EXCLUSIV! Primul interviu cu noul sef al Politiei Timis, Ion Mirescu, dupa scandalul urias de coruptie soldat cu arestarea vechii conduceri a IPJ

TIMISOARA. Comisarul sef Ion Mirescu, noul sef al Politiei Timis, a acordat primul sau interviu site-ului nostru opiniatimisoarei.ro, la scurt timp de la declansarea anchetei DNA in dosarul de coruptie care a dus la arestarea fostei conduceri a IPJ.

Vezi ce spune despre atmosfera din sanul Politiei Rutiere Timis, despre activitatea din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, despre felul in care a fost sifonata imaginea Politiei Timis, despre influenta politicului in numirea sefilor in IPJ, dar si despre relatia cu sindicatul politistilor.

Iata, mai jos, interviul realizat de jurnalistul opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin!

Domnule inspector sef, pana acum transferul la nivelul conducerii s-a facut de la IPJ la Politia de Frontiera. Iata ca acum e prima data cand un sef al Politiei de Frontiera ajunge la IPJ Timis. Ce este de data aceasta diferit?

Doresc mai intai de toate sa transmit faptul ca Inspectoratul de Politie Judetean Timis va transmite permanent si intotdeauna informatii de interes public catre cititori, catre populatia din acest judet, si voi cauta sa dam raspunsurile cele mai bune. De asemenea, vreau sa fac o precizare ca transferul de la Politia de Frontiera la Inspectoratul Judetean al Politie Timis nu este o masura atipica, se inscrie in masurile de rotire de cadre, si, practic, insitutiile apartin de acelasi minister, lucreaza pe aceleasi principii, aceleasi dispozitii, cu aspecte care se regasesc si de-o parte si de alta cu competente foarte bine delimitate.

Dar e prima data cand a venit cineva de la Frontiera la Politie. Pana acum sefii de la IPJ au mers la Frontiera. Nu-i ciudat?

In judetul Timis, sigur, poate sa fie primul caz de acest fel, prin tara au mai fost astfel de situatii, si eu am revenit la Politia Romana dupa cativa ani lucrati la Frontiera, precizand ca mare parte din activitatea mea desfasurata in cadrul Politiei Romane, in structurile de Combatere a Criminalitatii Organizate, combaterea Fraudelor Economice, de protectie si de Informatii, structuri care mi-au dat posibilitatea sa invat de-a lungul timpului aspecte specifice Politiei Nationale.

Aveti mai putin de o luna la conducerea IPJ Timis, dar sa stiti ca deja au aparut zvonuri cum ca ati venit doar sa faceti curatenie si va intoarceti inapoi la Politia de Frontiera. Sunt adevarate zvonurile sau va tenteaza mai mult comanda Inspectoratului Politiei Judetene?

Marturisesc ca pentru mine este o onoare sa lucrez in aceasta institutie si mai ales intr-un judet ca Timisul, si bineinteles ca activitatea mea este legata in primul rand de situatiile operative din acest judet, de problemele cu care ne confruntam noi, cetatenii, de ordinea si siguranta pe care le putem asigura si aspectele celelalte, de a face ordine intr-o institutie, tin de orice manager ca sa nu aiba probleme, si ele, intr-adevar, trebuie facute dupa o buna strategie si in context cu ceea ce se intampla de fapt intr-o institutie. Ramanerea mea in aceasta institutie nu depinde intotdeauna de mine, depinde de factorii de conducere centrala. Eu sunt pregatit sa imi fac activitatea cat este nevoie de mine si cat rezultatul muncii mele este bun.

Dar ce va atrage mai mult?

In orice meserie exista un aspect atractiv, indiferent de sacrificii, indiferent de eforturi…  Munca de politie are o asemenea atractie, si pentru mine, bineinteles, munca cu necunoscutul, cu investigatia, satisfactia unor eforturi si rezolvarea unor cazuri dificile inseamna un fel de adrenalina profesionala si poate si acest aspect ma mentine in capabilitatea de a fi alaturi de colegii mei aici si de a incerca sa rezolvam niste probleme destul de serioase.

Ati facut o analiza la nivelul IPJ Timis? Ce ati gasit aici cand ati venit?

