Elevii din Timis au reciclat peste 60 de tone de deseuri, cu sprijinul Retim. Scoala din Mosnita Veche este ‘Scoala Zero Waste”

TIMISOARA. Scoala din Mosnita Veche a castigat titlul de Scoala Zero Waste, dupa ce cei 61 de elevi care invata acolo au adunat cele mai multe deseuri in cadrul proiectului Scoala Zero Waste (n.r. scoala fara gunoaie). 32 de scoli au concurat pentru acest titlu si au colectat impreuna peste 60 de tone de gunoaie – hartii, cartoane, pet-uri si doze -, cu sprijinul Retim.

Elevii au castigat rechizite scolare, ghiozdane, calculatoare, imprimante si chiar si un proiector, o bicicleta si, premiul cel mare, o tabla interactiva. Festivatatea de premiere a avut loc sambata, la Timisoara. Pentru tinerii care invata la Mosnita Veche, premiul a picat ca o recompensa uriasa. Sunt doar 60 de prichindei care au adunat impreuna 5 tone de deseuri.

„Este de neimaginat, avem stofa de invingatori, nu ne-am inscris in acest concurs decat cu gandul victoriei. Multumesc lui Dumnezeu ca m-a tinut puternica si multumesc copiilor mei ca au fost langa mine trup si suflet. Am adunat in jur de 5 tone, 61 de copii”, ne-a spus una dintre profesoarele micutilor.

In competitia „Scoala Zero Waste” au fost inscrise insa si 7 scoli din Timisoara. Potrivit organizatorilor insa, cei care invata in micile localitati de langa Timisoara inteleg mult mai usor ca trebuie sa recicleze deseurile si sa aiba grija de mediu.

„Noi suntem foarte multumiti, pentru ca am plecat cu niste asteptari pe care le-am depasit pe ici pe colo. Speram ca anul viitor vor fi cel putin 50 de scoli participante, acum au fost 25 de scoli din judetul Timis si 7 din Timisoara. Ei au adunat in 7 saptamani cam cat se aduna intr-o zi la <<Let’s Do It, Romania>>. O parte din ei stiu ce inseamna reciclarea si chiar sunt surprinsi de cat stiu cei de la tara, mai putin cei de la oras. De exemplu, Scoala de la Mosnita Veche are 60 de copii, locul 2 a fost castigat de scoala primara de la Alios, una cu 20 si ceva de copii. Acolo este un interes pentru mediu si pentru protectia mediului mult mai mare decat la oras”, ne-a explicat Radu Rusu, din partea asociatiei EcoStuff Romania, aceeasi asociatie care organizeaza si campanie „Let’s Do It, Romania”.

Premiile sunt demne de luat in seama, ca o motivatie pentru ca implicarea elevilor sa fie si mai mare in anul ce vine.

„Am oferit o tabla interactiva, premiul cel mare. Pentru scoli, premiul 2 a fost un laptop si o imprimanta multifunctionala, iar premiul 3 a fost un videoproiector si un ecran de proiectie. Sunt foarte multe scoli care nu au asa ceva. Pentru elevi, premiul cel mare a fost un laptop, premiul 2 o bicicleta, premiul 3 un aparat de fotografiat si cate un rucsac cu rechizite. Am mai oferit 7 aparate de fotografiat”, a mai spus Radu Rusu.

Societatea timisoreana Retim a ajutat la buna desfasurare a concursului, mai ales ca de cel putin 7 ani se implica in mod continuu in activitati organizate de scoli si de ong-uri si participa cu logistica necesara la tot ceea ce inseamna educatia ecologica pentru comunitate.

„Noi ne-am implicat in colectarea deseurilor de la 7 scoli din Timisoara si din imprejurimi, in localitati pe care le deservim in cadrul serviciului de salubritate. Am oferit mijloace de cantarire mai intai, ca sa fie sansele egale pentru toate scolile si pentru toti copiii si am asigurat transportul acestor deseuri, pe care copiii entuziasti le-au strans in aproximativ 2 luni. Toate aceste deseuri au fost transmise spre valorificare si cu banii rezultati am contribuit si noi financiar la premiere. Au adunat hartie si carton, pet-uri si doze”, ne-a declarat Livian Hotico, purtator de cuvant Retim.

