, daca i se acorda atentia necesara, poate sa-si depaseasca limitele, este extraodrdinara.” crede Marcela Oprescu, muzeograf.

Exponatele sunt extrem de diverse si interesante. De la lucrari cu puternica tenta naiva la cele in care se simte mana profesionistului sau cel putin a unui om pasionat de artele plastice, de la teme usor de intuit – gratii, masti, reflectii in oglinda – la subiecte abstracte, toate au captivat atentia vizitatorilor expozitiei intitulata” Omul din oglinda’.

„Astfel  de manifestari au un rol important in a reduce  acest handicap generat de etichetarea negativa pe care in mod firesc, mai ales victimele infractiunilor o fac in mod constant. Generand astfel de eenimente avem in vedere scopuri multiple. In primul rand, identificarea talentelor native pe care unii dintre cei aflati in detentie le au cu siguranta. Rezultatul pe care-l vedeti expus aici este rodul acestei convingeri, pe care am reusit, de-a lungul anilor, sa o prezentam la rampa. Nu in al doilea rand as dori sa punctez si scopul care vizeaza cresterea stimei de sine a detinutilor, de a le crea convingerea certa ca fiecare dintre noi are ceva de oferit altor semeni aflati in situatii mult mai grave, de a reconfirma de pe o alta pozitie una dintre cele mai mari vulnerabilitati pe care psihologii din penitenciarul Timisoara, in urma aplicarii unui chestionar, au identificat-o: cea a izolarii, a indepartarii de copii si de familie.” a spus Ioan Bala, directorul Penitenciarului din Timisoara.

Lucrarile sunt jurizate de un colectiv din cadrul Facultatii de Arte din Timisoara, apoi sunt scoase la vanzare, toate fondurile obtinute fiind donate Centrului de Transplant Medular.

Finalul acestei actiuni se va produce peste ceva vreme, mai precis in decembrie, cand cei care au realizat lucrarile de arta vor fi rasplatiti cu spectacolul „Lumina de la Bethleem” sustinut de Filarmonica Banatul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.