Fireste ca o analiza o face orice manager care preia o activitate de coordonare si chiar din primele zile, avand in vedere ca totdeauna exista o baza de date, am analizat aceste date, care se refera la situatia operativa. Am constatat ca problema la IPJ Timis nu era atat de grava, pe linia sigurantei cetatenilor si pe linia unor indicatori care sunt urmariti la nivel national. Astfel, activitatea pe situatia violenta sau accidentele rutiere, aspecte  legate de infractiunea sesizata, a avut descresteri in anul 2014, au fost si sunt si alte sectoare in care inca nu s-au obtinut rezultatele scontate, avand in vedere ca judetul Timis este un judet de granita, cu multi agenti economici cu tranzit puternic inspre Europa si inspre Orientul Apropiat, acei indicatori au trecut prin filtrul meu si al comenzii de aici si am stabilit ca fiecare sef de structura sa isi faca o analiza proprie, o analiza care presupune in primul rand identificarea unor puncte slabe, a unor riscuri, vulnerabilitati, concomitent, si completand faptul ca exista si puncte tari, ceea ce inseamna partea buna a institutiei, si bineinteles aceste puncte tari trebuie valorificate si puse in valoare in asa fel incat sa fim productivi, daca se poate spune, sa facem intr-un timp cat mai scurt lucrurile importante sau cele mai importante dintre ele.

Care este serviciul cu cele mai mari probleme, in afara de cel Rutier despre care vom discuta mai tarziu?

Din aceste analize eu am putut sa am primele concluzii si important este ca si celelalte structuri, pornind de la serviciile celor de la Inspectorat, sectiile de politie orasenesti, sectiile de politie urbane si fiecare pe ramura lui a gasit si bune si rele. Si aceasta analiza dorita de mine a fi una pertinenta va fi in continuare planul nostru de actiune, fiecare structura are specificul ei, problemele ei, etniile ei, tranzitarea sau un parc auto foarte mare, cu multe masini, cu multe autovehicule, probleme legate de muncitori care vin in zone ca forta de munca ocazionala, aspect legate de sezonul de vara, cate si mai cate, ceea ce inseamna ca problemele trebuie tratate pentru fiecare in parte, cat mai obiectiv. Probleme mai deosebite se gasesc si in mediul rural, acolo unde timpul de reactiei al politiei trebuie sa fie foarte bun pentru ca o parte din oameni nu au mijloace de comunicare, sunt nevoiti sa apeleze la vecini sau cunostinte sa spuna ca intr-o seara peste ei au intrat niste indivizi necunoscuti si le-au luat bunurile. Au fost situatii cand aceste sesizari au venit tarziu pe 112. Daca se intarzie, sansele noastre sunt reduse pentru a identifica cat mai repede autorul. Si atunci ne-am propus ca in mediul rural sa avem o comunicare prin institutiile noastre, prin institutiile de colaborare, de ce nu si prin a avea un telefon, nu doar 112, care sa mearga spre factorii cei mai apropiati de langa ei. Pe langa acestea, exista probleme mari in legatura cu riscurile rutiere, sunt tot timpul accidente, sunt zone de drumuri, puncte negre pe care se produc frecvent accidente. Dorim sa fim acolo, impreuna cu lucratorii care trebuie sa desfasoare foarte multe activitati preventive, deci nu trebuie sa ne pierdem timpul cu a sanctiona si a veni sa raportam ca avem nu stiu cate sanctiuni, trebuie sa fim atenti sa prevenim, sa indrumam conducatorul auto, sa le spunem ca un lucru nu este bine facut, si sa se fereasca de anumite situatii neplacute.

Ce ati gasit la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, fostul Serviciu de Investigare a Fraudelor?

Un mare volum de lucru acolo, sunt dosare si mai vechi, din pacate, pe care acum, foarte curand, o sa le dezbatem cu parchetele competente, si in care o sa gasim evident solutii, sa le solutionam in primul rand, legal, temeinic si cat mai eficient pentru noi, multe dintre ele au si justificari poate obiective pentru ca tin de anumite expertize, tin de anumite documente, pe care nu le poate face politia exclusiv. Dar poate ca si atitudinea unor colegi de acolo a fost pasiva, si lucrul acesta nu este bun, pentru ca nu este de acceptat, nici pentru mine, nici pentru ale institutii competente ca sa intervina si sa combata si sa reduca evaziunea fiscala, contrabanda. Vom stabili masuri, pentru ca trebuie sa iesim cu solutii ferme, solutii de descurajare, si IPJ Timis trebuie sa se regaseasca printre primele judete, dupa parerea mea, pe linia muncii si a activitatii de constatare pe acest domeniu.

Spuneti-mi care sunt principalele 3 masuri pe care le aveti in vedere pentru eficientizarea muncii in IPJ Timis?