Micutii au fost cei mai fericiti in urma festivatii de premiere. O tanara a castigat un laptop pentru ca a reusit sa adune 5 tone de deseuri, ajutata fiind de familie, vecini si prieteni. Anul viitor, sansele de castig sunt si mai mari, iar cel putin 50 de scoli sunt asteptate sa se inscrie in competitie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Parerea mea este ca s-a trisat la greu. Organizatorii duc lumea in eroare, nu s-au oferit mijloace de cantarire, poate s-au oferit preferential.
    Rusiineeeeeeeeee!
    La festivitate s-a spus ca eleva castigatoare a strans in jur de 2 tone, aici se spune 5 tone. Cine minte?
    De ce nu s-a pus clasamentul pe saptamana 7? Sa nu se stie cum s-a furat?
    Competitia nu a fost loiala, nu s-au specificat anumite elemente si profesorii au fost dusi in eroare. Au fost intrebati cati copii are scoala si s-a mizat pe acel numar chiar daca copiii nu s-au inscris si astfel numarul de kg stranse de o mana de elevi s-au impartit la numarul total de elevi ai scolii. Cine a trebuit a stiut.
    Dezamagire. Organizatorii cred ca vor mai gasi fraieri care sa stea prin vant si ploaie sa cantareasca deseuri ca apoi sa fie mintiti cu nerusinare.

  2. Despre castigatorii locului 3 nu s-a scris nimic, s-a scris insa despre castigatorii premiului special care au fost pe la mijlocul clasamentului in saptamana 6, si alte scoli au fost implicate de mai mult de 7 ani in activitati eco si de voluntariat dar nu au fost premiate. Pe ce criteriu s-a dat acest premiu?
    Au fost laudati in materialul de mai sus cei care trebuiau. Am fost la premiere si am citit materialul dumneavoastra si despre Buzias nu scrie nimic. Ei nu au fost castigatori? O cunosc pe doamna profesoara de la Buzias de multia ni, este profesor de biologie si s-a implicat foarte mult, am participat l multe activitati judetene si mereu era prezenta cu copiii, nu credeti ca trebuiau amintiti toti castigatorii?
    IN sfarsit, no coment…

  3. Retim si VIELE 2005 au fost cei doi operatori/ colectori cu care am colaborat foarte bine in timpul concursului „Scoala Zero Waste”. Le multumim pentru implicare si cu aceasta ocazie.

  4. În calitate de profesor coordonator doresc să fac următoarele precizări:
    1)observ cu tristeţe că nu s-a înţeles un lucru : COEFICIENTUL FINAL REPREZINTĂ (sau reprezenta, dat fiind momentul de faţă) SUMA TUTUROR COEFICIENŢILOR SĂPTĂMÂNALI, deoarece în fiecare săptămână se colectau alte cantităţi de deşeuri reciclabile. Da, am început concursul cu un 2,73 (poziţia a doua în clasament) şi am mai avut, în cea de a şasea săptămână, un 7,35 (poziţia a patra)… Un calcul elementar arată că şcoala mea avea, după primele şase săptămâni de concurs, un coeficient de 53,63 kg deşeuri reciclabile colectate/ elev înscris în concurs. De la aceste date şi de la diferenţele existente între noi şi celelalte şcoli participante mi-am gândit strategia pentru ultima săptămână, obţinând un coeficient care daţi-mi voie să aştept să fie făcut public de către organizatori, deşi îl cunosc.
    2) am înscris în concurs toţi elevii şcolii, fiecare având o fişă individuală de colectare, pentru o rapidă şi corectă statistică internă. N-aş vrea să se creadă că toţi elevii înscrişi au contribuit… Era un risc asumat, în fond şi la urma-urmei. Stabilirea coeficientului săptămânal, însă, s-a făcut prin împărţirea cantităţii totale la întreg numărul elevilor înscrişi, aşa cum cerea regulamentul concursului.
    3) colaborarea mea şi a şcolii pe care o reprezint cu RETIM-ul a fost una corectă până la zecimale, fapt ce se poate uşor dovedi cu ajutorul proceselor-verbale încheiate.
    4) reacţia mea din ziua anunţării premiilor a fost dovada vie că nu ştiam clasamentul final. Admit că am presupus, ca una care şi-a făcut cu multă atenţie calculele, dar şi aşa am avut emoţii uriaşe, LOL!
    5) consider că a fost un concurs corect în care fiecare şcoală şi-a jucat şansa până la capăt.