Elevii din Timis care au picat Bacul invata sa devina bucatari si cofetari pentru un loc de munca

TIMISOARA. S-a terminat Bacalaureatul, iar absolventii de liceu isi indreapta privirile spre alte directii care le pot asigura un venit. Daca nu este facultate, sa fie o slujba. Iar pana la primul salariu, somajul!

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis a inceput sa primesca dosarele pentru somaj ale absolventilor din actuala promotie. Tinerii de la licee teoretice sau tehnice invata sa devina bucatari, cofetari sau patiseri pentru a gasi un job.

Liceenii care stiu ca nu au sanse mari sa promoveze Bacalaureatul nici in sesiunea din toamna au inceput sa se reorienteze pe piata muncii. Primul pas facut, pana sa-si gaseasca o slujba, este se sa inscrie la AJOFM, sa primeasca somaj.

“Timp de sase luni, somerii indemnizati vor primi aproximativ 250 de lei lunar. In acest timp ei participa la cursuri de formare si reconversie profesionala pentru a-si gasi mai usor o slujba”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Liviu Negut, directorul executiv al AJOFM Timis.

Pana in prezent, 15 absolventi de liceu si-au depus actele pentru primirea somajului. Ei au la dispozitie 60 de zile sa se inscrie la AJOFM. Numarul lor este mai scazut acum pentru ca unii se pregatesc pentru a doua sesiune a Bacalaureatului, dar peste 20% dintre tinerii absolventi de liceu, ce nu merg la facultate isi depun in fiecare an dosarele pentru somaj, explica Liviu Negut.

Dupa sase luni de primire a indemnizatiei de somaj, daca nu si-au gasit deja o slujba, absolventii-someri risca sa ramana fara bani.

“Ii obligam sa fie activi, sa-si caute un loc de munca, iar cursurile de reconversie profesionala organizate de AJOFM vin in ajutorul lor”, completeaza directorul agentiei timisene.

Prin aceste cursuri, tinerii invata meserii precum cea de patiser, cofetar sau bucatar si alte asemenea, care sa le aduca o sansa in plus in gasirea unei slujbe. Chiar daca au invatat in colegii tehnice, licee teoretice sau vocationale, cursurile de reconversie si formare profesionala le vor aduce o paine in viitor celor mai multi dintre ei.
La sfarsitul lunii iulie, in Timis au fost inregistrati aproape 6.000 de someri, iar locuri de  munca disponibile prin intermediul AJOFM au fost peste 3.000. Dintre acestea, aproape 2.200 au vizat muncitorii, doar 616 fiind oferite celor cu studii medii si 280 persoanelor cu studii superioare.

Rata somajului a fost de 1,79%, dar o sa creasca dupa sesiunea din toamna a Bacalaureatului cand cei respinsi vor luat cu asalt Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis atat in cautarea unui loc de munca, cat si in obtinerea unui venit din somaj.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.