As putea sa va prezint cateva dintre masurile pe care eu le am in vedere si o sa va spun ca niste masuri eu deja le aplic… In primul rand ma orientez spre tineri… Vreau sa promovam pe functii de conducere ofiteri tineri, ofiteri bine pregatiti, care vin ca absolventi ai Academiei de Politie, si nu numai, si care pana acum s-au evidentiat cu rezultate bune, cu comportament ireprosabil, corectitudine, cinste. Sunt convins ca prin promovarea lor vom avea de castigat. Rupem putin si miturile acestea ca trebuie sa existe nu stiu ce relatii, nu stiu ce recomandari.. Nu, o sa vedeti, am mers si voi merge si  pe a gasi lucrurile simple, si bine facute, dar argumentate foarte temeinic pe ceea ce a facut omul pana acum. De asemenea, in afara de promovarea tinerilor, am in vedere sa intaresc colaborarea cu toate institutiile in care noi trebuie sa le regasim in scenariul acesta de combatere a infractionalitatii si, in primul rand, in structurile din Ministerul Afacerilor Interne, cu toate aceste structuri, in structurile cu suport de informatie, cu  parchetele care au manifestat si ne acorda atentie maxima. Si, nu in ultimul rand, am in vedere aspectul de specialitate, ceea ce inseamna abordarea domeniului infractional in functie de particularitatile din acel judet. Cum spuneam, una este sa lucrezi in Caras Severin, sau in alt judet din Nord sau din Est, si alta este sa lucrezi in Timis, care este un judet mare, un judet aflat la doua granite, una este a Uniunii Europene, granita externa, si celalata este spre Uniunea Europeana, avand in vedere ca avem punctul Cenad unde nu functioneaza decat controlul frontierei fara vama. Deci exista oarecum vulnerabilitati ca sa importam si lucruri negative sau de la noi sa plece discutiile in cealalta parte.

Vorbeati de promovarea ofiterilor tineri. Totusi, de-a lungul timpului, un pol de stabilitate, daca putem spune asa, in IPJ Timis a fost comanda Politiei Municipiului Timisoara. Aceeasi comanda de aproape 10 ani. E Sabin Gogosel omul potrivit la locul potrivit?

Da, este un lucru pozitiv pentru mine sa constat stabilitatea unor cadre pe functie si cred ca face parte dintr-o performanta, dintr-un deziderat profesional pentru oricine, mai ales ca, in acest caz, lucrurile sunt foarte clare. La Politia Municipiului Timisoara sunt multe lucruri pozitive, desi competenta lor este atat de vasta, si comandantul de acolo realizeaza o buna colaborare cu toate institutiile din municipiul Timisoara si, mai ales, o buna conlucrare a cadrelor pe care le coordoneaza. Deci m-as bucura ca si in viitor astfel de cazuri sa existe si in alte structuri.

Cum lucrati cu celelate insitutii care au sediul aici la IPJ daca vorbim de Biroul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, Serviciul de Anticoruptie?

Cu toate structurile teritoriale ale Ministerului nostru din judetul Timis am relatii eficiente, atat cu sefii din aceste structuri, cat si cu colegii de acolo, pe care i-am intalnit de-a lungul timpului in actiuni specifice de combatere a criminalitatii transfrontaliere, de care avem mare nevoie. Efectiv fara un schimb eficient de informatii, fara promovare permanenta, aproape zilnica, cu toate aceste structuri, Politia Judeteana Timis si nu numai, nu ar fi eficienta. Deci nu se pot rezolva probleme de importanta de impact, numai de catre o singura structura. Aici colaborarea trebuie sa fie una reala. Si eu vreau sa va spun ca ma bucur de deschiderea acestor institutii, de sefii cu care am colaborat si sunt convins ca aceasta colaborare va continua si mai departe.

Ati preluat comanda IPJ Timis in plin scandal de coruptie. Imaginea IPJ Timis a fost grav afectata. Cum credeti ca veti reusi sa refaceti imaginea?

Din pacate a fost resimtit acest moment neplacut, care poate a afectat si afecteaza imaginea Politiei din Judetul Timis. Datoria mea este sa inlatur cat se poate de bine aceste sentimente de neincredere ale cetatenilor in institutia noastra, sa ii rog sa fie alaturi de insitutia pe care o conduc pentru ca ea deserveste cetateanul si societatea si, daca ne gandim la o politie blamata, la o instituie cu partile ei rele, cu siguranta ca toata societatea cu comunitatea pe care noi o aparam si o reprezentam va avea de suferit. Deci trebuie sa lasam lucrurile care sunt in curs de clarificare si care au dat o nota proasta, sa le lasam sa-si urmeze cursul legal de solutionare, iar ceilalti, marea majoritate a lor, care isi vede de treaba, care sunt oameni onesti, care sincer traiesc din salariul pe care il primesc, si care isi fac datoria, unii cu sacrificii enorme, si din punct de vedere personal, al familiei, si al unor privatiuni… Va pot da multe exemple de colegi de-ai mei care zile si nopti stau sa lamureasca un aspect intr-o infractiune grava sau care poate deveni si mai grava, daca nu este curmata. Si am o satisfactie mare de tot cand ma gandesc de foarte multe ori ca poate unele lucruri urmeaza sa se clarifice intr-o zi sau doua. Receptivitatea unor sefi din structurile acestea, mai ales de la combaterea criminalitatii, de investigare a criminalitatii, vin si demonstreaza ca oamenii o fac din pasiune, din daruire, si ma bucura faptul ca la o infractiune de talharie care s-a comis astazi a doua zi am identificat autorul, in conditiile in care poate era foarte greu, in imprejurarile in care s-a comis, mai ales daca vorbim de infractori care vin din alt judet. A comis fapta si pleaca mai departe. Sau sa va dau alt exemplu… A fost furat un monument religios. Chestiunea nu era dificil de rezolvat, pentru ca pana la urma este un obiect de cult impresionant, avea 2 metri si ceva si nu poti sa il ascunzi usor. Dar ideea in sine este ca, daca nu lasam treburile de astazi pe maine, si mergem acolo unde trebuie, nu avem cum sa nu refacem filmul care sa duca spre autori. Si revin la ideea ca sunt foarte multi politisti onesti care, prin ceea ce fac, uita poate de nevoile lor si vin la serviciu si noaptea si ziua, si, sincer, cu ajutorul lor putem sa cream acest sentiment de multumire spre cetateni, spre societatea in care traim. Politistii de aici si din judetul Timis sunt marea lor majoritate crescuti aici, educati aici, societatea i-a creat pentru a fi folositori societatii din care au plecat.

Societatea a creat si malformatii, daca putem spune asa. Insist si va intreb cat credeti ca va  dura pana imaginea IPJ va fi reconstruita?

E greu sa precizez asa, dar dorim, si personal ma implic cat pot de mult, ca acest impact cu urmari sa fie cat mai repede inlaturat. Asta inseamna ca nu trebuie sa treaca luni de zile ca sa vedem lucruri bune la Politia Romana, la Politia Nationala. Efectiv ii incurajez foarte mult pe cei care doresc si trebuie sa ramana corecti, onesti si am avut recent un caz al unui politist de la Rutiera din Jimbolia care ne-a sesizat pe noi si mai departe institutiile competente cu o tentativa de a fi mituit, pe care bineinteles a respins-o, si iata ca sunt si politisti care sesizeaza astfel de fapte si nu invers, ca sa fim noi obiectul cercetarii celor care urmaresc combaterea coruptiei. Trebuie sa mergem pe ideea ca, daca am inceput sa facem ceva bun, trebuie ca demersurile noastre sa fie continuate.

Apropo de acest scandal de coruptie, cel mai afectat serviciu a fost cel Rutier, evident, in dosarul DNA apar inregistrari facute de un coleg, un angajat care si-a inregistrat colegii… Cum veti reusi sa ii faceti sa aiba incredere unul in altul? Sunteti adeptul dictonului: ‘iubesc tradarea, dar nu-i iubesc pe tradatori’?

Da, e adevarat ce spuneti dvs si nu vreau sa intru in dezbatere pentru ca in cazul respectiv cercetarea este in faza de urmarire penala, referitor la aspectele sesizate, nu arat decat faptul ca Politia Romana are mesajul de toleranta zero fata de acte de coruptie. Personal sunt interesat ca rezultatul acestor cercetari sa fie unul cat se poate de obiectiv si bineinteles ca realitatea lui o vom cunoaste.

Cum ii veti face pe rutieristi sa aiba incredere unii in altii? Ca acum nu prea mai au, dupa ce s-au inregistrat unii pe altii…

Da, trebuie sa lucram la acest segment, la aceasta structura, pentru ca in primul rand Politia Rutiera pe care o vedem mai tot timpul pe arterele rutiere, pe strada, in marile intersectii , prin marile locuri publice, trebuie sa fie una mult mai echipata corespunzator, sa ne placa cum arata, sa fie si capabila sa demonstreze mult profesionalism si multa corectitudine. Nu poti sa spui ca Politia Rutiera este de doua  feluri. Unii oameni sunt buni si altii exigenti, e foarte urat cand la adresa acestui serviciu, acestui segment al muncii de politie, sunt persoane care acuza si care spun ca se intampla si se intampla tot felul de lucruri… Am luat deja unele masuri din punct de vedere al echilibrarii acestor structuri, pentru ca ele erau deplasate dinspre o structura municipala spre serviciul judetean si incarcat serviciul judetean cu posturi care, dupa parerea mea si analiza pe care am facut-o cu factorii de aici, isi au putin nevoia, si atunci vreau sa lasam lucrurile asa cum au fost ele concepute, sa nu exista porti la indemana cuiva sa le foloseasca in nu stiu ce directe. Noi trebuie sa regasim politisitii de Rutiera in intersectiile din municipiu, in zonele unde circulatia este foarte aglomerata, unde este nevoie de fluidizare si bineinteles ca masurile pe care le voi continua sunt unele de descurajare pentru cei care nu vor sa respecte aceste dispozitii, si bineinteles de sutinere a celor care sunt corecti.

Si increderea intre ei? Ca, de fapt, tot ceea ce mi-ati spus tine de increderea cetateanului  in politistul de la Rutiera…

Daca nu lucram si la aspectelea acestea, ca sa nu existe comportamente diferite, atitudini deosebite, nu facem mare lucru, si atunci la aceasta incredere trebuie sa lucram impreuna cu sefii de serviciu prin a elimina disfunctionalitatile din serviciu, de a nu gasi intotdeauna intr-o echipa de control pe cei care au preocupari necorespunzatoare si de a avea cel putin un om care stim ca isi face treaba bine si obligatoriu ii va atrage alaturi de el si pe ceilalti.

Procurorii DNA incercau sa demonstreze ca fosta conducere a IPJ raspundea in fata politicului. Poate au reusit, poate nu, cercetarile vor demonstra asta, eu vin si va intreb in ce masura sunteti legat si dvs de zona politica?

Spuneam mai devreme ca rezultatul anchetei din aceste dosare care fac trimiteri oarecum si la anumite relatii spre zona politicului se vor clarifica, Si sunt convins ca de la o zi la alta capata un contur cat mai clar, mai real, nu pot sa spun ce s-a intamplat. Pot doar sa va informez ca institutia pe care eu astazi o reprezint aici si celelate institutii din ministerul nostru, ca si servicii deconcentrate, au relatii cu institutiile de stat, cu institutiile administrative judetene si locale, intrucat impreuna trebuie sa punem in aplicare strategia guvernamentala. Si toate activitatile sunt transmise la nivel national pentru a gasi si metode de a pune in aplicare aceste masuri. Or fara comunicare, fara acest dialog cu sefii institutiilor respective, unele care sunt si in sfera politicului, nu exista aceasta posibilitate.

Da, dar de la dialog pana la influenta e o cale lunga…

Absolut. Aceste atitudini nu sunt tolerate si, din pacate, sunt taxate destul de evident, poate in fiecare zi vedem exemple si trebuie sa invatam din ele, numai ca, aici ma refer la aspect generale. Eu nu pot sa va spun decat ca, in judetul Timis, in calitatea pe care am avut-o pana acum, de a conduce structuri, nu am avut niciodata nici un fel de interpelare sau de influente si nu mi-a cerut nimeni sa fac compromisuri sau sa incalc legea. Dimpotriva, am gasit chiar, la modul foarte exact, foarte multe lucruri bine puse la punct, tine probabil si de omul cu care discuti.

Ce veti face daca veti primi un telefon, se va face o presiune…

Eu sunt convins ca nu se vor intampla lucruri care sa tina de sfera influentei sau interventiei, tot ce pot sa va spun este ca, indiferent de problemele care apar caut si trebuie sa le gasesc rezolvare legala.

Cum va intelegeti cu sindicatul, au fost situatii cu ceva timp in urma in care liderul de sindicat nu a fost cu sefii, dimpotriva poate a fost chiar impotriva comenzii Inspectoratului…

Da, sigur ca da, la nivelul structurilor MAI sunt si sindicatele si alte organizatii profesionale care sunt create legal pentru a sprijini activitatea noastra in ansamblu si a urmari respectarea drepturilor salariale si al altor tipuri de drepturi pentru politsti. Deci eu am avut o colaborare buna si chiar am rezolvat multe cu ajutorul sindicatului in institutiile in care am lucrat, tocmai bazandu-ma pe un dialog cu acest forme organizationale, cu liderii lor, invitand-o de cate ori au fost probleme deosebite de a discuta si de a le cere parerea si, daca exista astfel de comunicare, nici probleme nu sunt. Aici, in rastimpul pe care l-am petrecut, am avut ocazia sa ii cunosc pe reprezentantii sindicatelor si, sincer, vad ca exista o preocupare destul de buna in interesul colegilor. Voi aborda aceeasi deschidere si sprijin pentru ei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată.”

    Ayn Rand (1950)

  2. Foarte istetz si foarte…diplomat pentru un ,,politzist,, in acceptiunea actuala a cuvantului…Poate da Dumnezeu si o sa fie altfel ,in sensul bun,decit inaintasii…Nu ne-ar strica un sef de politzie..,,OM,,..

  3. Cele 10 greşeli ale Poliţiei Rutiere care duc la haosul de pe şosele (promotor)
    Experienţa zilnică a şofatului pe străzile şi şoselele din România te aduce, din când în când, în contact cu Poliţia Rutieră. În poate peste 80% din cazuri, e vorba de un MCV care stă pitit cu radarul pornit, pentru a prinde „vitezomanii”. Îndrăznim să rugăm Poliţia Rutieră să se gândească şi la altele…
    Cele 10 greşeli ale Poliţiei Rutiere care duc la haosul de pe şoseleCele 10 greşeli ale Poliţiei Rutiere care duc la haosul de pe şosele

    Haosul de pe şoselele din România are o cauză fundamentală. Nu, ea nu constă doar în nesimţirea şoferilor români, pentru că aceiaşi şoferi nesimţiţi (şi uneori chiar criminali prin comportament) se cuminţesc subit atunci când ies din ţară şi intră în ţările Vestice, semn că e altceva la mijloc. Cauza este faptul că Poliţia Rutieră din România nu îşi face treaba şi nu aplică legea de fiecare dată, fără excepţie. Din acest motiv, şoferii care se tem să mişte în front în ţările vestice scapă rapid de orice inhibiţii odată ajunşi înapoi în ţară şi îşi fac de cap. Să o recunoaştem, cu toţii facem asta. E atât de simplu.
    Dar care sunt principalele greşeli ale poliţiştilor români de la Rutieră? Să vedem…
    1. Sunt extrem de împăciuitori
    „Oameni suntem”. Asta este deviza Poliţiei Rutiere din România. Din acest motiv îi vezi foarte rar pe şosele, iar atunci când îi vezi, sunt 90% şanse să stea pitiţi după un radar şi atât. Parchezi aiurea, încurci traficul, ai o rablă care se descompune, treci pe roşu, întorci în loc nepermis şi câte şi mai câte? Nicio problemă – în imensa majoritate a cazurilor ei nu vor fi acolo, să aplice legea. Iar dacă vor fi, vor avea alte treburi de făcut, mult mai importante, pesemne. Contravenţii pentru care ai plăti extrem de scump în afara ţării sunt aici fie trecute cu vederea, fie sancţionate blând, căci oameni suntem şi noi, iar legea e dată de nişte nenorociţi pe care îi înjurăm împreună, la urma-urmei…

    Număraţi câte reguli de circulaţie sunt încălcate aici. Maşina e parcată. Toată zona are oprirea şi staţionarea interzise
    2. Unii încă mai iau şpagă
    Bineînţeles, primul vinovat în cazul luării de şpagă eşti tu, cel care o dai pentru a scăpa de rigorile legii. Dar rămâne adevărul că, în România, de foarte multe ori vei fi surprins de poliţişti exact acolo unde nu te-ai aştepta să fie, doar pentru ca ei să-ţi poată sancţiona o încălcare a legii, de multe ori fără periculozitate sau chiar forţată, motiv numai bun de scăpat cu şpagă. Genul radarelor în cascadă, a pititului „la linie continuă” sau la ieşirea din localităţi, acolo unde toată lumea accelerează. Legea e de partea lor, evident, dar scopul poziţionării echipajelor de Poliţie în acest fel nu e nicidecum prevenţia, ci sfânta şpagă. Răstimp, în zone învecinate, legea este încălcată cu brio de toată lumea, cu riscuri mult crescute. Merită?
    3. Sunt obsedaţi de viteza excesivă, dar nu unde trebuie
    Şoferii români sunt obsedaţi să ajungă cât mai repede la destinaţie, poate tocmai din cauză că infrastructura foarte proastă îi împiedică să facă acest lucru. Dar în loc să prevină cauzele care duc la frustrările în trafic, cum ar fi blocajele din intersecţii sau cauzate de lucrări în carosabil, poliţiştii români se poziţionează de obicei exact acolo unde şoferii accelerează pentru a recupera timpul pierdut. În plus, eu n-am văzut camere radar fixe montate pe aleile dintre blocuri, acolo pe unde toată lumea goneşte cu 50 km/h într-o zonă de 30 km/h, aşa cum vezi în toată lumea civilizată. Viteza excesivă ucide, dar mai ales acolo unde întâlneşte pietoni, nu unde e drumul liber.

    Prin pasajele rutiere din România, toată lumea zburdă cu peste 80 km/h. De aici şi accidente extrem de grave. Radar? Neah
    4. Nu se interesează deloc de starea drumurilor şi a marcajelor rutiere
    Ce contează că Primăria generală n-a dat cu material antiderapant pe la Romană şi că s-a făcut mâzgă alunecoasă, hai să stăm în intersecţie şi să-i pândim pe cei care fac stânga de pe banda de dreapta. A, zboară un Logan de-a curmezişul prin intersecţie? E doar şoferul de vină (şi este primul vinovat, corect), nu şi starea drumului. A, se înfig maşini după maşini într-un „rond” imbecil gândit? Viteza excesivă e de vină, nu marcajele aberante sau lipsa acestora. A, iese careva în decor pe autostradă? Tot viteza e de vină, nu craterele uriaşe căscate în carosabil şi nemarcate în niciun fel, darămite reparate. Rolul activ al Poliţiei Rutiere în această privinţă esenţială pentru siguranţa pe şosele este, în România, ZERO absolut. Dacă ar raporta toate neajunsurile şi ar conlucra cu celelalte autorităţi pentru a sancţiona drastic administratorii drumurilor în cauză, altfel ar sta lucrurile…
    5. Nu penalizează oprirea şi staţionarea interzisă
    În România toată lumea staţionează cu avariile puse, indiferent dacă prin asta se blochează o bandă de circulaţie şi se formează coloane întregi de maşini – de cele mai multe ori, 30% până la 50% din trafic este blocat de doar 2-3 maşini oprite aiurea la capătul unei străzi.

    Cu jumătate de maşină pe spaţiul verde? Ce contează?
    „N-am unde parca” este o scuză fără fundament în 100% din cazuri, şoferilor fiindu-le doar lene să meargă 50-100-150 de metri pe jos până unde au treabă. Unii nu concep să se afle la mai mult de 20 de metri de maşina lor, dar nici Poliţia Rutieră nu-şi face treaba – nici în privinţa stabilirii unor restricţii coerente în privinţa parcării (azi avem kilometri întregi de străzi pe care staţionarea este interzisă, deşi toată lumea parchează acolo), nici în privinţa sancţionării celor care chiar încurcă traficul.

    Parcarea pe linia de tramvai în reparaţii dintre benzi, în plină intersecţie, lângă Piaţa Rm. Sărat. În Sectorul 3, parcarea în intersecţie e permisă…
    Nici în marile oraşe europene nu găseşti locuri de parcare, iar când găseşti te costă! Dar acolo nu îndrăzneşte nimeni să-şi lase maşina aiurea, pentru că în doar câteva minute primeşte o amendă usturătoare, de care nu poate scăpa prin contestaţie. E atât de greu ca poliţiştii de la noi să aplice legea în acest caz şi să dea amenzi? Dacă ar aplica-o, foarte multe dintre intersecţiile aglomerate ar fi eliberate, iar banii la buget ar curge!
    6. Nu pedepsesc deloc pietonii
    Pietonul român este la fel de necivilizat precum şoferul român. Deşi în ultimele luni am mai auzit de câţiva pietoni amendaţi pentru că au traversat pe roşu sau prin loc nepermis, acţiunile Poliţiei sunt sporadice. Dacă ai şti – aşa cum se întâmplă în multe ţări din Vest – că primeşti o amendă grasă dacă traversezi aiurea, ai sta la locul tău. Şi aşa, o mare parte dintre accidentele fatale din România ar fi evitate.

    Strecuratul printre maşini e sport naţional, indiferent dacă e roşu sau nu la pietoni. Alergatul pe trecere, idem
    7. Nu le pasă de căruţaşii şi bicicliştii de pe şosele
    Las la o parte faptul că atelajele animale nu au ce căuta pe şosele, Poliţia nu-şi face absolut deloc treaba în acest sens, nici măcar cu o campanie prin care să-i oblige pe căruţaşi şi pe biciclişti să poarte vestele reflectorizante atunci când se deplasează pe şosea, indiferent dacă e zi sau noapte, dar mai ales seara. Căruţe nesemnalizate cu absolut nimic (sau cu câte o brichetă penibilă), biciclişti pe care îi vezi abia când e prea târziu – toate astea ar fi evitate cu uşurinţă dacă Poliţia Rutieră şi-ar face treaba şi ar porni o campanie de dotare a acestora cu veste reflectorizante, după care ar da amenzi celor care refuză să le poarte. E aşa de greu? Cu vreo 200.000 de euro s-ar dota toţi căruţaşii şi bicicliştii de la noi astfel încât să-i vedem noaptea pe şosea. Fondurile europene zac necheltuite.

    De animalele care merg de capul lor pe drumurile naţionale, ce să mai spunem? „E şi ele uameni”, nu?
    8. Nu sancţionează starea tehnică precară a maşinilor
    În afara unor campanii sporadice, rar vei vedea oprită o maşină în trafic pentru că scoate nori de fum sau pentru că curg tablele de pe ea. Am vrea să vedem mai multe opriri ale maşinilor înmatriculate în Bulgaria, de cele mai multe ori fiind cele mai răpciugoase rable, dar şi ale camioanelor neconforme cu niciun fel de normă europeană de poluare sau de bun simţ. Să fie câte o campanie trimestrială în acest sens, başca razii la staţiile ITP, să vezi atunci cum nu se vor mai dezagrega maşini în trafic…

    În plus, dacă rablele abandonate pe domeniul public ar fi ridicate în colaborare cu Poliţia Locală, s-ar elibera mii de locuri de parcare
    9. Nu le pedepsesc de fiecare data dacă nu porţi centura
    Una dintre cauzele principale ale morţilor pe şoselele României este faptul că românii se cred invincibili şi au o fobie la adresa centurii de siguranţă. Nu mai vorbim de absenţa cvasi-generală a scaunelor pentru copii, de purtatul acestora în braţe pe scaunul din faţă sau de faptul că toate taxiurile NU au centurile de siguranţă utilizabile pentru pasagerii din spate. Acţiunile poliţiştilor pentru a amenda zdravăn pe cei care nu poartă centura şi pentru a educa publicul să o poarte sunt, din nou, foarte puţine şi sporadice. Idem şi pentru vorbitul la telefon fără hands free, adevărat sport naţional.

    Pe locurile din spate dintr-un taxi e imposibil să porţi centura. La impact lateral, şoferul va veni peste tine oricum…
    10. Se ascund în spatele lipsurilor materiale
    E adevărat, echipajele de la Rutieră abia dacă au bani de combustibil. Dar tocmai aici e cheia. Dacă ar da amenzile proporţional cu măcar jumătate din toate încălcările legii din traficul românesc, ar umple bugetul României cu cel puţin 200 de milioane de euro în fiecare an. Atunci ar avea şi bani de combustibil, dar şi un trafic cu mai puţini morţi, răniţi şi daune materiale. În plus, poate că le-ar creşte şi salariile.
    Ah, am menţionat că de multe ori ei înşişi încalcă legea?
    Pe scurt: o ţară în care nu se aplică legea e o ţară în care fiecare crede că are dreptate în detrimentul celorlalţi. Fără ca Poliţia Rutieră să devină ceea ce trebuie să fie, şi anume o forţă de temut şi de respectat, respectul faţă de lege va rămâne o utopie în România. Culmea, cu aceiaşi români care ştiu să se cuminţească rapid imediat ce au trecut graniţa…

  4. cam subtire dl inspector sef,,,trec peste greselile gramaticale din exprimare care se pot datora transcriptului facut de jurnalist…”vreau sa promovam ofiteri tineri…” de ce nu femei care au minim 5 copii? asta e criteriu de promovare? pai el are peste 50 de ani…dece nu iese la pensie? daca zicea ca promoveaza ofiteri competenti aveam un mesaj ok! Bolbos a fost promovat de tanar…dar se pricepea doar la latrat la subalterni!